Czy mogę do alarmu podłączyć 2 syreny

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
zafirakamil

Czy mogę do alarmu podłączyć 2 syreny

#1 Post autor: zafirakamil »

Witam chciałem się zapytać czy mogę dołączyć do obecnej syreny jeszcze jedną żeby było głośniej
Mihó

#2 Post autor: Mihó »

Głośniej nie będzie. Mogą się zagłuszać. Prędzej podłączyłbym jakiś przerywacz (samo sterowanie) i klakson (zasilanie "własne") - jeśli nie podłączysz klaksonu bezpośrednio pod centralkę (albo przez ten przerywacz), to jej nie zaszkodzisz.

A jeśli tak bardzo Ci zależy na drugiej syrence, weź taką z własnym zasilaniem. One mają mniejszy prąd wyzwalający
TUX

#3 Post autor: TUX »

w Tirach mają fajne syreny - moż takie coś załóź :P
jak trąbnie to złodziej od razu zawału dostanie [sąsiedzi też] :)
Przemo_w1

#4 Post autor: Przemo_w1 »

Jeżeli chodzi o niewystarczającą głośność syreny, to może masz ją zamontowaną w miejscu, które jest zabudowane. Samo przeniesienie syreny może przynieść wystarczający efekt.

Jeżeli masz chęć dodania drugiej to bez sprawdzenia, co jest w alarmie możesz podłączyć syrenę z własnym zasilaniem jak pisał Mihó lub zastosować przekaźnik, którym będziesz sterował dowolna syrenę. Przekaźnik powinien mieć cewkę na 12V DC. Równolegle do uzwojenia koniecznie trzeba dodać diodę prostowniczą. Katodę podłączysz pod plus idący do syreny, a anodę pod minus. W ten sposób, jak pojawi się sygnał syreny to przekaźnik załączy się. Styki przekaźnika mogą służyć do załączania dowolnej syreny.
Mihó

#5 Post autor: Mihó »

Chory jestem jak mam dokładać jakieś przekaźniki do instalacji. Później jedziesz takim samochodem, a w środku klaskanie jak w piosence u Rubika (kiedyś na autokąciku przekaźnikami odwracali nawet działanie czuników poziomu)
Przemo_w1

#6 Post autor: Przemo_w1 »

Można zastosować rozwiązanie z tranzystorem, ale tu trzeba znać podstawy elektroniki, bo rozwiązanie jest bardziej złożone niż przekaźnik.

Kolejne rozwiązanie, jakie mi przychodzi do głowy to jeszcze można rozebrać centralkę alarmu, odszukać, który element jest odpowiedzialny za załączenie syreny i na tej podstawie można potwierdzić, czy układ wytrzyma dodatkową syrenę czy nie. Najczęściej do załączenia zasilania syreny jest stosowany tranzystor, ale bez wiedzy, co to za tranzystor nie można nic powiedzieć o jego maksymalnym prądzie. Tu również wymagana jest wiedza z zakresu elektroniki.

Przyczyna złej słyszalności syreny może też leżeć po stronie jej parametrów, a mianowicie poziomu głośności. Syreny różnią się od siebie tym parametrem i można poszukać innej, która ma natężenie większe w celu zastąpienia obecnie zastosowanej.

Zafirakamil, a jaki konkretnie jest powód, że chcesz zastosować dodatkową syrenę? Bo może idziesz w złym kierunku i można zaproponować coś innego. Jeżeli stawiasz auto poza zasięgiem słyszalności syreny to lepszym rozwiązaniem jest powiadomienie radiowe wyzwalane sygnałem syreny.
zafirakamil

#7 Post autor: zafirakamil »

Przemo_w1 ok a jak zrobić te powiadomienie radiowe wyzwalane sygnałem syreny
Przemo_w1

#8 Post autor: Przemo_w1 »

Jak zrobić to nie pomogę, bo to nie jest taka prosta sprawa.

Mogę podpowiedzieć, że szukaj urządzenia, które się nazywa się - powiadomienie radiowe. Na szybko znalazłem jakieś dwa rozwiązania:
http://www.bascom.lodz.pl/Powiadomienie_radiowe_BB434-303.html

Tu jest cennik od jednego dystrybutora:
http://www.batex.hg.pl/cennik.htm

a tu ciekawe kompleksowe rozwiązanie:
http://allegro.pl/alarm-powiadomienie-domykanie-cz-mikrofalowy-i1441526860.html

Koszt samego urządzenia to minimum ze 130PLN. Popytaj w okolicznych firmach montujących autoalarmy lub poszukaj firm, które handlują autoalarmami.

Widzę, że powiadomienia GSM też już są w atrakcyjnych cenach, więc może warto to rozważyć jeśli koniecznie potrzebujesz takiego urządzenia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”