KOMPUTER POKŁADOWY
Moderator: Sebu$
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/dd9 ... 6736e.html na zdieciu zaznaczylem kwadratowa czesc ktora sie spalila (oznaczenie R4383 y1 40 )pytalem u elektronika ale powidzial ze moze zamowic tylko jak dam mu kompletny nr.bo to jest tylko skrut. ma ktos moze schemat mida?
- Jaymzarf
- Mieszkaniec
- Model:
- Kontakt:
Witam.
Dzisiaj w Zosi zauważyłem pod jej wyświetlaczem MID (data, godzina, temp) w tym dolnym niskim "okienku" jakieś kontrolki. Na pewno była to kontrolka hamulca i jakieś 2 inne. Nie zaświeciły się, ale padające promienie słońca je uwidoczniły.
Szukałem w manualu i na forum co to takiego niestety bezowocnie.
Ktoś wie co to i czy działa w ZA??
------
edit: oczywiście chodzi o TID
Dzisiaj w Zosi zauważyłem pod jej wyświetlaczem MID (data, godzina, temp) w tym dolnym niskim "okienku" jakieś kontrolki. Na pewno była to kontrolka hamulca i jakieś 2 inne. Nie zaświeciły się, ale padające promienie słońca je uwidoczniły.
Szukałem w manualu i na forum co to takiego niestety bezowocnie.
Ktoś wie co to i czy działa w ZA??
------
edit: oczywiście chodzi o TID
Ostatnio zmieniony 14 lut 2011, 19:48 przez Jaymzarf, łącznie zmieniany 2 razy.
Nie ma rzeczy niemożliwych, czasami tylko brakuje czasu, chęci... i funduszy...
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Jeśli w Twojej ZA wyświetlacz jest podzielony na dwa okienka to znaczy że masz TID, a nie MID. W tym pierwszym dolne okienko jest nieczynne (martwe), na górnym natomiast jest wyświetlana data, godzina i temp. zewnętrzna oraz po włączeniu radia fabrycznego zamiast daty dane dotyczące odsłuchiwanej stacji - nic więcej z tego wyświetlacza nie wydobędziesz
- Jaymzarf
- Mieszkaniec
- Model:
- Kontakt:
Ja wiem, że możliwości TID'a są jakie są, ale nurtują mnie te kontrolki pod wyświetlaczem.
Skoro tam są to...hmmm... może by je aktywować...
Z tego co zauważyłem analizując schematy MID'a, Zosia podaje informacje np odnośnie żarówek stop w formie sygnału o zadanej wartości... To samo tyczy się innych obwodów.
Skoro są w Tidzie kontrolki to sądzę, że kiedyś było to (niekoniecznie w Zosi) aktywne.
Zmieniam więc moje pytanie: czy ktoś ma schemat wyświetlacza TID lub opis poszczególnych wyprowadzeń? Jestem elektronikiem z małym warsztatem i lubię grzebać w tego typu układach...
Skoro tam są to...hmmm... może by je aktywować...
Z tego co zauważyłem analizując schematy MID'a, Zosia podaje informacje np odnośnie żarówek stop w formie sygnału o zadanej wartości... To samo tyczy się innych obwodów.
Skoro są w Tidzie kontrolki to sądzę, że kiedyś było to (niekoniecznie w Zosi) aktywne.
Zmieniam więc moje pytanie: czy ktoś ma schemat wyświetlacza TID lub opis poszczególnych wyprowadzeń? Jestem elektronikiem z małym warsztatem i lubię grzebać w tego typu układach...
- Jaymzarf
- Mieszkaniec
- Model:
- Kontakt:
MieHor, dzięki za upewnienie mnie w moim domyślaniu...
Aczkolwiek już mi świta w głowie pomysł, by zaaplikować tam jakiś ledy i trochę elektroniki skoro miejsce jest...
Na wiosnę będę rozbierał deskę by wymienić popalone żarówki to sobie zobaczę TID'a od środka i może uda się tam coś upchnąć o ile instalacja z czujników jest podłączona do kostki przy wyświetlaczu...
Aczkolwiek już mi świta w głowie pomysł, by zaaplikować tam jakiś ledy i trochę elektroniki skoro miejsce jest...
Na wiosnę będę rozbierał deskę by wymienić popalone żarówki to sobie zobaczę TID'a od środka i może uda się tam coś upchnąć o ile instalacja z czujników jest podłączona do kostki przy wyświetlaczu...
- qba1970
- Przeglądacz
- Imię: Maciej
- Auto: ZAFIRA C 2.0 CDTI COSMO AUTOMAT
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: Z20CDTI
witam. po wyjęciu kluczyka wyświetlacz czasu i daty nadal świeci i podświetlenie radia też, ponadto radia nie można włączyć. proszę o jakieś sugestie. pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 07 kwie 2011, 23:09 przez qba1970, łącznie zmieniany 1 raz.