[B]Wymuszenie włączenia klimy zimą
- szmurlo
- Bywalec
- Imię: Waldemar
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Witam.
Czy można włączyć jakoś ręcznie klimatyzację, żeby powietrze płynące na szybę było suchsze? Chodzi o szybsze odparowanie mokrej od wewnątrz szyby.
Robiłem tak w Astrze II w mokre dni i pomagało.
Czy to prawda, że fabrycznie klimatyzacja nie włacza się, gdy jest poniżej 5 stopni na zewnątrz?
Czy można włączyć jakoś ręcznie klimatyzację, żeby powietrze płynące na szybę było suchsze? Chodzi o szybsze odparowanie mokrej od wewnątrz szyby.
Robiłem tak w Astrze II w mokre dni i pomagało.
Czy to prawda, że fabrycznie klimatyzacja nie włacza się, gdy jest poniżej 5 stopni na zewnątrz?
Ostatnio zmieniony 15 gru 2011, 00:52 przez szmurlo, łącznie zmieniany 1 raz.
Prawda.A szybę najlepiej od czasu do czasu umyć jakimś dobrym płynemszmurlo pisze:
Ja filtr kabinowy wymieniam raz na rok i generalnie się to sprawdza.
Na początku posiadania Astry wymieniałem częściej ale nie było wielkiej różnicy Astra tak czy tak parowała się jak cholera, Zośka jest pod tym względem dużo lepsza, szczególnie gdy użyjesz dobrego środka z AntiFogiem, czasem trochę parują szyby z tyłu ale na przedzie jest super.
Na początku posiadania Astry wymieniałem częściej ale nie było wielkiej różnicy Astra tak czy tak parowała się jak cholera, Zośka jest pod tym względem dużo lepsza, szczególnie gdy użyjesz dobrego środka z AntiFogiem, czasem trochę parują szyby z tyłu ale na przedzie jest super.
Astra G 1.6 X16SZR (w gazie) - sprzedana
Zafira B 1.9 Z19DTH (chip V-Tech) - sprzedana
...teraz japoniec...
Zafira B 1.9 Z19DTH (chip V-Tech) - sprzedana
...teraz japoniec...
Racja, sam jestem zaskoczony. Nasze drugie auto (Ford Focus) paruje jak diabli, jak na zewnątrz jest wilgotno, czasami nawet klima nie daje rady, szczęście, że przednia szyba jest ogrzewana.
Zocha zwłaszcza po przełączeniu klimatronika w tryb "szyba" odparowuje błyskawicznie. Zresztą paruje niechętnie, co bardzo cieszy.
Zocha zwłaszcza po przełączeniu klimatronika w tryb "szyba" odparowuje błyskawicznie. Zresztą paruje niechętnie, co bardzo cieszy.
Faktycznie dziwne, w mojej Zofii po wciśnięciu tego przycisku zaczyna mocno wiać na szybę.szmurlo pisze:Dziwne, ale gdy nacisnę tryb "Odmuchiwanie przedniej szyby" (ten tuż obok przycisku ogrzewania tylnej szyby i lusterek) wówczas prawie zanika mi nadmuch na przednią szybę (tj wyraźnie się zmniejsza), a zwiększa się nadmuch na twarz kierowcy i pasażera z przodu.
Coś sfiksowało?
Sprawdź może w ustawieniach, czy nie masz czegoś namieszanego.
Ja mam wszystko ustawione na Auto (rozdział i prędkość nadmuchu).
Nawet przy wyłączonym AC? (czyli w ustawieniu ECO). Wydawało mi się, że działa tylko nawiew, bez załączania dodatkowo klimy chyba, że klima jest "zaptaszkowana" w komputerze.kubik_CDTi pisze:To już lepiej zostawić kumatym magikom.
Po wciśnięciu grzania przedniej szyby odpala się klima i suszy szybę właśnie.
Pozdrawiam