[B]Wycieraczki - przód

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
rebel

[B]Wycieraczki - przód

#1 Post autor: rebel »

Hej, może głupie pytanie, ale dopiero zaczynam przygodę z ZB
Można jakoś podnieść ramiona wycieraczek, tak żeby zostały w pozycji "na sztorc"? - chodzi o to żeby nie przymarzały w nocy do szyby?
Dziś rano próbowałem je podnieść no i jeszcze do tego narobiłem sobie problemów bo mi urwało się takie małe coś, coś przytrzymuje sprężynę w ramieniu wycieraczki, no i jechać się nie dało - bo ramię nie dociska wycieraczki... wcale mocno nie odgiąłem, nie wiem czemu tak się zrobiło. Ktoś miał taki problem?
Ostatnio zmieniony 15 gru 2011, 10:59 przez rebel, łącznie zmieniany 1 raz.

M@rio

#2 Post autor: M@rio »

rebel pisze:Można jakoś podnieść ramiona wycieraczek, tak żeby zostały w pozycji "na sztorc"?
można

rebel pisze:wcale mocno nie odgiąłem, nie wiem czemu tak się zrobiło.
kurcze jakbym siebie słyszał ja też zawsze delikatnie robię i coś urwę - choć wycieraczek jeszcze nie uszkodziłem

rebel

#3 Post autor: rebel »

No taka złota rączka... jak zmieniałem tablice rej. to ramki też połamałem, mimo że delikatnie...

Wracając do tematu - rozumiem że potrzebne są pytania szczegółowe ;)

Więc:
Jak postawić te wycieraczki na sztorc?
Czy da się jakoś, i jeśli tak to jak, zamocować tą sprężynę w ramieniu wycieraczki, czy trzeba nowe ramie kupić?

Szymon78

#4 Post autor: Szymon78 »

chyba jestes rodzynkiem w tym temacie. bez dokładnego zdjęcia co udałos cie sie złamac nie poradzimy.. wątopię by ktos to naprawiał..
jesli oceniasz ze połamałeś na dobre to lepiej zainteresuj sie i kup nowe ramie..lub jakąś używkę.

rebel

#5 Post autor: rebel »

To tak żeby zamknąć temat:
nowe ramię kupione i założone; chyba było coś z nim bardziej nie tak, bo to nowe daje się bez problemu postawić "na sztorc" czego z poprzednim nie byłem w stanie zrobić, a jak próbowałem to urwałem ten zaczep.

Niby drobiazg, ale jeździć w taką pogodę się nie dało, nie mówiąc o czasie i kosztach... mam nadzieję że już więcej nic sam sobie nie urwę ;)

Piotr
Bywalec
Imię: Piotr
Auto: Opel Zafira B 1,9 CDTI
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH

#6 Post autor: Piotr »

A jakie pióra do wycieraczek koledzy proponują ? Ma ktoś może doświadczenie w tym temacie ? Moje strasznie hałasują i wydaje mi się, że tylko wymiana może temu zaradzić.

M@rio

#7 Post autor: M@rio »

Poszukaj Piotr bo mowa o tym gdzieś była i zdaje mi się że nawet ktoś tu sprzedawał ale mogę sięmylić
na szybko - http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... ht=pi%F3ra - tu coś o wycieraczkach

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#8 Post autor: MieHor »

Piotr, w tym temacie masz ofertę kolegi z forum http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=4748

Piotr
Bywalec
Imię: Piotr
Auto: Opel Zafira B 1,9 CDTI
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH

#9 Post autor: Piotr »

M@rio i MieHor dzięki za podpowiedź :piwo:

norbert_p

#10 Post autor: norbert_p »

Wracając do tematu...

Na wiosnę planuję wymianę wycieraczek, bo te zaczynają "mazać" po szybie. Odnośnie wymiarów to rzecz prosta. Inaczej jest z firmą... Jakie polecacie i jak Wam długo służą? W GM w Lubinie za oryginały wołają ok 220-230zł... Oczywiście chodzi mi o szybę przednią i auto ZB ;)

Anony Mous

#11 Post autor: Anony Mous »

W dziale giełda czasami (Marcin) wystawia kpl piór Valeo do ZB za 100 kilka złoty.Nr gg do niego 19126166.

Anony Mous

#12 Post autor: Anony Mous »

Ja kupiłem Trico (na giełdzie w Lubinie) i jestem do dziś zadowolony. Więcej w tym temacie.

norbert_p

#13 Post autor: norbert_p »

Znalazłem takie firmy Bosch:
http://moto.allegro.pl/wycieraczki-bosc ... 15604.html

Cena wg mnie atrakcyjna. Miał ktoś z nimi do czynienia?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”