Drążek kierowniczy?
Moderator: Sebu$
Drążek kierowniczy?
Witam, jedna szybka konsultacja...
czy jak przy poruszeniu kierownicą w lewo podczas jazdy(np. zakręt) czuję delikatne drgania to drążek czy jakaś inna cho.....ra?
czy jak przy poruszeniu kierownicą w lewo podczas jazdy(np. zakręt) czuję delikatne drgania to drążek czy jakaś inna cho.....ra?
-
- Zafiromaniak
- Imię: Henryk
- Auto: Zafira
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y22DTR
Może być drążek ale to byś wyczuł i na postoju gdy jedna osoba będzie kręcić kierownicą a Ty potrzymaj za przegub drązka ,u mnie miałem coś takiego jak łożysko zaczęło się kończyć,jeszcze nie hałasowało ale jak wziąłem na lewarek i za koło to luz juz dość duży. Wyczuwałem i na zakrętach jak lekko ruszałem kierownicą to auto dziwnie jakby ''pływało''
-
- Zafiromaniak
- Imię: Henryk
- Auto: Zafira
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y22DTR
Tak,odkręcasz drążek kluczem 17 od zwrotnicy i wyciskasz go najlepiej ściągaczem do końcówek,jak nie masz to można mniej profesjonalnie młotkiem,następnie luzujesz nakrętkę kontrującą drążek maglownicy z drążkiem zewnętrznym (o ile się nie mylę kluczem 22 albo 24) i wykręcasz drążek.Ważne żeby po zamontowaniu dobrze przykręcić nakrętkę kontrującą.Później tylko ustawienie zbieżności..
ok, dzieki, jutro bede z tym walczyl .
Wymiana przeszła pomyślnie, trochę się z początku męczyłem z dostępem i odkręceniem drążka ale później pomyślalem,ze trzeba kierownicą skręcić aby drążek się pokazał w widocznym dobrym do odkreceniu miejscu i po sprawie, tera aby ustawienie zbieznosci i po problemie:), ale nadal mam jakies stuki w lewym amortyzatorze i zastanawiam sie co to moze byc,poduszka ?,amortyzator jest nowy bo w polowie lata zmienialem 4 szt na nówki,a poduszki i sprezyna zostala ta sama,i tylko na lewym amortyzatorze na dziurach mam takie dziwne stuki troche
Wymiana przeszła pomyślnie, trochę się z początku męczyłem z dostępem i odkręceniem drążka ale później pomyślalem,ze trzeba kierownicą skręcić aby drążek się pokazał w widocznym dobrym do odkreceniu miejscu i po sprawie, tera aby ustawienie zbieznosci i po problemie:), ale nadal mam jakies stuki w lewym amortyzatorze i zastanawiam sie co to moze byc,poduszka ?,amortyzator jest nowy bo w polowie lata zmienialem 4 szt na nówki,a poduszki i sprezyna zostala ta sama,i tylko na lewym amortyzatorze na dziurach mam takie dziwne stuki troche