nie działa klakson
Moderator: Sebu$
-
cebu
nie działa klakson
Od pewnego czasu nie działa mi klakson , naciskam 2 przyciski na kierownicy i nic , co może być przyczyną awarii?
- oki
- Mieszkaniec
- Imię: Darek
- Auto: Zafira B 2.0 Panorama
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LER
1. Bezpiecznik nr 10 od sygnału 15A
2. sprawdź przekaźnik K12 zobacz czy na jednym z grubych wyprowadzeń jest napięcie (jesli czujesz się na siłach to zewrzyj dwa grube wyprowadzenia w złączu powinno zatrąbić)
3. jeśli nie trabi sprawdź instalację przy klaksonie
3. jesli za trąbi po mostku w przekaźniku to sprawdzaj dalej powinno być słychać pracę przekaźnika po wciśnięciu klaksonu, podmień przekaźnik.
4. jeśli dalej nic to prawdopodobnie uszkodzona taśma w zwijaku, trzeba zdjąć kierownicę i sprawdzać dalej ale nie wiem czy chcesz
Ogólnie do zwijaka dochodzą kable idą przez zwijak i wychodzą na kostkę w kierownicy.
Z kostki już kabelkami do przycisków R i L przyciski sterują pracą przekaźnika K12
1. Bezpiecznik nr 10 od sygnału 15A
2. sprawdź przekaźnik K12 zobacz czy na jednym z grubych wyprowadzeń jest napięcie (jesli czujesz się na siłach to zewrzyj dwa grube wyprowadzenia w złączu powinno zatrąbić)
3. jeśli nie trabi sprawdź instalację przy klaksonie
3. jesli za trąbi po mostku w przekaźniku to sprawdzaj dalej powinno być słychać pracę przekaźnika po wciśnięciu klaksonu, podmień przekaźnik.
4. jeśli dalej nic to prawdopodobnie uszkodzona taśma w zwijaku, trzeba zdjąć kierownicę i sprawdzać dalej ale nie wiem czy chcesz
Ogólnie do zwijaka dochodzą kable idą przez zwijak i wychodzą na kostkę w kierownicy.
Z kostki już kabelkami do przycisków R i L przyciski sterują pracą przekaźnika K12
-
wendi1
Ja miałem to samo brak klaksonu - ale problem ten rozwiazał sie w dosc nietypowy sposob
Moja zona uczyła sie jedzcic autem no i przez przypadek wpakowała sie na pobocze (na taka mulde)przy wymijaniu innego samochodu .Byc moze cos tam poruszyło sie bo od tego momentu klakson zaczął działac i działa do dzis .Był to dosc nietypowy sposób naprawy
Pozdr.
Moja zona uczyła sie jedzcic autem no i przez przypadek wpakowała sie na pobocze (na taka mulde)przy wymijaniu innego samochodu .Byc moze cos tam poruszyło sie bo od tego momentu klakson zaczął działac i działa do dzis .Był to dosc nietypowy sposób naprawy
Pozdr.
-
piokraz
-
piokraz
-
Anony Mous
Proszę sprawdzić temat
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... +serwisowe
Ja byłem, wstawili blaszkę i wszystko OK.
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... +serwisowe
Ja byłem, wstawili blaszkę i wszystko OK.
-
piokraz
Rozesłałem maile w po salonach w Trójmieście i zobaczmy, później zdzwonię albo podjadę
Wracając do tematu
Wczoraj sprawdziłem przekaźnik - jest sprawny ( podłączyłem cewkę pod zasilanie i miernik pod styki prądowe jest OK . gdy jest zamontowany jak się wciśnie na klakson to słychać klikanie ). Po zwarciu w gnieździe niestety sygnału brak.
Jak się dobrać do elementu wykonawczego ?
Wracając do tematu
Wczoraj sprawdziłem przekaźnik - jest sprawny ( podłączyłem cewkę pod zasilanie i miernik pod styki prądowe jest OK . gdy jest zamontowany jak się wciśnie na klakson to słychać klikanie ). Po zwarciu w gnieździe niestety sygnału brak.
Jak się dobrać do elementu wykonawczego ?
-
piokraz
-
piokraz
W końcu rozwiązałem problem.
Do klaksonu dostałem się od dołu, ale nie musiałem odkręcać osłony silnika.
Okazało się że nie było masy. Porostu zabrudziło się i zardzewiało połączenie śrubowe, po wyczyszczeniu jest OK.
Jeśli chodzi o kampanię wymiany to dostałem taką odpowiedź z serwisów Opla w Gdańsku
Motor Centrum Sp. z o.o:
Pana pojazd podlega kampanii dotyczącej sprawdzenia korpusu osi przedniej.
Wstępna weryfikacja potrwa 1 godzinę.
z drugiego serwisu tak: (Serwis Opel PHU Konocar )
Samochód Pana kwalifikuje się tylko do kampanii konserwującej ramę zawieszenia.
Nie wiem czy chodzi o to samo czy nie, ale jak tylko będę miał czas to się umówię.
Do klaksonu dostałem się od dołu, ale nie musiałem odkręcać osłony silnika.
Okazało się że nie było masy. Porostu zabrudziło się i zardzewiało połączenie śrubowe, po wyczyszczeniu jest OK.
Jeśli chodzi o kampanię wymiany to dostałem taką odpowiedź z serwisów Opla w Gdańsku
Motor Centrum Sp. z o.o:
Pana pojazd podlega kampanii dotyczącej sprawdzenia korpusu osi przedniej.
Wstępna weryfikacja potrwa 1 godzinę.
z drugiego serwisu tak: (Serwis Opel PHU Konocar )
Samochód Pana kwalifikuje się tylko do kampanii konserwującej ramę zawieszenia.
Nie wiem czy chodzi o to samo czy nie, ale jak tylko będę miał czas to się umówię.