Wymiana kolektora Zafira B - Prosze o rade !!!
-
master1410
Wymiana kolektora Zafira B - Prosze o rade !!!
Witam
Kupilem nowy kolektor i zabralem sie za wymiane. Wzrokowo stwierdzilem ze do wszystkiego dojde i rozmontuje tak zeby wyszedl... Ale po zdjeciu juz calego "ubranka" gdy zaczalem sie brac za odkrecanie kolektora zauwazylem ze odstep miedzy kolektorem a pompa paliwa jest ok. 8 mm i nie wiem czy zdejme go ze szpilek...
Mechanikiem nie jestem ale cos tam potrafie sobie sam zrobic i na moj rozum wyglada to tak ze trzeba zrzucic pasek rozrzadu zeby zdjac pompe i zamienic kolektor i mam nadzieje ze sie myle bo tego to juz sam nie zrobie...
Zastanawialem sie czy by sie nie dalo skontrowac nakretka szpil i je cale wykrecic i kolektor podniesc do gory... Ale czy szpile nie sa klejone w glowice i czy tam cos sie moze gorszego porobic to nie wiem...
Moze ktos pomoc... Please...
Kupilem nowy kolektor i zabralem sie za wymiane. Wzrokowo stwierdzilem ze do wszystkiego dojde i rozmontuje tak zeby wyszedl... Ale po zdjeciu juz calego "ubranka" gdy zaczalem sie brac za odkrecanie kolektora zauwazylem ze odstep miedzy kolektorem a pompa paliwa jest ok. 8 mm i nie wiem czy zdejme go ze szpilek...
Mechanikiem nie jestem ale cos tam potrafie sobie sam zrobic i na moj rozum wyglada to tak ze trzeba zrzucic pasek rozrzadu zeby zdjac pompe i zamienic kolektor i mam nadzieje ze sie myle bo tego to juz sam nie zrobie...
Zastanawialem sie czy by sie nie dalo skontrowac nakretka szpil i je cale wykrecic i kolektor podniesc do gory... Ale czy szpile nie sa klejone w glowice i czy tam cos sie moze gorszego porobic to nie wiem...
Moze ktos pomoc... Please...
-
kubutek
W dziale linki z sieci..... jest coś takiego:
silnik inny, ale technikę demontażu i montażu można podejżeć.Woytas pisze:http://www.youtube.com/watch?v=HROmqWwjhiE
-
master1410
Dziekuje... Ja juz wszystko zdemontowalem i jestem gotow zdjac kolektor ale nie wiem czy moge szpile wykrecic bo inaczej go nie wyjme...kubutek pisze:W dziale linki z sieci..... jest coś takiego:
silnik inny, ale technikę demontażu i montażu można podejżeć.Woytas pisze:http://www.youtube.com/watch?v=HROmqWwjhiE
-
pmaly14
-
kubutek
-
master1410
Na tym filmie on wykreca turbo i ma dosc duzo miejsca na to. ja po glebszej analizie widze ze nie da rady szpil wykrecic bo nie ma wystarczajaco duzo wolnego gwintu na kontre nakretka.kubutek pisze:Na filmie widać, że gość wykręca szpilki - więc chyba powinieneśmaster1410 pisze:nie wiem czy moge szpile wykrecic bo inaczej go nie wyjme...
Jedyne wyjscie to zdejmowanie pompy.
[ Dodano: Nie Lut 20, 2011 12:37 ]
Dziekuje... mam rozumiec ze musze zdjac obudowe paska rozrzadu i szukac dziurek na kole pompy ktore blokuja ustawienie ? Jestes tego pewny ze rozrzad sie nie przestawi ?pmaly14 pisze:z tego co wiem to nie jest wymagane rozpinanie paska ,koło od pompy blokuje sie śrubami i demontuje sie tylko pompe trzeba uważać żeby nie zgubić klina z wałka pompy .życzę powodzenia i daj znać jak ci poszło.
-
master1410
-
olsen
witaj musisz wykręcić pompe i dopiero kolektor , ja sam juz to przerobiłem i pamiętaj ostrożnie z nastawnikem klap zebys nic nie połamał !!!!!!!!!!!!!!!!! ustaw na znaki rozrząd , najlepiej pozycz orginalną blokadę bo póżniej mozesz miec problem !!!!!!! łatwo żle ustawić rozrzą zwłaszcza przy napinaniu !!!!!!!!!!!
-
master1410
Dzieki. Juz doszedlem do wszystkiego. Na kole do pompy sa dziury na sroby zeby je zblokowac wiec nie trzeba zrzucac rozrzadu. Dzis dogrzebalem sie do wszystkiego i jutro wymieniam kolektor. Bede pisal jak poszloolsen pisze:witaj musisz wykręcić pompe i dopiero kolektor , ja sam juz to przerobiłem i pamiętaj ostrożnie z nastawnikem klap zebys nic nie połamał !!!!!!!!!!!!!!!!! ustaw na znaki rozrząd , najlepiej pozycz orginalną blokadę bo póżniej mozesz miec problem !!!!!!! łatwo żle ustawić rozrzą zwłaszcza przy napinaniu !!!!!!!!!!!
[ Dodano: Wto Mar 01, 2011 19:33 ]
Dziekuje wszystkim za rady. Uporalem sie z tym w sumie bez problemow. W weekend postaram sie wszystko ladnie opisac i dolaczyc zdjecia