Wykresy 1,9CDTi po chiptuningu.

Boxy, chiptunning, tuning itp.

Moderator: Mariusz

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
kubik_CDTi

#16 Post autor: kubik_CDTi »

Po prostu u kolegi Mihó tunner podszedł rozsądnie do modyfikacji,bo jak dużo się jeździ,to co nam po 420Nm,jak zaraz padnie koło dwumasowe,lub sprzęgło zacznie się ślizgać,auto ma być szybsze i bezawaryjnie tłuc kilometry.
Ja sobie też pozwoliłem,ale to jest moc pod przycisk.No i z tego co widzę mało kto decyduje się na tuning,bez usuwania DPFa,który jest trochę barierą,jakby się uprzeć to z DT można zrobić i 170KM/380Nm,ale to już stąpanie po krawędzi.
Ważny też jest rozkład i średni moment i tu wychodzi wyższość DTH nad DT z racji 16v,po prostu te silniki dłużej się kręcą i dłużej trzymają wysoki moment obrotowy.
Wystarczy popatrzeć u kolegi sapienti jest 370Nm w piku.Owszem wgniata w fotel i jest bardzo przyjemnie,ale patrzymy dalej na wykres,a przy 4000rpm. jest już tylko 240Nm.
Dlatego nie ma co patrzeć na wartości maxymalne,a patrzeć na przebiegi krzywych.
sapienti

#17 Post autor: sapienti »

Widzę, że trafiłem na fachowców. Dla mnie to wszystko czarna magia :shock: , auto jedzie szybciej i tylko tyle potrafiłem stwierdzić.
Nadal nie rozumiem, dlaczego auto zużywa mniej paliwa skoro dostało więcej mocy? Nie powinno być odwrotnie? :driver:
kubik_CDTi

#18 Post autor: kubik_CDTi »

Lżej mu po prostu.
Nie wciskasz gazu tak mocno jak kiedyś i pali mniej ;)
Mihó

#19 Post autor: Mihó »

Można było nadmuchać więcej, ale po co ? Dokładnie tak argumentował p.Geniu. Szkoda samochodu
ronin

#20 Post autor: ronin »

sapienti pisze:Zafira B 1.9 CDTI 100 KM
Firma chipująca V-tech Pomorze
Wgrano nowy program, usunięto DPF (fizycznie + oszukanie komputera)
Obrazek
Masz górkę w wykresie momentu podobnie u mnie. Wg kolegów hekko/TuneForce może to być przycinająca się turbina. U mnie nie udało się wykresu spłaszczyć i uznaliśmy że lepiej nie cisnąć więcej bo może się turbina zawieszać.
sapienti

#21 Post autor: sapienti »

ronin pisze:Masz górkę w wykresie momentu podobnie u mnie. Wg kolegów hekko/TuneForce może to być przycinająca się turbina. U mnie nie udało się wykresu spłaszczyć i uznaliśmy że lepiej nie cisnąć więcej bo może się turbina zawieszać.
Ale to chyba taka uroda tego silnika, skoro goście z V-techu pokazali mi dwa inne wykresy z takich samych motorów i wyglądało to niemal identycznie (wahania o jakieś 5%).
ronin

#22 Post autor: ronin »

sapienti pisze:Ale to chyba taka uroda tego silnika, skoro goście z V-techu pokazali mi dwa inne wykresy z takich samych motorów i wyglądało to niemal identycznie (wahania o jakieś 5%).
Najprościej powiedzieć że ten typ tak ma. Zobacz na wykres kolegi Kubik. Byłem na grupowej wycince i widziałem wykresy - górkę miałem tylko ja
rhaaziel

