spadające obroty + kontrolka

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
LoKi

spadające obroty + kontrolka

#1 Post autor: LoKi »

Witam, jak w temacie dziś rano odpalałem samochodzik i moja Zafirka nie chce 3mać obrotów. Powinny stać przy 1000 gdyż spadają do 0.5 i wtedy zaświeca się taki pomarańczowy akumulatorek z zębatką w środku. Co to może być ??

dodam iż jeździłem z tym po mieście aż do rozgrzania auta po czym zgasiłem auto na 10-15min zapaliłem z powrotem i jadąc do domu problem znikną, ale i tak mnie to martwi :/
ZAKROPIOLO

#2 Post autor: ZAKROPIOLO »

Być może cóś się przypchało, trza było rurkę przeprostować troszku a kontrolka to pewnie wynik niskich obrotów i braku ładowania aku... tak sobie myślę, a co koledzy na to?
Jaymzarf

#3 Post autor: Jaymzarf »

LoKi pisze:Powinny stać przy 1000 gdyż spadają do 0.5 i wtedy zaświeca się taki pomarańczowy akumulatorek z zębatką w środku.
Obrazek Uploaded with ImageShack.us[/img]
Wydaje mi się, że zaświeca się kontrolka układu chłodzenia / klimy.

Sprawdź czy nie puchną węże od chłodzenia zbyt mocno. Mogło przytkać Ci gdzieś w chłodnicy i pompa wody dodatkowo obciąża silnik.
ZAKROPIOLO pisze:kontrolka to pewnie wynik niskich obrotów i braku ładowania aku...
Podłącz miernik i sprawdź napięcie na zaciskach aku, nie powinno przy spadających obrotach spaść poniżej ok 12V (pod warunkiem, że aku dobry).

Aczkolwiek, co też może być powodem, gdzieś zawilgocony możesz mieć przewód WN lub jakiś inny związany z tym - następuje przebicie / obniżenie sprawności iskry świecy i silnik się przydławi - stąd spadające obroty, a co za tym idzie brak ładowania i ogólny świr w elektronice (zapalająca się kontrolka chyba chłodzenia). Zczytaj błędy - o ile się orientuję, w Twoim modelu Zosi można to zrobić metodą pedałowania (opis widziałem na forum).
DAREK 78

#4 Post autor: DAREK 78 »

jak mozna te blendy zczytac bez podlonczenia w benzeniaku chyba sie nie da :?:
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#5 Post autor: MieHor »

Spróbuj metodą "na pedały" - opis jest na forum
LoKi

#6 Post autor: LoKi »

dodam ze aku mam Nowiutki 4miechy :)

Jaymzarf to wlasnie ta kontrolka sie zaswieca gdy spada do 0.5obrota
Matys27

#7 Post autor: Matys27 »

a weź kolego przeczyść przepustnicę. W przypadku mojej Zosi kontrolka zapalała się wtedy, kiedy zwalniałem np przy rondzie bądź światłach. Sprzęgło spadek obrotów włączona kontrolka (pare sekund). Po wyczyszczeniu przepustnicy problem zniknął.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”