Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
To sa led smd wiec biegunowosc chyba nie ma znaczenia bo swieca w dwie strony.A ten wyswietlacz nie zarzy tylko normalnie swieci i nie reaguje na sciemnianie jak np.licznik(tez na diodach smd)
Za podświetlenie odpowiada multimer ale on jednym obwodem steruje podświetleniem licznika ,klimatyzacji ,MID.W Twoim przypadku wygląda na uszkodzenie wewnątrz MIDa,mógłbyś odłączyć szaro żółty przewód od MID który odpowiada za podświetlenie i wtedy zobaczysz czy dalej będzie świecił...
Kupilem inny wyswietlacz po dlonczeniu wszystko dzialalo,zmienilem orginalne zarowki na diody tez dzialalo ale tylko moment i potem zwarcie,zasmirdzialo i znowu nic nie swieci.Co jest grane?????? czyzby ktoras dioda robila zwarcie????
A czy wszystkie diody po podłączeniu świeciły,z tego co wiem to wszystkie diody SMD także maja biegunowość,jaki rezystor dawałeś przed diodą,może diody były zasilane za dużym napięciem??
Diody są dwunasto woltowe także napięcie nie mogło ich zniszczyć,nie wiem jak zachowa się dioda świecąca przy odwrotnym podłączeniu biegunowości,później sprawdzę jak będę w chacie ...
Dioda ma biegunowość i to każda więc źle wkręcona ta opraweczka nie zaświeci.
Odwrotnie zamontowana nic nie uszkodzi i nie ma takiej możliwości żeby coś się stało.
W twoim przypadku wygląda ze sama z siebie żarówka jest źle wykonana i ma zwarcie i ubija ci MIDy.
Jeśli chodzi o lekkie świecenie żarówek led w Lampkach sufitwych, najprościej to dać równolegle do lampki dodatkowy rezystor aby zbił napięcie z MIDA i bedzie CACY
Jeśli nie masz nikogo do naprawy tego mida to podeslij go do mnie to zobaczę co tam się spaliło.
Witam
Pojawil mi sie komunikat na wyswietlaczu "phone" i nie dziala radio, czy ktos sie orientuje co to moze byc?
Ps. Po zamknieciu auta wyswietlacz nie gasnie i rozladowuje baterie.
Radio jest standard oploskie na cd, jaki model to teraz nie podam do auto znajduje sie w warsztacie.Zestaw glosnomowiacy jest, orginal nokia, chyba nie jest wpiety pod radio bo orginalna wiazka jest nieruszona i posiada wlasny glosnik.
Po wypieciu radia z kosci wszystko wraca do normy jakby radio bylo trafione, ale sprawdze jeszcze modul w slupku czy to pomoze.