Czy to typowe ? Jak można temu zaradzić ? Coś trzeba wymienić, coś nasmarować ?
Irytujące skrzypienie zawieszenia
Moderator: Sebu$
-
14021973
Irytujące skrzypienie zawieszenia
Od pewnego czasu (ok. 1 miesiąc) straszenie, ale to strasznie skrzypi mi przednie zawieszenie. No brzmi to dokładnie tak jak stara kanapa mojej babci kiedy się na niej siada ...
. Dodatkowo strasznie skrzypi (tylko to jest inne skrzypienie) podczas skręcania kierownicą. W tym wypadku dźwięk kojarzy mi się z tarciem o siebie jakiś postrzępionych kawałków gumy. i dźwięk ten dociera tak jakby ze środka kabiny.
-
Anony Mous
-
Harry200
- Zafiromaniak
- Imię: Henryk
- Auto: Zafira
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y22DTR
Jak podczas skręcania trzeszczy to raczej na pewno będzie łożysko oporowe w kolumnie McPhersona,możesz to sprawdzić gdy jedna osoba będzie kręcić kierownicą a Ty popatrz na sprężynę w amortyzatorze,jak będzie łożysko uszkodzone to będzie widać jak skręca "skokami",resztę skrzypienia to może oznaczać uszkodzone tuleje gumowo-stalowe wahaczy no i gumy drążka stabilizatora....W przypadku łożysk nie można jeździć za długo ponieważ może skończyć się to pęknięciem sprężyny..
-
boogoo
-
olo018
-
arthez
Te skrzypienie przy skręcaniu może być spowodowane tarciem czujnika abs o tarczke miałem tak kiedyś w swoim aucie zebrał się w tym miejscu poprostu syf i przy skrecaniu własnie też tak samo mi popiskiwało.olo018 pisze:Skrzypienie przy kręceniu kierownicą może być też objawem sworznia wahacza,i jest to powodem uszkodzenia osłony gumowej i rdzewienia powierzchni trących,trzeszczenie zawieszenia np bujania przodem na spowalniaczach jest efektem zużytych gum stabilizatora na podłużnicy.
-
Skasowany użytkownik 8511
-
Painball
U mnie tak samo:D + na dużych progach zwalniających. Generalnie jestem motoryzacyjnym pedantem i mam dramat po przesiadce z A6 do rodzinnego MCV tej marki. Do Twojego opisu u mnie jeszcze były wymienione piasty przód i sworznie wahaczy
Oglądało i szarpało go 3 diagnostów ze sprawdzaniem nawet poduch silnika. 3ci diagnosta stwierdził, że ten typ tak ma (też ma zafirę A) i jak ma dość to podgłaśnia radio 
-
Skasowany użytkownik 8511
Właśnie wróciłem z warsztatu i okazało się, że za trzeszczenie są winne tuleje metalowo-gumowe ramy silnika albo jak kto woli sanki silnika. U mnie są obie zerwane ale wymienię wszystkie.Painball pisze:U mnie tak samo:D + na dużych progach zwalniających. Generalnie jestem motoryzacyjnym pedantem i mam dramat po przesiadce z A6 do rodzinnego MCV tej marki. Do Twojego opisu u mnie jeszcze były wymienione piasty przód i sworznie wahaczyOglądało i szarpało go 3 diagnostów ze sprawdzaniem nawet poduch silnika. 3ci diagnosta stwierdził, że ten typ tak ma (też ma zafirę A) i jak ma dość to podgłaśnia radio