Wykresy 1,9CDTi po chiptuningu.
Moderator: Mariusz
-
kubik_CDTi
Po prostu u kolegi Mihó tunner podszedł rozsądnie do modyfikacji,bo jak dużo się jeździ,to co nam po 420Nm,jak zaraz padnie koło dwumasowe,lub sprzęgło zacznie się ślizgać,auto ma być szybsze i bezawaryjnie tłuc kilometry.
Ja sobie też pozwoliłem,ale to jest moc pod przycisk.No i z tego co widzę mało kto decyduje się na tuning,bez usuwania DPFa,który jest trochę barierą,jakby się uprzeć to z DT można zrobić i 170KM/380Nm,ale to już stąpanie po krawędzi.
Ważny też jest rozkład i średni moment i tu wychodzi wyższość DTH nad DT z racji 16v,po prostu te silniki dłużej się kręcą i dłużej trzymają wysoki moment obrotowy.
Wystarczy popatrzeć u kolegi sapienti jest 370Nm w piku.Owszem wgniata w fotel i jest bardzo przyjemnie,ale patrzymy dalej na wykres,a przy 4000rpm. jest już tylko 240Nm.
Dlatego nie ma co patrzeć na wartości maxymalne,a patrzeć na przebiegi krzywych.
Ja sobie też pozwoliłem,ale to jest moc pod przycisk.No i z tego co widzę mało kto decyduje się na tuning,bez usuwania DPFa,który jest trochę barierą,jakby się uprzeć to z DT można zrobić i 170KM/380Nm,ale to już stąpanie po krawędzi.
Ważny też jest rozkład i średni moment i tu wychodzi wyższość DTH nad DT z racji 16v,po prostu te silniki dłużej się kręcą i dłużej trzymają wysoki moment obrotowy.
Wystarczy popatrzeć u kolegi sapienti jest 370Nm w piku.Owszem wgniata w fotel i jest bardzo przyjemnie,ale patrzymy dalej na wykres,a przy 4000rpm. jest już tylko 240Nm.
Dlatego nie ma co patrzeć na wartości maxymalne,a patrzeć na przebiegi krzywych.
-
sapienti
-
Mihó
-
ronin
Masz górkę w wykresie momentu podobnie u mnie. Wg kolegów hekko/TuneForce może to być przycinająca się turbina. U mnie nie udało się wykresu spłaszczyć i uznaliśmy że lepiej nie cisnąć więcej bo może się turbina zawieszać.sapienti pisze:Zafira B 1.9 CDTI 100 KM
Firma chipująca V-tech Pomorze
Wgrano nowy program, usunięto DPF (fizycznie + oszukanie komputera)
Obrazek
-
sapienti
Ale to chyba taka uroda tego silnika, skoro goście z V-techu pokazali mi dwa inne wykresy z takich samych motorów i wyglądało to niemal identycznie (wahania o jakieś 5%).ronin pisze:Masz górkę w wykresie momentu podobnie u mnie. Wg kolegów hekko/TuneForce może to być przycinająca się turbina. U mnie nie udało się wykresu spłaszczyć i uznaliśmy że lepiej nie cisnąć więcej bo może się turbina zawieszać.
-
ronin
Najprościej powiedzieć że ten typ tak ma. Zobacz na wykres kolegi Kubik. Byłem na grupowej wycince i widziałem wykresy - górkę miałem tylko jasapienti pisze:Ale to chyba taka uroda tego silnika, skoro goście z V-techu pokazali mi dwa inne wykresy z takich samych motorów i wyglądało to niemal identycznie (wahania o jakieś 5%).
-
rhaaziel
ronin, ja byłem w podobnej sytuacji, co z tego że wykres miał nawet fajny przebieg natomiast kosmiczny wręcz moment 431 Nm powodował notoryczne przeładowywanie sterownika i odcinanie turbiny, dlatego konieczne były korekty.
Dodam tylko że przeładowywanie następowało zawsze tylko na zwykłej drodze (na hamowni nie udało nam się tego powtórzyć) i następowało przy gazie do dechy na 5 biegu tak w okolicach 170 km/h. Na niższych biegach albo na 6 problem nie występował.
