zegar

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
darek

zegar

#1 Post autor: darek »

Witam wszystkich
Jestem pierwszy raz na forum i od razu z problemem.
Chodzi o zegar - zwykły czasomierz wyświetlany na ekranie w dolnym prawym rogu.
Od kilku dni zaczął się spieszyć średnio 1min dziennie. Przestawiam go co parę dni ale nie pomaga. Oczywiście zaznaczoną mam opcję autosynchronizacji (nie wiem z czym ta synchronizacja). Może ktoś wie jak sobie z tym poradzić?
Pozdrawiam
DAREk
fiodork

#2 Post autor: fiodork »

witam.

zgodnie z instrukcją autosynchronizacja odczytując kody sygnału RDS powinna ustawiać
poprawny czas na zegarze. niestety niektóre nadajniki nie wysyłają poprawnego sygnału czasowego i wówczas należy wyłączyć tą funkcję.
a znając nasz polskie realia zapewne ta sytuacja ma miejsce, tak jak w przypadku innych
przydatnych funkcji wykorzystywanych juz w europie zachodniej :(

pozdrawiam
darek

#3 Post autor: darek »

dzięki za info o autosynchronizacji
o dziwo dziś rano zegar wskazywał właściwy czas
fiodork

#4 Post autor: fiodork »

bo widocznie nie zdążył złapać złego sygnału czsu. pozdr
TUX

#5 Post autor: TUX »

odświerzę bo mi od 3 dni się spóżnia zegarek 5min :(
fiodork pisze:zgodnie z instrukcją autosynchronizacja odczytując kody sygnału RDS powinna ustawiać
poprawny czas na zegarze. niestety niektóre nadajniki nie wysyłają poprawnego sygnału czasowego i wówczas należy wyłączyć tą funkcję.
zanim dotrę do instr. to mądrzy ludzie tu odpowiedzą :P

a jak toto wyłączyć??
pytam bo może trzeba cos dluzej przytrzymać - przekręcić - poklepać itp :)
Lorry

#6 Post autor: Lorry »

Jak masz RDS to go wyłacz bawiąc sie rpzełacznikami na radiu
Piotr

#7 Post autor: Piotr »

Samoczynnie i dość często przestawia mi się czas. Ostatnio to prawie przy każdym uruchomieniu mam przestawiony czas a to o 3 godz. do przodu a to o 2 godz do tyłu. Zdarza się, że po kilku dniach czas ustawi się idealnie, ale kolejne załączenia i wyłączenia stacyjki powodują jego zmianę. Gdy czas ustawiłem ręcznie na prawidłowy to za dzień lub dwa znowu się przestawił i tak w kółko. Jak wymieniałem przed zimą akumulator to po jego załączeniu czas biegł od 00,00. Nie chciało mi się tego dnia już go nastawiać i postanowiłem zrobić to na następny dzień. Rano - zdziwienie, czas na wyświetlaczu prawidłowy. Myślę, że w tym wypadku zadziałała automatyczna synchronizacja, ale w tych poprzednich przypadkach to sam nie wiem. Może ma ktoś podobną niedogodność? Może jakaś rada? Myślę, że na dzień dzisiejszy to muszę poszukać w ustawieniach autosynchronizację o której tu koledzy wyżej napisali i ją wyłączyć. Może poskutkuje.
Lorry

#8 Post autor: Lorry »

Czasem stacje radiowe mają źle ustawiony RDS i radio z zegrem i autosynch. głupieje. Najprościej to wyłączyć auto i ustawiać manualnie ;)
Piotr

#9 Post autor: Piotr »

Lorry pisze: Najprościej to wyłączyć auto i ustawiać manualnie ;)
Ustawiam manualnie ale i tak na drugi dzień czas się przestawia albo do tyłu (rzadziej) albo do przodu (przeważnie).
andwi

#10 Post autor: andwi »

A słuchasz zawsze tej samej stacji radiowej? Jeśli słuchasz kilku różnych i każda ma inaczej ustawiony sygnał czasu, to za każdym razem radio synchronizuje ci się do tej stacji którą akurat słuchasz.
welleke

#11 Post autor: welleke »

Witam
zmienilem Radio oryginalne na Kenwooda z wejsciem USB. Teraz po wymianie akumulatora zegar mi pokazuje 0:00. W jaki sposob mozna go ustawic i odrazu tak zeby sie nie spieszyl?

prosze o pomoc.
z gory dziekuje

pozdrawiam
miałczyk76

#12 Post autor: miałczyk76 »

welleke pisze:Witam
zmienilem Radio oryginalne na Kenwooda z wejsciem USB. Teraz po wymianie akumulatora zegar mi pokazuje 0:00. W jaki sposob mozna go ustawic i odrazu tak zeby sie nie spieszyl?

prosze o pomoc.
z gory dziekuje

pozdrawiam
:P
OP-com lub TECH2 :( Innej opcji nie ma
welleke

#13 Post autor: welleke »

sorry ale za bardzo nie rozumie OP-com lub TECH2.... OP-com??? TECH2 co to jest?
Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
Imię: ROBERT
Auto: ZAFIRA B
Model: CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTL
#14 Post autor: Rybka »

op-com oraz tech2 są to interfejsy diagnostyczne.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”