Kod błędu - 190057 - co oznacza? Jak sobie z nim poradzić?

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
rutrag

Kod błędu - 190057 - co oznacza? Jak sobie z nim poradzić?

#1 Post autor: rutrag »

witam - prosiłbym o odczytanie takiego błedu 190057 - dokładnie nawet nie wiem kiedy mi się pojawił samochodzik z kluczykiem - podejrzewam, że dziś rano jak odpaliłem samochód - ale na trasie jak na razie nic się nie działo (przejechane 500 km) ale jazda w strachu - pozdrawiam wszystkich i zyczę szczęśliwego Nowego Roku
Ostatnio zmieniony 11 cze 2011, 21:44 przez rutrag, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#2 Post autor: MieHor »

Znalazłem coś takiego:

P1900 - Cykl regeneracji filtra cząstek stałych został przerwany kilka razy (57) - Obecny
Maciek

#3 Post autor: Maciek »

3 - 4 tysiące obrotów utrzymuj przez ok 30-40km. i powinien się filtr wypalić ;)
rutrag

#4 Post autor: rutrag »

witam - kontrolka z "samochodem i kluczem" zgasła dzisiaj po jeździe do pracy (około 20 km) spokojnej jazdy - po drodze czułem, że wypala się chyba filtr bo miałem zwiekszone spalanie - a tak na zapas pytanie co sie stanie jak ten filtr sie zapcha? - co stanę i nigdzie nie pojadę czy co? - dziękuję i pozdrawiam
imalas

#5 Post autor: imalas »

Staniesz i pojedziesz :lol: .....lawetą do ASO, nie zapomnij kaski zabrać ok.6000zł(wymiana DPF) Płukanie DPF-u to półśrodek za ok.250zł, ale nie znam przypadku wypłukania i przejechania kilku tysięcy km, zawsze szybko zapychał się ponownie (w/g relacji ludzi)!
kubaroth

#6 Post autor: kubaroth »

Jak już tyle o błędach to jeszcze ja mam prośbę o pomoc. Mam błąd ECN042551. Po małych poszukiwaniach znalazłem coś takiego:
P0425 Exhaust Gas Temperature Sensor High Voltage (Bank 1 Sensor 1) C-030
P0425 Exhaust Gas Temperature Sensor Low Voltage (Bank 1 Sensor 1) C-030
P0425 Exhaust Gas Temperature Sensor 1 High Temperature C-030
P0425 Exhaust Gas Temperature Sensor 1 Low Temperature C-030
P0425 Exhaust Gas Temperature Sensor 1 Temperature not Plausible C-030
Tylko że ciekawy jestem który z nich konkretnie objawia się u mnie, czyli ta końcóweczka "51" w kodzie błedu?
Z tego co wiem to któryś z czujników przy dpf. Już raz błąd kasowałem, później czasami się palił, czasami nie, no i gasł po chwili. Teraz pali mi się ciągle. Na ASO straszyli, żeby zaraz wymieniać czujnik "bo się panie dpf nie wypali". Ale wypala się bez problemu. I mam w sumie mały zonk co by tu robić. Czujnik kosztuje pewnie z kilkaset złotych. Prosiłbym o jakieś opinie bardziej doświadczonych :)
Jacek

#7 Post autor: Jacek »

Witam, dwa miesiące temu kupiłem Zafire 1.9 CDTI 2006 rok i pojawiają mi się błędy P0621-Prądnica sterowanie lamp L Zakłócenia działania , P0500- Sygnał prędkości jazdy Zakłócenia działania, P1900- Czujnik temperatury spalin (rząd 1, czujnik 2) Sygnał niezg. wzgl. temp. pow. zasys. Było to usuwane dwukrotnie. Mechanik nie wie nadal skąd one pochodzą. Proszę o pomoc !!
Ostatnio zmieniony 06 lut 2011, 15:58 przez Jacek, łącznie zmieniany 3 razy.
stapaw
Mieszkaniec
Imię: Paweł
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT

#8 Post autor: stapaw »

Witam.Sprawdź akumulator i alternator,p0621 to brak ładowania.
P1900 może być od kilkukrotnego przerwania regeneracji filtra DPF poczytaj:
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... ight=p1900
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=5551
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 06 lut 2011, 11:27 przez stapaw, łącznie zmieniany 2 razy.
Jacek

#9 Post autor: Jacek »

Dziękuję za odpowiedź, jeżeli jest, to faktycznie ta przyczyna, to zmieniam mechanika.
Auto stało u niego trzy dni i nic nie zrobił.
grze123

#10 Post autor: grze123 »

Ktoś pisał że dpf wymaga wypalenia, ale nie jest to czasem coś z przewodami przy filtrze paliwa, bądź przy PDF ie? Auto nie ma żadnych złych objawów, oprócz kluczyka z samochodem... - błąd 199057
proszę o pomoc

[ Dodano: Wto Lut 22, 2011 07:15 ]
grze123 pisze:Ktoś pisał że dpf wymaga wypalenia, ale nie jest to czasem coś z przewodami przy filtrze paliwa, bądź przy PDF ie? Auto nie ma żadnych złych objawów, oprócz kluczyka z samochodem... - błąd 199057
proszę o pomoc

OCZYWIŚCIE CHODZI O BŁĄD 190057,
A NIE 199057
Anony Mous

#11 Post autor: Anony Mous »

To jest błąd czujnika temperatury spalin,który wkręcony jest w obudowę przed filtrem DPF.

Na foto oznaczony numerem 2.Dobrze byłoby podpiąć kompa i sprawdzić czy jest za wysokie napięcie czy za niskie.

Obrazek
Ostatnio zmieniony 22 lut 2011, 08:47 przez Anony Mous, łącznie zmieniany 1 raz.
grze123

#12 Post autor: grze123 »

Marki,
Dziękuję, za informację.
Rozumiem, że sprawa istotna ze względu na samooczyszcznie dpf-a
Anony Mous

#13 Post autor: Anony Mous »

grze123 pisze: Rozumiem, że sprawa istotna ze względu na samooczyszcznie dpf-a
Dokładnie tak.Należałoby sprawdzić połączenie od samego czujnika.
Szymon78

#14 Post autor: Szymon78 »

sprawdz przewód od czujnika (potrafi sie złamac zaraz po wysciu z DPF-a (wg mnie niefortunnie zoatało rozmieszczone mocowanie rpzez co jest ostro przegięty)
grze123

#15 Post autor: grze123 »

Dziękuję, życzę miłego dnia :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”