Zużyte gumy drążka stabilizatora a drżenie kierownicy

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
olo018

#16 Post autor: olo018 »

Przecież cały temat od początku opisuje takie objawy,przeczytaj dokładnie i musisz po kolei eliminować przyczyny,piasty,i półosie,sprawdz czujnikiem zegarowym jesli całe zawieszenie jest ok.

DAREK 78

#17 Post autor: DAREK 78 »

zawieszenie jest ok to jest dziwne ze nie zawsze bije

olo018

#18 Post autor: olo018 »

Może poduszka któraś,i przenosi drgania,ale któryś z klubowiczów miał podobne drgania i po wymianie półosi ustały,nie pamiętam kto to był ale było na forum,musisz poszukać.

Anony Mous

#19 Post autor: Anony Mous »

Spróbujcie wyważyć koła z zastosowaniem programu optymalizacji koła. Przy szybkości pow. 120km/h bicie osiowe koła jest juz niewyczuwalne, bo koło staje sie bezwładne. Optymalizacja służy do wyeliminowania bicia promieniowego koła, maszyna powinna pokazać jak ustawić oponę na feldze względem wentyla. To powinno pomóc.

DAREK 78

#20 Post autor: DAREK 78 »

tego nie prubowalem dzieki za podpowiedz

Awatar użytkownika
timi68
Zafiromaniak
Imię: Andrzej
Auto: Volvo S60 D5 AWD 215/440
Model: II
Oznaczenie silnika: D5-2.4
#21 Post autor: timi68 »

Ja mam podobnie jak koledzy, tylko u mnie drganie kierownicy pojawia się przy 140km/h, zawieszenie jest ok, jedyne co mogło by być do wymiany to tarcze hamulcowe z przodu, czy one mogą być przyczyną ?

Anony Mous

#22 Post autor: Anony Mous »

Tarcze to raczej przy hamowani mogą powodować bicie jak są krzywe ale prędzej występowałoby pulsowanie pedału hamulca. Spróbuj zrobić to co proponowałem - wyważenie z optymalizacją.

Awatar użytkownika
timi68
Zafiromaniak
Imię: Andrzej
Auto: Volvo S60 D5 AWD 215/440
Model: II
Oznaczenie silnika: D5-2.4
#23 Post autor: timi68 »

krasnal pisze:Spróbuj zrobić to co proponowałem - wyważenie z optymalizacją.
Czy to można zrobić w każdym punkcie gdzie mają wyważarkę ?

Anony Mous

#24 Post autor: Anony Mous »

Jeżeli wyważarka posiada program optymalizacji i potrafią z niego odpowiednio korzystać to tak :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”