Elektryczne szyby - sterowanie, montaż, usterki

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Mattai
Zafiromaniak
Imię: Maciej
Auto: Zafira
Model: C
Oznaczenie silnika: A20DT
#106 Post autor: Mattai »

Tak taki wlasnie namierzylem, bardziej mnie nurtuje fakt ze nie mozna dopasc gotowych wiazek z centralnym naglosnieniem i szyba. Przynajmniej ja jeszcze nie dopadlem takiej oferty.
Scorpio I Lift-back 2.0(OHC)>VW Golf III Variant 1.9TDI(ALE)> ZA 2.0(Y20DTH)>ZC 2.0 (A20DT)

grześ20

#107 Post autor: grześ20 »

witam wszystkich chodzi o jedne z tylnych drzwi pasażera czytałem trochę na ten temat i nie wiem co dalej najpierw nie działał centralny ale szyba działała ,kable popękały jak czytałem na forum,ok,naprawiłem ale szyba ani drgnie ,sprawdzałem bezpieczniki kable jeszcze raz i nic czy ktoś ma jeszcze jakiś pomysł?wszystkie działają oprócz jednej .

dariusz.siuchta

#108 Post autor: dariusz.siuchta »

Skoro wszystko już sprawdzałeś z tych rzeczy i wg Ciebie jest ok, to może wina jest w siłowniku, który ta szybę unosi i opuszcza.

grześ20

#109 Post autor: grześ20 »

dariusz.siuchta pisze:Skoro wszystko już sprawdzałeś z tych rzeczy i wg Ciebie jest ok, to może wina jest w siłowniku, który ta szybę unosi i opuszcza.
możliwe ale tak od razu padł siłownik ?czy można to jakoś sprawdzić bez zdejmowania boczka?

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#110 Post autor: Harry200 »

Niestety pewność będziesz miał jak zdejmiesz boczek i sprawdzisz czy wszystkie napięcia dochodzą do silniczka.Inaczej nie sprawdzisz na pewno czy masz nie uszkodzone przewody..

grześ20

#111 Post autor: grześ20 »

H,Łajszczak pisze:Niestety pewność będziesz miał jak zdejmiesz boczek i sprawdzisz czy wszystkie napięcia dochodzą do silniczka.Inaczej nie sprawdzisz na pewno czy masz nie uszkodzone przewody..
dzięki, jeszcze raz sprawdzę przewody i zabieram się za rozbieranie.

waldik782

#112 Post autor: waldik782 »

U mnie po takich samych ekapadach z szyba okazalo sie ze poszedl modul sterujacy szyba.Wyjalem caly mechanizm i na krotko szyba chodzi ale po podlaczeniu mudulu juz lipa.Mudul samego raczej nie dostaniesz tylko caly mechanizm zsilniczkiem,ceny rozne od 150pln...

wiatr63

#113 Post autor: wiatr63 »

Mam problem ze sterowaniem tylnych szyb poprostu nie moge sterowac z tyłu .Naprawiałem ostatnio przewody przy słupku dziła otwieranie i zamykanie przy kierowcy ale z siedzenia pasażera ani hu hu skonczyły mi sie pomysły moze wy cos poradzicie

krzysiek82

#114 Post autor: krzysiek82 »

Sprawdź dokładnie jeszcze raz wiązki. Musi działać.

Harry200
Zafiromaniak
#115 Post autor: Harry200 »

A nie masz włączonej blokady otwierania tylnych szyb na panelu sterowania szybami w drzwiach kierowcy.

plutmen1
Bywalec
Imię: Karol
Auto: Zafira B 1.8
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
#116 Post autor: plutmen1 »

A w przełączniku szyb u kierowcy przełącznik ustawiony tak aby paliła sie zielona dioda(zabezpieczenie przed dziećmi) jeśli jest na czerwonym to będziesz mógł otwierać tylne szybki z przełącznika od kierowcy natomiast z tyłu już nie.

wiatr63

#117 Post autor: wiatr63 »

Wszystko na przełaczniku jest ok ustawiony jak w ksiazce pisze na zielono i na czerwono tez sprawdzałem ,a przewody sprawdzałem i akurat z obu stron nie działaja?

Harry200
Zafiromaniak
#118 Post autor: Harry200 »

Jeżeli z przodu steruje szybami i przełącznik masz dobrze ustawiony to znaczy że masz uszkodzony przewód zasilający tylne przełączniki,jest to przewód koloru białego.Jak sterujesz z przodu to napięcie idzie bezpośrednio na sterowniki tylnych szyb a jak z tyłu to napięcie jest dostarczane poprzez wyłącznik bezpieczeństwa w drzwiach kierowcy białym przewodem na tylne wyłączniki i przez nich na sterowniki tylnych szyb..Sprawdź czy działa Ci podświetlenie tylnych przełączników. :?:

wiatr63

#119 Post autor: wiatr63 »

Własnie miałem zadac to pytanie czy po przełaczeniu przełacznika u kierowcy swieci sie podswietltnie na przełacznikach z tyłu .A ten biały przewód to masz na mysli przy słupku ?
Własnie wszystkie naprawiłem przy słupku.

Harry200
Zafiromaniak
#120 Post autor: Harry200 »

Tak ten biały przewód idzie tak jak i reszta,w tej wiązce do tyłu o ile się nie mylę niema innego białego.Jakby zasilanie szło na tylne wyłączniki to powinno się świecić podświetlenie z tyłu..

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”