2.0 DTI jedzie tylko do 100 km/h
Moderator: Sebu$
-
janusz204
2.0 DTI jedzie tylko do 100 km/h
Witam, od roku posiadam zafirę 2.0 DTI i krew mnie jasnista zalewa: auto kupiłem osobiscie w niemczech od 1 właściciela, przebieg 95.000 km.Dałem kupę kasy.Po miesiacu auto zmuliło tak że żony Punto 1,1 to było przy nim rakieta,. wymieniłem takie dwa elektrozaworki koło akumulatora i było OK przez pół roku. Ale latem zaczęło pojawiać się chwilowe słabnięcie auta ale ustępowało.teraz od miesiaca auto jest znowu zmulone i jedzie tylko do 100 km/h. Zawór EGR ( mechaniczny)jest ok .Czy szanowni forumowicze spotkali się z takimi objawami? Bardzo proszę o pomoc.
-
grześ20
czy filtry były paliwowe są wymieniane? bo ja miałem takie same objawy nie mogłem podjechać pod małą górkę wymieniłem filtr i po sprawie,lub przepływomierz.janusz204 pisze:Witam, od roku posiadam zafirę 2.0 DTI i krew mnie jasnista zalewa: auto kupiłem osobiscie w niemczech od 1 właściciela, przebieg 95.000 km.Dałem kupę kasy.Po miesiacu auto zmuliło tak że żony Punto 1,1 to było przy nim rakieta,. wymieniłem takie dwa elektrozaworki koło akumulatora i było OK przez pół roku. Ale latem zaczęło pojawiać się chwilowe słabnięcie auta ale ustępowało.teraz od miesiaca auto jest znowu zmulone i jedzie tylko do 100 km/h. Zawór EGR ( mechaniczny)jest ok .Czy szanowni forumowicze spotkali się z takimi objawami? Bardzo proszę o pomoc.
-
janusz204
-
Anony Mous
-
janusz204
-
sQcha
-
janusz204
-
Dek
Nie czujnik tylko elektrozawór. Na pewno w Y20DTH i Y22DTR jest ten sam. I nie polecam zamiennika bo w tym przypadku istotna jest "szybkość spuszczania" powietrza i podobno zamiennik jest jakiś niepewny pod tym względem. (Numer katalogowy jest na górze tej zabaweczki więc łatwo go przeczytać, nawet jak jest zamontowany w samochodzie)janusz204 pisze:...czujnik turbiny, byłem u mechanika, "pominał" go na krótko i auto rakieta. musze kupic nowy.Moja prośba czy sa rózne czy zafira 2.0 DTI ma zawsze taki sam zaworek?
No i oczywiście co mogę polecić to samodzielną naprawę tego cudeńka. Na forum jest porada odnośnie regeneracji tego czegoś. O ile nie padła cewka - ale to mało prawdopodobne.
pozdrawiam
-
janusz204