[B] Problemy z użytkowaniem filtra cząstek stałych (DPF)

Tematy dotyczące DPF.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
SebKrys

#286 Post autor: SebKrys »

mam pytanie do Was, Koledzy - od jakiegos czasu świeci mi się żółta kontr. "autko z kluczem", byłem u mechanika i komputer wskazał błąd w filtrze cząstek stałych. Próbował wywołać "samooczyszczanie"ale przy wyższych obrotach znów włącza się kontrolka i obroty spadają. Nic z tego czyszczenia nie wychodzi. Padła propozycja usunięcia tego filtra na stałe lub sprawdzenia sondy, która jest tam zainstalowana. Jakie jest Wasze zdanie, Koledzy na ten temat?
DZIĘKI

Anony Mous

#287 Post autor: Anony Mous »

Najlepiej będzie jak poczytasz ten wątek :arrow: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=1867&start=270 .

SebKrys

#288 Post autor: SebKrys »

hey dzieki przeczytałem, ale nie znalazłem tam niczego na temat, który opisałem, może coś przeoczyłem..?

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#289 Post autor: MieHor »

SebKrys, a tak na marginesie - pisz swoje posty we właściwych działach a nie gdzie popadnie i zanim cokolwiek napiszesz zastosuj się do motto z mojego podpisu

Anony Mous

#290 Post autor: Anony Mous »

Ten temat powinien być w dziele Zafira B silnik a nie tutaj...ale "moderzy" przeniosą gdzie trzeba.
Z tego co opisujesz to prawdopodobnie jest jakieś uszkodzenie w obwodzie współpracującym z DPF.Może pamiętasz jakie numery błędów wyskakiwały przy podłączeniu do kompa?Albo błędy odczytaj sam :arrow: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=157
Na temat DPF i uszkodzeń w dziale Zafira B napisane jest już chyba wszystko.

tico0

#291 Post autor: tico0 »

To czytaj jeszcze to: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=1260 te dwa tematy mówią w zasadzie wszystko o dpf.... skoro nie można zainicjować wypalania to należy posprawdzać "wężyki" przy dpf tak na dzień dobry potem szukać dalej.... ;)

SebKrys

#292 Post autor: SebKrys »

MieHor, a tak pod marginesem, to mogę korzystać z tego forum, mam Twoją łaskawą zgodę?

[ Dodano: Sro Lut 09, 2011 09:08 ]
Marki i Tico0, dziękuję, KOLEDZY za chęć pomocy. pozdrawiam

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#293 Post autor: MieHor »

SebKrys, NIKT Ci nie zabrania korzystania z forum, ale regulamin obowiązuje i tylko mam taką prośbę.

Jeśli będziemy stosować wolną amerykankę to na forum niczego nie znajdziemy

Anony Mous

#294 Post autor: Anony Mous »

Pewnie strzelił jakiś wężyk albo czujnik. Sprawdź dokładnie kod błędu tak jak mówią koledzy. A potem musisz przemyśleć czy warto dokładać parę stówek na naprawę i czy lepiej pomyśleć o wycince. Niestety nie ma teraz wycinki zbiorowej, gdzie koszta zamykają sie około 1tyś zł. Choć może być to wężyk, który wymienisz sam za parę złoty.

SebKrys

#295 Post autor: SebKrys »

Dziękuję za pomoc KOLEDZY!

prymus
Debiutant
Model:

#296 Post autor: prymus »

Witam, problemów ciąg dalszy, dzisiaj rozkręciliśmy egr - i przeżyłem szok, nówka jakby nie był używany, skręciliśmy i szukamy dalej, wjechałem na kanał, a tam przed DPF-em jakiś katalizator, podobno od volvo, po odkręceniu rury z tym katalizatorem, okazało się że DPF jest wybebeszony, przejechałem się kawałek i zupełnie inny samochód, wreszcie zaczął jechać, no to wycieliśmy ten katalizator i wstawiliśmy normalną rure i zaczęły się kolejne problemy, teraz jakby turbina zasysała za dużo powietrza, aż wąż puchnie, czemu się tak dzieje?

firek
Zafiromaniak
Imię: Mirek
Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
#297 Post autor: firek »

prymus, a dzieje się tak dlatego że został zachwiany przepływ spalin przez układ wydechowy(brak falowania spalin) teraz spaliny moga zapierniczac przez wydech ile tylko się da a co za tym idzie turbo kręci sie wyżej i pompuje więcej...

Awatar użytkownika
rhaaziel
Zafiromaniak
Model:

#298 Post autor: rhaaziel »

prymus, no zrobiłeś mu przelotowy wydech tak więc nie masz zupełnie oporów gazów wylotowych tak więc to normalne, że silnik ciągnie jak oszalały powietrze, niestety komputer nie pozwoli Ci tak jeździć za chwilę będziesz miał całą masę błędów i tryb serwisowy.

W CDTi nie można bezkarnie wywalić ani katalizatora ani DPF, konieczna jest modyfikacja oprogramowania. Moja rada, kupić jak najszybciej katalizator dedykowany do Twojego auta (może być używany) a kompa przeprogramować u Heko lub Tuneforce lub gdzieś indziej tak aby auto mogło jeździć bez DPFa, nowego (wariactwo) czy nawet używki nie ma co kupować zapłacisz za używanego tyle co za programowe jego usunięcie, a problemy z nim wrócą!

ps. a tak z innej beczko to od kogo kupiłeś auto w takim stanie? ja bym się brał z tym gratem prosto do sprzedawcy i <łomot> gość ewidentnie zataił przed Tobą, że auto to jakiś koszmarny składak, no chyba że wiedziałeś o jego przypadłościach...

Swoją drogą chyba niezbyt dokładnie sprawdziłeś auto przed zakupem, w każdym ASO by Ci od razu powiedzieli, że katalizator nie jest oryginalny, a to powinno dać już sporo do myślenia... skoro padł katalizator to i przebieg jest pewnie kosmiczny!
Astra G 1.6 X16SZR (w gazie) - sprzedana
Zafira B 1.9 Z19DTH (chip V-Tech) - sprzedana
...teraz japoniec...

prymus
Debiutant
Model:

#299 Post autor: prymus »

normalnie to gdzie się znajduje katalizator w zafirze ?

Awatar użytkownika
rhaaziel
Zafiromaniak
Model:

#300 Post autor: rhaaziel »

tak wygląda kompletny DPF : http://allegro.pl/filtr-czastek-stalych ... 18176.html

a tak katalizator (jest bliżej silnika): http://allegro.pl/opel-astra-zafira-1-9 ... 18517.html
Astra G 1.6 X16SZR (w gazie) - sprzedana
Zafira B 1.9 Z19DTH (chip V-Tech) - sprzedana
...teraz japoniec...

ODPOWIEDZ

Wróć do „DPF”