Po modyfikacjach chyba tylko raz mi się to później zdarzyło przy 180 km/h na 5 biegu. Mając to na uwadze zmieniłem troszkę styl jazdy, na 5 ciągnę teraz tak do 150, max 160, a potem daje silnikowi odpocząć i zapinam 6 i na niej kontynuuje rozpędzanie (inna sprawa, to fakt, że rzadko mam możliwość się tak rozpędzić na naszych cudownych autostradach hehe. Jeśli chodzi o niskie biegi to nie oszczędzam i czasem ostrzej pocisnę, dziś np. zdarzył mi się sprint na '3' od 50 do 110... dzięki nieuprzejmemu kierowcy TDCI... moja żona rozszyfrowała ten skrót jako Turbo Diesel CIeniarz
Dodam tylko że przeładowywanie następowało zawsze tylko na zwykłej drodze (na hamowni nie udało nam się tego powtórzyć) i następowało przy gazie do dechy na 5 biegu tak w okolicach 170 km/h. Na niższych biegach albo na 6 problem nie występował.
Po modyfikacjach chyba tylko raz mi się to później zdarzyło przy 180 km/h na 5 biegu. Mając to na uwadze zmieniłem troszkę styl jazdy, na 5 ciągnę teraz tak do 150, max 160, a potem daje silnikowi odpocząć i zapinam 6 i na niej kontynuuje rozpędzanie (inna sprawa, to fakt, że rzadko mam możliwość się tak rozpędzić na naszych cudownych autostradach hehe. Jeśli chodzi o niskie biegi to nie oszczędzam i czasem ostrzej pocisnę, dziś np. zdarzył mi się sprint na '3' od 50 do 110... dzięki nieuprzejmemu kierowcy TDCI... moja żona rozszyfrowała ten skrót jako Turbo Diesel CIeniarz
-
Orbit
-
rhaaziel
Orbit, niby skąd podejrzenia o kopceniu, jak już kiedyś napisałem porządny tuner nie wypuści Cię z warsztatu jeśli auto kopci, to jeden z podstawowych elementów jaki się sprawdza zarówno przy chipowaniu jak i po wycince DPFa.
Inna sprawa, ze hamownia nie symuluje aż tak dokładnie warunków drogowych, dlatego prawie natychmiast po chipie za kierownicą zasiadła moja żona, a ja wybrałem się na motocyklu w pościg za nią, bacznie obserwując wydzieliny z rury wydechowej.
Nie zauważyłem nic co mogłoby mnie specjalnie zaniepokoić, owszem troszkę ciemnego dymu zawsze poleci ale była to ilość wręcz mizerna w stosunku do tego co wydzielą niektóre TDI.
Inna sprawa, ze hamownia nie symuluje aż tak dokładnie warunków drogowych, dlatego prawie natychmiast po chipie za kierownicą zasiadła moja żona, a ja wybrałem się na motocyklu w pościg za nią, bacznie obserwując wydzieliny z rury wydechowej.
Nie zauważyłem nic co mogłoby mnie specjalnie zaniepokoić, owszem troszkę ciemnego dymu zawsze poleci ale była to ilość wręcz mizerna w stosunku do tego co wydzielą niektóre TDI.
Ostatnio zmieniony 13 lut 2011, 21:19 przez rhaaziel, łącznie zmieniany 2 razy.
-
heko
-
mario1910
-
mario1910
-
sapienti
W serii 134 KM i 321 Nm? Jaką w końcu miał fabrycznie moc?mario1910 pisze:Witam Mam przyjemność się pochwalić wycinką DPF-a mojej Zafirce. Kolega Witek zrobił to profesjonalnie.Zgodzę się z tymi kolegami czym prędzej tym lepiej bo jazda samochodem jest bez porównania na korzyść bez DPF-u. Poniżej podaję przykład z hamowni po wycince DPF-u i po CHIPIE.
[url=http://img337.imageshack.us/img337/7302/chip1.th.gif]Obrazek[/URL]