[B] dzienne światła LED

Modyfikacje dla Zafiry B
Wiadomość
Autor
F-19

#211 Post autor: F-19 »

kicaj pisze:F-19, to przygladnij sie nowym volkswagenom i audi, tam to dopiero fantazja jest ;)
O Audi wspomniałem ale przykładu VW nie przytoczyłem, masz rację to dopiero jest twórczość. Ja uważam że najprostsze rozwiązania są najlepsze a przede wszystkim mają dobrze spełniać swoją rolę.

ronin

#212 Post autor: ronin »

Opinia jest jak d.pa, każdy ma swoją. Halogeny też są modne - widać przy dobrej widoczności albo jeszcze po zmroku w deszczu kto się chce pochwalić tym że je posiada :P
Dzienne LED'y mają tą przewagę że używamy ich codziennie oszczędzając przy tym trochę paliwa. Za ok. 200 PLN można kupić już całkiem rozsądny zestaw z homologacją.
Co do kupna nowych lamp z wbudowanymi LED (jeśli się pojawią) to ja dziękuję - wolę inaczej spożytkować kasę ;)

Szymon78

#213 Post autor: Szymon78 »

Fajna fotoreację co do montazu lamp do jazdy dziennen DRL przedstawiła ekipa z VKP.. sa foty krok po kroku jak ząłożyć te lampki w zderzak VC/Signum i jak popodłączać okablowanie.... ja niesttey z braku czasu nie podejmuję sie przekowpiowywania całosci..
ze 20fotek jest :D

http://forum.vectraklub.pl/index.php/to ... ennej-drl/

a zarejestrować się za free każdy może

groouby

#214 Post autor: groouby »

a czy istnieje możliwość jakiejś aktywacji (OP-COM) świateł przeciwmgłowych jako światła do jazdy dziennej ?? i czy oczywiście jest to zgodne z prawem

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#215 Post autor: Harry200 »

No zgodnie z prawem to nie można używać przeciwmgłowych jako świateł do jazdy dziennej.Jak samochód miał oryginalnie halogeny to nie można też montować w to miejsce innego oświetlenia ale nie słyszałem żeby ktoś o to się czepiał.....

SH'Raku

#216 Post autor: SH'Raku »

rhaaziel pisze: Niestety w większości przypadków ludzie instalują jakąś totalną tandetę, która zamiast spełniać swoje zadanie to tylko śmieszy świecąc na jakiś dziwny kolor na max 3 metry a w dodatku razem z postojówkami.

Osobiście sam muszę przyznać się do tego, że fajne LEDy robią na mnie wrażenie, ale w miejsce halogenów ich nie zamontuje,
czasami świecą tak że nawet na 1m ich nie widać, do tego dochodzi fakt, że są jeszcze takie buraki na naszych drogach, którzy zamontowali te ledy i w ogóle nie załączają normalnych świateł! czy się robi ciemno, czy pada deszcz, czy lekka mgła, czy jest szaro za oknem i jest gorsza widoczność, on jest kozak szybki przyciemnione, okularki na oczach ledy włączone, dla mnie człowiek WIDMO i auto WIDMO chodź wzrok mam dobry ;)

mimo wszystko sam liczę na to że ten typ kierowcy będzie częściej kontrolowany na naszych drogach bo w warunkach niedostatecznej widoczności nie wolno używać świateł led zamiast świateł mijania z tego co dobrze wiem.

Mihó

#217 Post autor: Mihó »

Gdyby ktoś chciał mieć dzienne w kratkach zderzaka, nie rezygnując z halogenów:
http://www.sklep.hskauto.pl/?strona,doc ... e,ant.html

kicaj

#218 Post autor: kicaj »

a jak??

Woytas

#219 Post autor: Woytas »

kicaj pisze:a jak??
w opisie jest napisanie... halogen i światło dzienne w jednym ;)

ronin

#220 Post autor: ronin »

Jak coś ma być do wszystkiego to z reguły jest do niczego.
1. Przeciwmgłowe nie mogą świecić na wprost podczas gdy dzienne powinny (lepsza widoczność z daleka) więc ciekawi mnie jak to się sprawdza po montażu.
2. Żarówki H15 na ALLEGRO są po 62 PLN sztuka
3. Gdzie ta oszczędność jak H15 pożera 55 W (x2) ? :>

Wg mnie lipa :P

kicaj

#221 Post autor: kicaj »

dlatego tego nie rozumiem...

Woytas

#222 Post autor: Woytas »

ronin pisze:Gdzie ta oszczędność jak H15 pożera 55 W (x2)
hehe, nigdzie...pewnie chodzi o bajer po prostu - nic więcej ;)
ronin pisze:Wg mnie lipa
popieram.
Najgorsze jest to, że zamocowanie dobrych ledów do ZB (chociażby przyzwoicie) jest trudne :(
Ja też zamocowałem w kratki halogenów... i nie jestem zadowolony (przede wszystkim z powodu trudnego "wypoziomowania/ukierunkowania".
...Więc zastanawiam się czy jednak nie założyć je...nieprzepisowo - w kratkę środkową zderzaka - qrde pasują tam idealnie.
wymieniłem się na TAKIE i wchodzą idealnie. Tylko że nie ma ani 40cm od obrysu, ani 60cm pomiędzy :(

ronin

#223 Post autor: ronin »

Woytas pisze:wymieniłem się na TAKIE i wchodzą idealnie. Tylko że nie ma ani 40cm od obrysu, ani 60cm pomiędzy :(
Znajomemu zabrali dowód rejestracyjny podczas kontroli drogowej bo miał nielegalne ksenony - niby nie to samo ale ryzyko jest :P

Mihó

#224 Post autor: Mihó »

Oj, chłopaki, nie doczytaliście, a krytykujecie...

H15 ma dwa włókna. 55W do przeciwmgłowych i 15W do dziennych.

Skoro to zaprojektowała i wyprodukowała Hella, zaryzykuję twierdzenie, że nie ma problemu z rozkładem światła w przestrzeni przed samochodem

Woytas

#225 Post autor: Woytas »

Mihó pisze:Oj, chłopaki, nie doczytaliście, a krytykujecie...
Ja doczytałem, jest 2x większy pobór niż w LEDach.
Ale zawsze to mniej niż w standardzie (no i efekt koloru światła nie ten ;) )

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira B”