#23 Post autor: rhaaziel »

ronin, ja byłem w podobnej sytuacji, co z tego że wykres miał nawet fajny przebieg natomiast kosmiczny wręcz moment 431 Nm powodował notoryczne przeładowywanie sterownika i odcinanie turbiny, dlatego konieczne były korekty.
Dodam tylko że przeładowywanie następowało zawsze tylko na zwykłej drodze (na hamowni nie udało nam się tego powtórzyć) i następowało przy gazie do dechy na 5 biegu tak w okolicach 170 km/h. Na niższych biegach albo na 6 problem nie występował.
Po modyfikacjach chyba tylko raz mi się to później zdarzyło przy 180 km/h na 5 biegu. Mając to na uwadze zmieniłem troszkę styl jazdy, na 5 ciągnę teraz tak do 150, max 160, a potem daje silnikowi odpocząć i zapinam 6 i na niej kontynuuje rozpędzanie (inna sprawa, to fakt, że rzadko mam możliwość się tak rozpędzić na naszych cudownych autostradach hehe. Jeśli chodzi o niskie biegi to nie oszczędzam i czasem ostrzej pocisnę, dziś np. zdarzył mi się sprint na '3' od 50 do 110... dzięki nieuprzejmemu kierowcy TDCI... moja żona rozszyfrowała ten skrót jako Turbo Diesel CIeniarz :lol:
Orbit

#24 Post autor: Orbit »

Byłem na grupowej wycince i widziałem wykresy - górkę miałem tylko ja
rozumiem że jestes zadowolony z pozbycia sie Chwasta ... czy kopci ? zostawiasz za sobą chmurę ? Dzisiaj widziałem Mondeo który kopcił jak lokomotywa , na pewno nie miał DPF ..
rhaaziel

#25 Post autor: rhaaziel »

Orbit, niby skąd podejrzenia o kopceniu, jak już kiedyś napisałem porządny tuner nie wypuści Cię z warsztatu jeśli auto kopci, to jeden z podstawowych elementów jaki się sprawdza zarówno przy chipowaniu jak i po wycince DPFa.
Inna sprawa, ze hamownia nie symuluje aż tak dokładnie warunków drogowych, dlatego prawie natychmiast po chipie za kierownicą zasiadła moja żona, a ja wybrałem się na motocyklu w pościg za nią, bacznie obserwując wydzieliny z rury wydechowej.
Nie zauważyłem nic co mogłoby mnie specjalnie zaniepokoić, owszem troszkę ciemnego dymu zawsze poleci ale była to ilość wręcz mizerna w stosunku do tego co wydzielą niektóre TDI.
Ostatnio zmieniony 13 lut 2011, 21:19 przez rhaaziel, łącznie zmieniany 2 razy.
heko

#26 Post autor: heko »

..kopcenie to nie sprawka chipsa (dobrego)...w moim 2.0 tdci zrobiłem 180KM i 410Nm...ale chmury nie zostawiało ;) ...to zazwyczaj sprawka osprzętu, a właściwie jego usterek...
mario1910

#27 Post autor: mario1910 »

Witam Mam przyjemność się pochwalić wycinką DPF-a mojej Zafirce. Kolega Witek zrobił to profesjonalnie.Zgodzę się z tymi kolegami czym prędzej tym lepiej bo jazda samochodem jest bez porównania na korzyść bez DPF-u. Poniżej podaję przykład z hamowni po wycince DPF-u i po CHIPIE.

Obrazek
:driver:
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Opel Zafira
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#28 Post autor: Bodek »

mario1910 pisze:Zgodzę się z tymi kolegami czym prędzej tym lepiej bo jazda samochodem jest bez porównania na korzyść bez DPF-u.
Można coś więcej się dowiedzieć, jak się jeździ i jak zachowuje się autko :?:
mario1910

#29 Post autor: mario1910 »

kolego moge powiedziec ze teraz jazda sprawia mi przyjemnosc ,narazie jak obserwuje na wydech nic nie pokojacego nie zauwazylem wszystko jest ok
naprawde polecam
sapienti

#30 Post autor: sapienti »

mario1910 pisze:Witam Mam przyjemność się pochwalić wycinką DPF-a mojej Zafirce. Kolega Witek zrobił to profesjonalnie.Zgodzę się z tymi kolegami czym prędzej tym lepiej bo jazda samochodem jest bez porównania na korzyść bez DPF-u. Poniżej podaję przykład z hamowni po wycince DPF-u i po CHIPIE.

[url=http://img337.imageshack.us/img337/7302/chip1.th.gif]Obrazek[/URL]
:driver:
W serii 134 KM i 321 Nm? Jaką w końcu miał fabrycznie moc?
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHIPTUNING i TUNING”