Problemy związane z użytkowaniem klimatyzacji

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#121 Post autor: MieHor »

Dzisiaj dostałem z ASO w Belgii skan faktury z przeglądu wykonanego w grudniu w mojej ZB - wśród wielu wykonanych czynności obsługowych jest kilka pozycji związanych z pełną obsługą klimy, włącznie z uzupełnieniem czynnika w układzie - wniosek z tego, że termin wymiany, uzupełnienia nie ma znaczenia

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#122 Post autor: Harry200 »

Chyba bardziej o to chodzi że klima nie załączy się przy ujemnych temperaturach,ale jak warsztat jest ogrzewany to po 5 minutach sprężarka już da się załączyć..

DAREK 78

#123 Post autor: DAREK 78 »

jak się nie załącza :?: ja mam tak ze zawsze da się włączyć

Anony Mous

#124 Post autor: Anony Mous »

Dziś podłączyłem OC aby sprawdzić klimę. No i sprężarka się załącza (słychać załączenie, silnik wchodzi na wyższe obroty no i OC pokazuje załączenie.) Niestety raczej nie chłodzi (w zeszłym roku też tak było a czynnika mam full) no i wentyl się nie załączył. Jak to ugryźć ?? :/

DAREK 78

#125 Post autor: DAREK 78 »

wydaje mi się ze jest zimno klima nie chłodzi ale się załącza

Awatar użytkownika
Jaymzarf
Mieszkaniec
Model:
Kontakt:

#126 Post autor: Jaymzarf »

To i ja nie będę gorszy i zapytam odnośnie klimy...

Auto kupiłem w listopadzie więc już było w miarę zimno. Do dzisiaj, jak włączam o nie czuć różnicy w temp. powietrza na wylotach, jednakże często używałem klimy zimą do odparowania szyb (kilka sekund i czyściutkie). Czy takie sprawdzenie może gwarantować sprawne działanie pomimo, że nigdy nie włączył się wentylator z klimy (chłodnicy)? Będąc w ASO zapomniałem powiedzieć by sprawdzili klimę a w najbliższym czasie się nie wybieram...
Nie ma rzeczy niemożliwych, czasami tylko brakuje czasu, chęci... i funduszy...
Obrazek

Awatar użytkownika
Jaymzarf
Mieszkaniec
Model:
Kontakt:

#127 Post autor: Jaymzarf »

Witam koledzy...
Szukałem w innych postach ale nie znalazłem odpowiedzi na mój problem.

Po włączeniu klimy (manualna) jak samochód stoi np. w korku, na parkingu, zapala się po około 30 sek kontrolka układu chłodzenia. Mimo to klima działa normalnie, wiatraki włączają się i wyłączają (obydwa - z chłodnicy i z klimy).
Sytuacja zdarza się sporadycznie powiedzmy 3 na 10 włączeń, mimo to jest denerwująca bo kontrolka zgaśnie dopiero po wyłączeniu zapłonu. Najczęściej to się zdarza po dłuższym nieużywaniu klimy (nawet w zimie używam do odparowania szybkiego szyb).

Jednakże, gdy klimę włączę podczas jazdy (wystarczy, że samochód się porusza 5km/h), takie zjawisko jeszcze nigdy mi nie wystąpiło i wszystko działa normalnie.

Sprawdziłem i przeczyściłem już wcześniej wszystkie znane mi wtyczki, konektorki itp, również przy wiatrakach, dotyczące klimy i widoczne pod maską.

Ktoś się spotkał z takimi wariacjami i może znalazł przyczynę?
Będę wdzięczny :piwo: za jakąkolwiek pomoc...
Obrazek

jacek76
Mieszkaniec
Model:

#128 Post autor: jacek76 »

Musisz sczytać błędy i będziesz wiedział co sie dzieje.
x18XE1 nie ma silnika krokowego wolnych obrotów
X18XE1 nie ma kabli wysokiego napięcia

Woytas

#129 Post autor: Woytas »

a Jak stoisz z poziomem płynu chłodniczego??

firek
Zafiromaniak
Imię: Mirek
Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
Oznaczenie silnika: X18XE1
#130 Post autor: firek »

Jaymzarf, a próbowałeś dostać się do sterownika klimatyzacji-jest możliwe że w gnieżdzie elektrycznym jest przyczyna-korozja. Opel sie nie postarał i sterownik powiesił w miejscu dosyć narażonym na wodę.

Awatar użytkownika
Jaymzarf
Mieszkaniec
Model:
Kontakt:

#131 Post autor: Jaymzarf »

Poziom płynu norma (do znaczka na zbiorniku), klima nabijana we wrześniu 2010 przez poprzedniego właściciela po wymianie chłodnicy klimy łącznie ze sprawdzeniem szczelności.

W którym miejscu znajduje się sterownik klimy? Czy to ta skrzynka w lewym błotniku?

Co do błędów - nie mam fejsa, ale niebawem spocik śląski i może ktoś życzliwy mi podepnie Zosię do diagnostyki... Aczkolwiek te objawy miałem już wcześniej (pierwszy raz chyba wyskoczyło w grudniu), a w lutym byłem w ASO na wymianie sanek i przy okazji podpinali mnie do Techa, który żadnych błędów nie wykazał.
Obrazek

firek
Zafiromaniak
#132 Post autor: firek »

Jaymzarf, moja też była nabijana we wrześniu,a teraz bedzie w marcu:)

Woytas

#133 Post autor: Woytas »

Jaymzarf pisze: klima nabijana we wrześniu 2010
Generalnie to powinno się robić co wiosnę ;), nawet na zasadzie spuszczenia i nabicia od nowa, chodzi tu m.in. o smarowanie, itp., itd.
Raczej nie masz za mało czynnika - bo by jęczała klima jak dzika, choć juiż różne "oznaki" widziałem.

Czy wiatrak się załącza jak powinien?
No i zerknąłbym, faktycznie na sterownik.

Awatar użytkownika
Jaymzarf
Mieszkaniec
Model:
Kontakt:

#134 Post autor: Jaymzarf »

Woytas, wiem, że tak powinno się robić, ale trza ciąć koszta... Z wpisu w KS widzę, że w kwietniu 2010 było odgrzybione, wymiana osuszacza i nabicie. We wrześniu jest wpisana wymiana chłodniczki (z relacji poprzedniego właściciela wynika, że puściła gdzieś się...) i nabicie jak pisałem wcześniej, mam 12-m-cy gwarancji również na szczelność więc mogę podjechać do tego serwisu na sprawdzenie.

Co do wiatraka, z tego co wyczytałem na forum, wiatrak się załącza prawidłowo, czyli po włączeniu klimy jak tylko chłodniczka zrobi się ciepła (nie gorąca) to się włącza wiatrak i po kilkudziesięciu sekundach się wyłącza i tak w kółko. Nawet jak pojawi się kontrolka to też tak samo działa. Spężarka nie jęczy, klima chłodzi dobrze, działa cicho, obroty silnika nieznacznie tylko się podniosą na chwilę przy włączeniu klimy.

Jeszcze raz pytanie o ten sterownik - czy to on jest w lewym błotniku???
Obrazek

firek
Zafiromaniak
#135 Post autor: firek »

Jaymzarf, co do sterownika to jest on w pobliżu lewego koła niestety

ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja, ogrzewanie, układ chłodzenia”