Włącznik szyb elektrycznych

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Matys27

Włącznik szyb elektrycznych

#1 Post autor: Matys27 »

Witam. Mam takie pytanie jeżeli nie mogę podnieść lewej tylnej szyby z włącznika przy kierowcy (opuścić się da), to czy muszę wymienić cały włącznik, czy gdzieś można dokupić ten mały element (nie wiem jak fachowo się nazywa) srebrny kwadracik z czarnym wsuwającym się elementem wlutowany w płytkę włącznika odpowiadający za podnoszenie ???
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#2 Post autor: MieHor »

Przyczyn może być kilka: może być uszkodzony włącznik a może nie dochodzić sygnał sterujący podnoszeniem, sprawdź przewody słupek - próg, a następnie sam włącznik
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#3 Post autor: Harry200 »

Tak jak napisał Kolega MieHor często uszkadzają się przewody pomiędzy drzwiami a progiem powodujące anomalie w działaniu centralnego zamka lub szyb, tam najpierw poszukałbym uszkodzenia.
Ostatnio zmieniony 08 lut 2011, 13:41 przez Harry200, łącznie zmieniany 2 razy.
Matys27

#4 Post autor: Matys27 »

"sygnał sterujący podnoszeniem" - tylko w przypadku podnoszenia lewej tylnej tak się dzieje naciskając na włącznik z tyłu normalnie podnosi się
Co do przewodów - sprawdziłem są ok.
Najlepiej chyba jak na podmiankę wezmę włącznik z innej zosi i wtedy będę miał 100 % pewność że np włącznik jest uszkodzony.

Czy można w razie czego dokupić ten element o którym pisałem wyżej????
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#5 Post autor: Harry200 »

Najpewniej będzie na podmiankę z innej Zośki,mógłbyś zewrzeć na krótko miejsca odpowiadające za opuszczanie w przełączniku przednim to wtedy na 100% sprawdziłbyś sobie okablowanie od przełącznika do silniczka tylnych drzwi.Odnośnie mikro wyłącznika to w sklepach z elektronika pewnie by mieli.
Awatar użytkownika
oki
Mieszkaniec
Imię: Darek
Auto: Zafira B 2.0 Panorama
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LER
#6 Post autor: oki »

Tak microswitche można dokupić lub dobrać coś podobnego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”