dodam iż jeździłem z tym po mieście aż do rozgrzania auta po czym zgasiłem auto na 10-15min zapaliłem z powrotem i jadąc do domu problem znikną, ale i tak mnie to martwi
spadające obroty + kontrolka
Moderator: Sebu$
-
LoKi
spadające obroty + kontrolka
Witam, jak w temacie dziś rano odpalałem samochodzik i moja Zafirka nie chce 3mać obrotów. Powinny stać przy 1000 gdyż spadają do 0.5 i wtedy zaświeca się taki pomarańczowy akumulatorek z zębatką w środku. Co to może być ??
dodam iż jeździłem z tym po mieście aż do rozgrzania auta po czym zgasiłem auto na 10-15min zapaliłem z powrotem i jadąc do domu problem znikną, ale i tak mnie to martwi
-
ZAKROPIOLO
-
Jaymzarf
LoKi pisze:Powinny stać przy 1000 gdyż spadają do 0.5 i wtedy zaświeca się taki pomarańczowy akumulatorek z zębatką w środku.
Uploaded with ImageShack.us[/img] Wydaje mi się, że zaświeca się kontrolka układu chłodzenia / klimy.
Sprawdź czy nie puchną węże od chłodzenia zbyt mocno. Mogło przytkać Ci gdzieś w chłodnicy i pompa wody dodatkowo obciąża silnik.
Podłącz miernik i sprawdź napięcie na zaciskach aku, nie powinno przy spadających obrotach spaść poniżej ok 12V (pod warunkiem, że aku dobry).ZAKROPIOLO pisze:kontrolka to pewnie wynik niskich obrotów i braku ładowania aku...
Aczkolwiek, co też może być powodem, gdzieś zawilgocony możesz mieć przewód WN lub jakiś inny związany z tym - następuje przebicie / obniżenie sprawności iskry świecy i silnik się przydławi - stąd spadające obroty, a co za tym idzie brak ładowania i ogólny świr w elektronice (zapalająca się kontrolka chyba chłodzenia). Zczytaj błędy - o ile się orientuję, w Twoim modelu Zosi można to zrobić metodą pedałowania (opis widziałem na forum).
-
LoKi
-
Matys27