Błąd P1125

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Piotr
Bywalec
Imię: Piotr
Auto: Opel Zafira B 1,9 CDTI
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH

#16 Post autor: Piotr »

zbigor pisze: Zrób Opcomem albo Techem test przepustnicy po jej wyczyszczeniu. Pracujący silnik powinien wtedy zgasnąć. Jeśli go nie przejdzie to niestety wymiana.
Puki co to błędu mi już nie wywala. Dzisiaj jeździłem i jest wszystko OK co nie znaczy, że tak będzie. Zanim zdecyduję zakupić nową przepustnicę to pójdę zbigor za Twoją radą i zrobię test o którym Ty wspominasz. Tylko proszę podpowiedz jak to zrobić. Skoro to takie standardowe badanie to dlaczego mi tego nie zrobili jak byłem w serwisie. Dziwię się, że oni nie wiedzą iż taki test można wykonać.
Nadal nie wiem, czy po wymianie przepustnicy (łącznie z częścią elektroniczną) nie trzeba przypadkiem robić jakiejś kalibracji.

zbigor

#17 Post autor: zbigor »

Piotr pisze:Tylko proszę podpowiedz jak to zrobić.
Silnik pracuje na wolnych obrotach. Wchodzisz w test elementów nastawczych i dalej test zaworu elektromagnetycznego przepustnicy. Po włączeniu testu silnik od razu musi zgasnąć gdyż zamyka sie przepustnica.

Mudmo

#18 Post autor: Mudmo »

I rozwinął się mini poradnik..... :D

mam tylko nadzieję że u mnie skończy sie tylko na czujniku doładowania

Thomi

#19 Post autor: Thomi »

witam wszystkich-ostatnio mechanik powiedzial abym rozglądnąlsie za przepustnica-wyskakuje jaks bład z ni a związany cos 1125 -cos takiego czy ktos moze cos dorazi? tzn. gdzie kupic tanio-lub moze ten bład nie powoduje wymiany przepustnicy/pozdrawiam

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#20 Post autor: Lorry »

Najpierw przeczyścić :!: Pisales że miales bajzel z EGRem itp.

Wyczysc przepustnice, jak to nic nie da to dobrze jeszcze sprawdzic pompe (patrz case otko ). Na końcu kupowac przepustnice

Thomi

#21 Post autor: Thomi »

ok-ale czy błedy to wina samego czujnika na przepustnmicy bo np. jest uszkodzony czy zanieczyszczenie moze oddzialywac na czujnik?ktos kiedys pisal zeby wpierw cos -gdzies zatkac-chyba przy pomocy programu w komputerze i sprawdzic czy cos sie w przepustnicy otwiera itp. i to tez mialo sprawdzic dzialanie przepustnicy?moze ktos sobie cos przypomne/

Thomi

#22 Post autor: Thomi »

wiec nalezy wymieniac-czyscic przepustnice czy wymieniac-czyscic zawór?>hehepozdrawiam

Anony Mous

#23 Post autor: Anony Mous »

Należy odczytać błędy,zlokalizować usterkę i usunąć.Co się tak uparłeś na tą przepustnicę?

Thomi

#24 Post autor: Thomi »

nie uparlem-tylko mechanik sypnął mi taka diagnpze a ze ja "zielony to probuje to zweryfikowac na forum,hee i zASTANAWIAM sie od czeo zacząc.prosze o podpowiedz,he

krzysztofilek

#25 Post autor: krzysztofilek »

witam ostatnoi wybrałem sie w droge moją zafirą Bz 2006r i podczas jazdy zapalił się na chwilke auto z kluczem a po pewnym czasie w trakcie jazdy gasł i tak było kilka razy po zatrzymaniu sie zczytałem błedy i pokazało mi błedy 112562 i 161456 jesli może ktos mi poradzic co mam z tym zrobic to z góry dziekuje
Ostatnio zmieniony 30 sie 2011, 18:11 przez krzysztofilek, łącznie zmieniany 1 raz.

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#26 Post autor: Harry200 »

P1614 to jest ogólnie błąd immobilisera,spróbuj pojeździć na drugim kluczyku,odnośnie drugiego błędu to tu masz post na jego temat...
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=6032

marosp

#27 Post autor: marosp »

mam problem z błędem 112561 jak zapalam zimny silnik zaświeca się samochodzik z kluczem i silnik dziwnie pracuje nie ma mocy słychać takie buczenie jakby się otwarł egr po chwili wyłączam silnik i zapalam i jest ok wyczyściłem czujnik ciśnienia w kolektorze był mocno zabrudzony nie wiem czy czyścić przepustnice czy wymienić czujnik

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#28 Post autor: MieHor »

P1125 Throttle Actuator Supply Voltage Low Voltage C-019
P1125 Throttle Actuator Feedback Circuit Malfunction C-019
P1125 Throttle Actuator Malfunction C-019
P1125 Throttle Actuator Feedback Signal Range/Performance C-019
P1125 Throttle Actuator Feedback Powerstage High Temperature C-019

błąd dotyczy przepustnicy

Anony Mous

#29 Post autor: Anony Mous »

Proponuje przeczyścić przepustnicę i od razu egr i boost senor...i patrzeć czy błąd powróci.
Zrób też test przepustnicy jak pisał wyżej zbigor. Jeśli przepustnica sie ładnie otwiera i zamyka to silnik zgaśnie podczas testu

marosp

#30 Post autor: marosp »

Wyczyściłem wszystko nie robiłem testu ale efekt jest taki że już na zimnym silniku nie ma błędów ale po przejechaniu kilku kilometrów daje się słyszeć takie przerywane buczenie z silnika i obroty falują między 800a 1000 błąd się nie pojawia wcześniej odczytałem błędy było to błąd ustawienia przepustnicy czy ktoś wie o co biega czytałem na innych forach o zimnych lutach i mikro pęknięciach na płytce sterującej ale nie wiem czy to buczenie silnika to przez przepustnice pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”