[B]Webasto
- oki
- Mieszkaniec
- Imię: Darek
- Auto: Zafira B 2.0 Panorama
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LER
Webasto może się nie uruchomić np z powodu zastanej pompki obiegowej.
Uruchomi się zagrzeje się samo i się wyłączy z powodu przegrzania, lub próbuje się uruchomić i słyszycie tylko szum wentylatora od dmuchawy powietrza a nie odpala się np. z powodu awarii świecy.
Ogólnie jest to bardzo zabezpieczone urządzenie elektroniczne , które przy każdej nieprawidłowości w działaniu włącza dmuchawę w celu wystudzenia lub przedmuchania wnętrza (tryb awaryjny)
Czy tak czy inaczej można webasto diagnozować OBD i odczytać błędy.
Uruchomi się zagrzeje się samo i się wyłączy z powodu przegrzania, lub próbuje się uruchomić i słyszycie tylko szum wentylatora od dmuchawy powietrza a nie odpala się np. z powodu awarii świecy.
Ogólnie jest to bardzo zabezpieczone urządzenie elektroniczne , które przy każdej nieprawidłowości w działaniu włącza dmuchawę w celu wystudzenia lub przedmuchania wnętrza (tryb awaryjny)
Czy tak czy inaczej można webasto diagnozować OBD i odczytać błędy.
-
- Zafiromaniak
- Model:
Pytanie do kolegi Oki.
A czy te z webasto diagnozujesz przez gniazdo serwisowe auta, czy ma ono jakieś swoje gniazdo.
Dodam że mam webasto fabrycznie zamontowane i też czasami nie włącza się, mimo że
w schowku świeci przycisk "test" pracy webasto, za to często po przejechaniu krótkiej
trasy i wyłączeniu jeszcze nie całkiem rozgrzanego silnika, jeszcze chwilę wyrażnie
słychać szum pracującego webasto.
[ Dodano: Nie Gru 12, 2010 21:05 ]
Czyli na razie nikt nie rozwiązał problemu wyłączającego się webasta?
Ja mam tak że wyłączy się +/- po minucie, ale gdy zaraz po wyłączeniu, włączę go ponownie, to działa prawidłowo, nie jestem fachowcem, ale myślę że jest to problem świecy grzejnej.
Może wypowie się ktoś bardziej wtajemniczony?
A czy te z webasto diagnozujesz przez gniazdo serwisowe auta, czy ma ono jakieś swoje gniazdo.
Dodam że mam webasto fabrycznie zamontowane i też czasami nie włącza się, mimo że
w schowku świeci przycisk "test" pracy webasto, za to często po przejechaniu krótkiej
trasy i wyłączeniu jeszcze nie całkiem rozgrzanego silnika, jeszcze chwilę wyrażnie
słychać szum pracującego webasto.
[ Dodano: Nie Gru 12, 2010 21:05 ]
Czyli na razie nikt nie rozwiązał problemu wyłączającego się webasta?
Ja mam tak że wyłączy się +/- po minucie, ale gdy zaraz po wyłączeniu, włączę go ponownie, to działa prawidłowo, nie jestem fachowcem, ale myślę że jest to problem świecy grzejnej.
Może wypowie się ktoś bardziej wtajemniczony?
Witam,
Po dwóch dniach walki moja Zafira została doposażona w dogrzewasz Thermo Top E.Cudem się zmieścił za zderzakiem z prawej strony :-),przeszkadzały halogeny.
Pozostał problem podłączenia się pod wentylator w środku kabiny.Wszelkie instrukcje nie dały rozwiązania.Po wyjęciu radia i dolnego panela od climatika zgodnie z manualem należy dołożyć do czarnej kostki 32 pinowej jeden kabelek do pin1 i połączyć z przekaźnikiem od Webasto do sterowania nadmuchem,powinno działać.Czy istnieje jakiś sposób na podłączenie tego? Z przekaźnika po odpaleniu webasto 12V wychodzi czyli od strony dogrzewacza wszytko jest OK.
Zafira B 19DTH 2006 automat
Po dwóch dniach walki moja Zafira została doposażona w dogrzewasz Thermo Top E.Cudem się zmieścił za zderzakiem z prawej strony :-),przeszkadzały halogeny.
Pozostał problem podłączenia się pod wentylator w środku kabiny.Wszelkie instrukcje nie dały rozwiązania.Po wyjęciu radia i dolnego panela od climatika zgodnie z manualem należy dołożyć do czarnej kostki 32 pinowej jeden kabelek do pin1 i połączyć z przekaźnikiem od Webasto do sterowania nadmuchem,powinno działać.Czy istnieje jakiś sposób na podłączenie tego? Z przekaźnika po odpaleniu webasto 12V wychodzi czyli od strony dogrzewacza wszytko jest OK.
