[B]Korozja w okolicy zderzaków - prośba o ocenę

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
nela2011

[B]Korozja w okolicy zderzaków - prośba o ocenę

#1 Post autor: nela2011 »

Witam. Na karoserii (i podwoziu) widac ślady korozji http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d0c ... c559e.html . Czy to poważny problem, czy może uda się go zlikwidować w miarę niedrogo i skutecznie? Czy to normalne w samochodzie z 2005-2006 r.?
Ostatnio zmieniony 15 gru 2011, 11:01 przez nela2011, łącznie zmieniany 1 raz.

tico0

#2 Post autor: tico0 »

nela2011 pisze:czy może uda się go zlikwidować w miarę niedrogo i skutecznie?
Na to pytanie odpowie miejscowy lakiernik, lub ty sam możesz sobie zrobić "zaprawki" wtedy koszt farby ;) .....
nela2011 pisze:Czy to normalne w samochodzie z 2005-2006 r.?
To zależy, są egzemparze na których widać to więcej na innych mniej lub wcale.... czy Twoja zosia powstała w Gliwicach?.

nela2011

#3 Post autor: nela2011 »

Tak, Zośka jest z Gliwic. Czy samochody stamtąd nie są słabo zabezpieczone przed rdzą? Zwłaszcza na krawędziach?

tico0

#4 Post autor: tico0 »

nela2011 pisze:Czy samochody stamtąd nie są słabo zabezpieczone przed rdzą?
Tego nie wiem, ale moje obserwacje trochę to potwierdzają..... widziałem kilka z Gliwic i każda była już z rdzą, pomijam fakt "bąbla" na tylnej klapie bo to inny temat ;)

David

#5 Post autor: David »

Coś te moje młodsze siostry strasznie szybko sie starzeją, u mnie na jesieni jak oglądałem samochodzik na badaniu kontrolnym to nigdzie nie znalazłem ani jednego bąbla z rudą, a mam juz można powiedzieć leciwą Zosię bo z 1999r dokładnie z marca. Ale moja jest wyprodukowana w Bochum, może to jest jakimś wykładnikiem?

Anony Mous

#6 Post autor: Anony Mous »

Rdza przy zderzakach powstała podczas demontażu zderzaków. Ktoś ściągał je nie umiejętnie i pękł lakier na błotnikach.

dobry lakiernik będzie chciał malować cały element ze względu na rodzaj lakier (w ZB jest to wodny) którym jest pomalowana zośka.

ofiss102

#7 Post autor: ofiss102 »

Też mi się wydaje, że samochód będzie raczej wymagał pomalowania. 2 nadkola z przodu to już jednak 1000zł... Co do demontażu, to zastanawiam się jak to jest. Na placu komisu stoi kilkanaście Zafir. 30-40% z nich ma z jednej albo obu stron niemal te same odpryski, a w nich rdzę...

Anony Mous

#8 Post autor: Anony Mous »

Dodatkowym kosztem jest wycięcie szyby, tej trójkątnej.

ofiss102

#9 Post autor: ofiss102 »

Szykuje się niezły wydatek...

tico0

#10 Post autor: tico0 »

tEREk pisze:kosztem jest wycięcie szyby, tej trójkątnej
Masz na myśli tę przednią :?: a czasami nie odkręca się jej :?:

Anony Mous

#11 Post autor: Anony Mous »

jest przykręcana i z tego co wiem klejona. Trzeba ją demontować przy ściąganiu błotnika.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”