Kierownica Zafira A - MultiFunkcja
Moderator: Sebu$
-
marwisn
-
stefan zafira1
Witam! Jeśli mogę podpowiedzieć, to ja kupiłem na aukcji Allegro radio Pioneer DEH 2300, które właśnie jest przystosowane do współpracy ze sterowaniem w kierownicy. Do tego trzeba dokupić adapter za 129 zetów+10,50 przesyłka. Radio jest w dobrej cenie. Posiada wejście AUX i USB na przednim panelu. Są w sprzedaży małe pamięci USB, na którym zmieści dużo muzyki i nie potrzeba wozić się z płytami. Linka do firmy, która produkuje adaptery nie posiadam, lecz mogę podać adres e-maila. Ja też załatwiałem sprawę tą drogą. Adres:adapter@piloty.pl Pozdrawiamplutmen1 pisze:Podepne się pod temat, chciałbym sobie wymienić radyjko myślałem nad JVC(obecnie mam Dalco cdr500) i mam sterowanie multifunkcja przy kierownicy, a moje pytanko brzmi: jakie radyjko kupić tzn. jaki parametr musi mieć żeby mieć sterowanie z kiery, wiem że będę musiał dokupić adapter żeby działała mulifunkcja ale z tego co się orientuje to radio też musi być odpowiednie. Jak możecie to podajcie jakieś linki.Dzięki
-
David
i mnie się tak wydaje, ale czytałem, że cos nie tak z tymi Ledami jest maja za słabą moc czy jakoś tak. Sam się zastanawiałem nad nimi ale kupiłem inne. czy możesz potwierdzić te info? co na te reflektory policja? maja homologację?marwisn pisze:stefan zafira1, czy mi się wydaje, czy masz reflektory z ledline?
- oki
- Mieszkaniec
- Imię: Darek
- Auto: Zafira B 2.0 Panorama
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LER
Radia pioneera lub sonego nie potrzebują elektroniki, mozna zamiast modułu adaptera zmienić tylko wartości elementów w kierownicy.
Jak się dowiedziałem ile kosztuje adapter do Pioneera DEH xxxxx oryginał ok 300PLN zamiennik ok 120 to rozgryzłem jak jest zrealizowane sterowanie i je przerobiłem w kierownicy.
Jak się dowiedziałem ile kosztuje adapter do Pioneera DEH xxxxx oryginał ok 300PLN zamiennik ok 120 to rozgryzłem jak jest zrealizowane sterowanie i je przerobiłem w kierownicy.
-
Anony Mous
-
marwisn
Ja robiłem taki przeszczep kierownicy z vectry B do astry F. Nie jest to skomplikowane
.
Potrzebujesz kierownicę + zwijkę (taśmę łącząca przyciski na kierownicy z instalacją auta).
Montaż jest banalny. Odkręcasz i odpinasz poduchę. Potem odkręcasz kierownicę (dobrze mieć ściągacz). Pod kierownicą jest założona zwijka. Wymieniasz ją (ta od multi-kiery ma więcej ścieżek).Potem składasz wszystko w odwrotnej kolejności.
Sprawdź czy w sekcj A złącza ISO masz obsadzony pin nr 2. Jak nie to musisz pociągnąć dodatkowy kabelek od tego pinu do kostki gdzie wpięta jest zwijka. Kolejny kabelek to podświetlenie przycisków na kierownicy (ja podpinałem sie pod mida).
Całość to jakieś dwie godziny pracy. Najwiecej się naszarpałem ze zdjęciem kierownicy
. Nie miałem ściągacza, więc dorobiłem sobie specjalny przyrząd. Reszta szła łatwo.

Tą wtyczkę kupiłem razem ze zwijką. Musiałem obciąć oryginalną w aucie i polutować nową.

Potrzebujesz kierownicę + zwijkę (taśmę łącząca przyciski na kierownicy z instalacją auta).
Montaż jest banalny. Odkręcasz i odpinasz poduchę. Potem odkręcasz kierownicę (dobrze mieć ściągacz). Pod kierownicą jest założona zwijka. Wymieniasz ją (ta od multi-kiery ma więcej ścieżek).Potem składasz wszystko w odwrotnej kolejności.
Sprawdź czy w sekcj A złącza ISO masz obsadzony pin nr 2. Jak nie to musisz pociągnąć dodatkowy kabelek od tego pinu do kostki gdzie wpięta jest zwijka. Kolejny kabelek to podświetlenie przycisków na kierownicy (ja podpinałem sie pod mida).
Całość to jakieś dwie godziny pracy. Najwiecej się naszarpałem ze zdjęciem kierownicy

Tą wtyczkę kupiłem razem ze zwijką. Musiałem obciąć oryginalną w aucie i polutować nową.

-
Anony Mous
-
marwisn
Zainwestuj w klucze typu "torx" fajkowe (jak imbusy). Jak pomacasz tył kierownicy to wyczujesz po otworze z każdej strony. Tam schowane są śruby mocujące poduszkę do kiery.
Po odkręceniu zejdzie bez problemu. Dzisiaj zdejmowałem poduchę (naprawa dziurawego klaksonu). Kierownica jest mocowana inaczej niż w astrze czy vectrze. Tam była mocowana nakrętką, a tu jest śruba (bardzo specyficzna, jak zdejmiesz jaśka to zobaczysz). Będziesz musiał zorganizować sobie taki klucz.
Po odkręceniu zejdzie bez problemu. Dzisiaj zdejmowałem poduchę (naprawa dziurawego klaksonu). Kierownica jest mocowana inaczej niż w astrze czy vectrze. Tam była mocowana nakrętką, a tu jest śruba (bardzo specyficzna, jak zdejmiesz jaśka to zobaczysz). Będziesz musiał zorganizować sobie taki klucz.
-
winkel1978
Witam mam pytanie czy dużo jest roboty a by z kierownicy bez regulacji zamontować kierownice regulowana i jaki jest tego koszt.
-
darkp1
-
marwisn
-
stefan zafira1
Przepraszam że dopiero teraz, kłopoty techniczne! Reflektory wymieniłem, które kupiłem na Allegro. Posiadają wmontowane diody, jako światła postojowe lub pozycyjne. Na przeglądzie technicznym nie ma problemu, gdyż są homologowane. Natomiast światła mijania to soczewki.marwisn pisze:stefan zafira1, czy mi się wydaje, czy masz reflektory z ledline?