Dziwne odgłosy przedniego zawieszenia - coś szura. ociera
Moderator: Sebu$
Dziwne odgłosy przedniego zawieszenia - coś szura. ociera
Witajcie
Ostatnio zauważyłem, że jak przejeżdżam przez tzw. leżącego policjanta (spowalniacze), to jak przód autka idzie do góry a potem idzie w dół, to coś szura w tym momencie - Szur do góry i szur na dół. Jak autko opada to właśnie jest takie charakterystyczne szur. Dodam, że jak wolniutko pokonuje przeszkodę, to nic nie szura ale muszę jechać bardzo, bardzo powoli. Jak myślicie co to może być. Jak wjeżdżam w dziury to nie ma żadnego dźwięku i autko zachowuje się normalnie. Pozdrawiam
Ostatnio zauważyłem, że jak przejeżdżam przez tzw. leżącego policjanta (spowalniacze), to jak przód autka idzie do góry a potem idzie w dół, to coś szura w tym momencie - Szur do góry i szur na dół. Jak autko opada to właśnie jest takie charakterystyczne szur. Dodam, że jak wolniutko pokonuje przeszkodę, to nic nie szura ale muszę jechać bardzo, bardzo powoli. Jak myślicie co to może być. Jak wjeżdżam w dziury to nie ma żadnego dźwięku i autko zachowuje się normalnie. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2011, 08:18 przez biedrona, łącznie zmieniany 1 raz.
99% że będziesz miał do wymiany gumy na drążku stabilizatora .biedrona pisze:Ostatnio zauważyłem że jak przejeżdżam przez tzw. leżącego policjanta to jak przód autka idzie do góry a potem idzie w dół to coś szura
miałem takie same szuranie i po zmianie gum ustało...
Tylko przestrzegam przed kupowaniem zamienników gum
gdyż moje zamienniki wytrzymały 3tyg tylko i znów trza było robić ma szczęście mechanik robił i wymieniał po raz drugi na swój koszt ...
Czy to właśnie ten element powoduje takie "szuranie" przy wjeździe na progi spowalniające ?
(zdjęcia co prawda z Vectry, ale chodzi mi o zasadę). Co powoduje takie dość nie przyjemne odgłosy. Pytam, bo niestety mam to samo.
http://www.vectra-unlimited.pl/jpg/pora ... atora.html
(zdjęcia co prawda z Vectry, ale chodzi mi o zasadę). Co powoduje takie dość nie przyjemne odgłosy. Pytam, bo niestety mam to samo.
http://www.vectra-unlimited.pl/jpg/pora ... atora.html
- timi68
- Zafiromaniak
- Imię: Andrzej
- Auto: Volvo S60 D5 AWD 215/440
- Model: II
- Oznaczenie silnika: D5-2.4
W takim razie i mnie czeka wymiana tych gum przy wymianie oleju.KOPERNIK pisze:99% że będziesz miał do wymiany gumy na drążku stabilizatora .
miałem takie same szuranie i po zmianie gum ustało...
Dzięki za informacje.
No właśnie jak rozbujam recznie czy przy normalnej jeździe nie słyszę by coś haczyło, szurało,stukało. Normalna praca zawieszenia. Dzieje się tak jak przejeżdżam przez ten próg. Dzwoniłem do mechanika i powiedział,że mogą to być amortyzatory (mam olejowo-gazowe) i jest prawdopodobieństwo,że przy niskich temparaturach może się tak dziać. Nie wiem czy mu wierzyć na słowo czy nie. Do tej pory jeździłem na olejowych i było git.
Ostatnio zmieniony 22 lut 2011, 18:46 przez Anony Mous, łącznie zmieniany 1 raz.
witam.koledzy mam problem ze swoją zośką.przy ruszaniu z miejsca slychac niby tarcie, ocieranie, dzwiek przypomina wow,wow.Opony mam z 2008r, juz zamienialem osiami i nic.Juz jakis czas temu wymienialem przeguby wewnętrzne.Po minięciu 40 km/h zaczyna poproblem zanikac.Po wcisnięciu sprzęgla w trakcie jazdy nic sie nie zmienia.Lozyska z przodu tez nie podejrzewam, bo nie slychac ich przy podniesionej karoserii.