Zafira B 19DTH 2006 automat
Witam,
Jestem posiadaczem Zafiry 1.7 CDTi 2008 r. Przed zakupem auta byłem w ASO na całościowym przeglądzie. Po numerze VIN serwisant odczytał mi listę wyposażenia i wymienił m.in. że auto ma webasto. Wydrukował mi listę, ale po angielsku. Jest ona dla mnie niezbyt czytelna, zawiera wiele skrótów. Znalazłem na niej tylko 2 pozycje, które mogą mieć z webasto cokolwiek wspólnego:
C32 reinforced heating, electric
KCL heater duct, RR (2nd posn)
Czy ktoś mógłby wyjaśnić, co one oznaczają? Dodam, że żadnych sterowników do webasto w aucie nie widać.
Jestem posiadaczem Zafiry 1.7 CDTi 2008 r. Przed zakupem auta byłem w ASO na całościowym przeglądzie. Po numerze VIN serwisant odczytał mi listę wyposażenia i wymienił m.in. że auto ma webasto. Wydrukował mi listę, ale po angielsku. Jest ona dla mnie niezbyt czytelna, zawiera wiele skrótów. Znalazłem na niej tylko 2 pozycje, które mogą mieć z webasto cokolwiek wspólnego:
C32 reinforced heating, electric
KCL heater duct, RR (2nd posn)
Czy ktoś mógłby wyjaśnić, co one oznaczają? Dodam, że żadnych sterowników do webasto w aucie nie widać.
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
C32 Dodatkowe elektryczne ogrzewanie w systemie nawiewu powietrza, tzw. Quicheat, (niedostępne z ogrzewaniem K07), gdzie K07 Ogrzewanie postojowe (webasto)
KCL Nawiewy powietrza w drugim rzędzie siedzeń
z powyższego wynika, że nie masz webasto, serwisant nie wiedział co mówi
C32 Dodatkowe elektryczne ogrzewanie w systemie nawiewu powietrza, tzw. Quicheat, (niedostępne z ogrzewaniem K07), gdzie K07 Ogrzewanie postojowe (webasto)
KCL Nawiewy powietrza w drugim rzędzie siedzeń
z powyższego wynika, że nie masz webasto, serwisant nie wiedział co mówi
Ze stron widac, ze za calosc webasto ~6000 żlrafalle pisze:
Ile kosztowała Cię ta zabawa?
I podobnie eberspaecher ~5300 brutto (hydronic + prosty pilot) i do tego trzeba doliczyc montaz
Czy zna ktos jeszcze jakies inne warte uwagi zamienniki ogrzewania postojowego(waeco?, calix?)?
Sa jescze po regeneracji np. za ok 2k zl tu
Walczyłem tej zimy z webasto i jego wyłączaniem się po chwili i nie grzaniem.
Najpierw trop padł na świecę,została zmieniona było dobrze,przez jakiś czas i problem wrócił.
Przyczyna była banalna,zatykał się śniegiem wydech agregatu i wywalało błąd
Ogólnie to jest takie urządzenie,że jak złapie błąd,to bez podpięcia do kompa nic się nie zdziała niestety,samo się nie odblokuje.
Najpierw trop padł na świecę,została zmieniona było dobrze,przez jakiś czas i problem wrócił.
Przyczyna była banalna,zatykał się śniegiem wydech agregatu i wywalało błąd
Ogólnie to jest takie urządzenie,że jak złapie błąd,to bez podpięcia do kompa nic się nie zdziała niestety,samo się nie odblokuje.
Mam jakieś wolne środki (miałem kupić sobie moto, ale żona skutecznie zaprotestowała) i pomyślałem, żeby sprawić sobie ogrzewanie postojowe. W poprzednim aucie miałem webasto, które się sprawdzało zimą. Teraz mam sytuację następującą; żona zajmuje mi garaż, parkuję pod wejściem do domu, gdzie mam gniazdo 230V, inwestycja w webasto mi się nie wróci (góra za 2 lata wymienię auto na nowszy model, a koszt na dzisiaj 6500 zł) - zimą wożę dzieciaki do przedszkola. Wszystko mówi, że warto i ku temu rozwiązaniu się skłaniam. W grę wchodzi dedykowana grzałka silnika (miski olejowej) i nagrzewnica wewnętrzna. Nie chcę inwestować w ładowarkę akumulatora. Całość inwestycji zamknie się w okolicach 1600 zł + montaż, który jest banalny.
I po tym przydługim wstępie - czy ktoś ma jakieś doświadczenia w materii elektrycznego ogrzewania postojowego. Jak długo trzeba grzać. W sumie łączna moc urządzeń to jakieś 2 kW. Wszelkie rozsądne uwagi - mile widziane
I po tym przydługim wstępie - czy ktoś ma jakieś doświadczenia w materii elektrycznego ogrzewania postojowego. Jak długo trzeba grzać. W sumie łączna moc urządzeń to jakieś 2 kW. Wszelkie rozsądne uwagi - mile widziane