Stukanie przy hamowaniu

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
grześ20

Stukanie przy hamowaniu

#1 Post autor: grześ20 »

Witam, przy hamowaniu strasznie hałasuje z tylnego koła co to jest grane? są tam tarcze, silnik 20 dtl, pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 09 lut 2011, 22:42 przez grześ20, łącznie zmieniany 1 raz.
Grzegorz 73

#2 Post autor: Grzegorz 73 »

Może po prostu odkręć koło i zobacz.
grześ20

#3 Post autor: grześ20 »

Grzegorz 73 pisze:Może po prostu odkręć koło i zobacz.
wykręciłem i nic tam nie ma niepokojącego.
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#4 Post autor: Harry200 »

Na takie hałasowanie może się składać parę czynników,pierwsze to zużyte klocki,luźny zacisk hamulcowy w prowadzeniu,krzywa tarcza hamulca,Jak naciskasz hamulec to nie masz efektu pulsowania hamulca?..No i ogólnie luzy na belkach tylnego zawieszenia..
grześ20

#5 Post autor: grześ20 »

H,Łajszczak pisze:Na takie hałasowanie może się składać parę czynników,pierwsze to zużyte klocki,luźny zacisk hamulcowy w prowadzeniu,krzywa tarcza hamulca,Jak naciskasz hamulec to nie masz efektu pulsowania hamulca?..No i ogólnie luzy na belkach tylnego zawieszenia..
witam ,przy hamowaniu nie wyczuwam pulsowania pedału lecz dośc głośny odgłos pukania tak jak by tarcza krzywa,ale jak jest to możliwe że tarcza?
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#6 Post autor: Harry200 »

Czy tarcza jest krzywa łatwo sprawdzić,zdejmij koło i zakręc tarczą,bicie od razu będzie widoczne,sprawdź czy nie ma gdzieś pęknięcia samej tarczy,zdaża to się jak wiedzie się z rozgrzanymi tarczami w wodę..
Paweł_Morąg

#7 Post autor: Paweł_Morąg »

Ja tak miałem na tylnej osi, z tym że najpierw stukało przy hamowaniu, a potem cały czas podczas jazdy. Zużyte mocno klocki i tarcze, w tarczach były wgłębienia od korozji. Wymiana wszystkiego.
Awatar użytkownika
timi68
Zafiromaniak
Imię: Andrzej
Auto: Volvo S60 D5 AWD 215/440
Model: II
Oznaczenie silnika: D5-2.4
#8 Post autor: timi68 »

H,Łajszczak pisze:Na takie hałasowanie może się składać parę czynników,pierwsze to zużyte klocki,luźny zacisk hamulcowy w prowadzeniu,krzywa tarcza hamulca,Jak naciskasz hamulec to nie masz efektu pulsowania hamulca?..No i ogólnie luzy na belkach tylnego zawieszenia..
Może trzeba by jeszcze usunąć rant z tarczy hamulcowej.
grześ20

#9 Post autor: grześ20 »

witam przy tarczy była rdza opukałem i jest ok, myśle że temat można zamknąć dziękuje wszystkim pozdrawiam .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”