wyswietlacz skrzyni automatycznej

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
groouby

wyswietlacz skrzyni automatycznej

#1 Post autor: groouby »

Witam, nie wiem jak fachowo nazywa się ten wyświetlacz ale chodzi mi o ten mały ekranik który wyświetla na którym aktualnie jadę biegu. Wiem ze oprócz biegu wyświetla on tryb Drive/Manual tryb zima oraz tryb sport. Moje pytanie do czego na tym wyświetlaczy jest ta po lewej stronie dwukierunkowa strzałeczka
paryzanin

#2 Post autor: paryzanin »

Ja tez posiadam automata z 2007r ale prawde mowiac zadnych strzalek nie mam na wyswietlaczy.Moze to jakas opcja? postaraj sie dodac zdiecie bedzie latwiej
groouby

#3 Post autor: groouby »

jest pewien problem z tym zdjęciem bo tak naprawdę ta strzałka jeszcze ani razu mi nie zadziałała. Pod pewnym kątem tylko widzę ze wyświetlacz ten posiada takie pole
paryzanin

#4 Post autor: paryzanin »

Jutro popatrze w swoim i napisze ,moze faktycznie cos tam jeszcze siedzi ;)
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#5 Post autor: MieHor »

Nie wiem czy to dotyczy również ZB, ale spotkałem się z czymś takim w Toyocie Auris, którą odebrałem od leasingodawcy i prowadziłem z W-wy do Poznania. Właśnie w tym samym miejscu w czasie jazdy zaświecały mi się strzałki do góry lub do dołu i nie wiedziałem o co chodzi (pierwszy raz w życiu jechałem takim samochodem). Dopiero na miejscu dowiedziałem się, że to komputer pokładowy podpowiadał, że mam przerzucać biegi w górę lub w dół.
groouby

#6 Post autor: groouby »

hmm może faktycznie jutro przetestuje przeciągne moją Zośke na manualu troche na wyższe obroty i zobaczę czy coś się tam zaświeci
Anony Mous

#7 Post autor: Anony Mous »

MieHor pisze:Nie wiem czy to dotyczy również ZB, ale spotkałem się z czymś takim w Toyocie Auris, którą odebrałem od leasingodawcy i prowadziłem z W-wy do Poznania. Właśnie w tym samym miejscu w czasie jazdy zaświecały mi się strzałki do góry lub do dołu i nie wiedziałem o co chodzi (pierwszy raz w życiu jechałem takim samochodem). Dopiero na miejscu dowiedziałem się, że to komputer pokładowy podpowiadał, że mam przerzucać biegi w górę lub w dół.
Ten system u Toyoty to Optimal Drive Minimise&Maximise nic innego jak podpowiedz do eco-jazdy.
Szymon78

#8 Post autor: Szymon78 »

dokładnie tak jest.. niesttey nie dziala to w Zosiach (pewnie jest przygotowany wyświetlacz ale soft nie obsługuje tej funkcji)
podpowiada to w MANUAL-u kiedy zmianiac biegi
groouby

#9 Post autor: groouby »

a nie można tego w jakis sposób aktywować ??
Szymon78

#10 Post autor: Szymon78 »

w OP-COMie nie widzialem takowej mozliwosci (moze TECH) a tak swoją droga to w 99% jeździ sie na automacie wiec i tak to niepotrzebne :D

ponoć w pozycji D skrzynia dłużej wytrzymuje - dluzsza zywotnosc
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”