Problem z licznikiem przebiegu

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
MikiCK

Problem z licznikiem przebiegu

#1 Post autor: MikiCK »

Witam
w ostatnich dniach w mojej zafirze('99) na liczniku przebiegu całkowitego znikł przebieg, wyświetla poziomą, przerywaną linie. PRzebieg dzienny nabija sie normalnie, prędkościomierz również działa poprawnie.
Co może być przyczyną i jak można nastawić ewentualnie licznik przebiegu całkowitego?
Andrzej2503

#2 Post autor: Andrzej2503 »

niekiedy tak się dzieje jak sprzedawca grzebał przy liczniku
Twój rocznik nie da się przestawić po kablu z tego co pamiętam i może jakieś zgrabne rączki korygowały przebieg - a teraz coś się rozłączyło
Dek

#3 Post autor: Dek »

Z poziomu oprogramowania diagnostycznego (op-com) da się sprawdzić wyświetlacz.
( testowane na: zafira DTI i vectra x18xe1 )

Jeżeli podczas testy ( który wyświetla same ósemki ) będzie brakowało cyferek to wskaźniki do wymiany bo pewnie coś się rozłączyło przy wyświetlaczu (można rozkręcić i pogrzebać),

A jak będą "88888888" na miejscy przebiegu, to znaczy, że umarło się eepromowi - wskaźniki do wymiany.
( nie będzie się dało odczytać przebiegu komputerkiem ).

pozdrawiam
sm

#4 Post autor: sm »

Nie wiem czy te zdarzenia można połączyć ale kolega ładował aku w Zośce i na drugi dzień rano też się zdziwił bo na liczniku ogólnym miał same kreski, natomiast licznik dzienny wskazywał normalnie.
Znachorzy mówili, że da się to naprawić ,ale jakoś do dziś jeździ z tą przypadłością.
kobra

#5 Post autor: kobra »

MikiCK pisze:Witam
w ostatnich dniach w mojej zafirze('99) na liczniku przebiegu całkowitego znikł przebieg, wyświetla poziomą, przerywaną linie. PRzebieg dzienny nabija sie normalnie, prędkościomierz również działa poprawnie.
Co może być przyczyną i jak można nastawić ewentualnie licznik przebiegu całkowitego?
u mnie 2 razy to sie zdażyło ,odłączyłem akumulator i licznik działa jak dawniej :mrgreen:
vojti

#6 Post autor: vojti »

Też bym zaproponował w pierwszej kolejności odłączyć akumulator. Memu autu to w dziwnych sytuacjach związanych z komputerem pomogło.
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#7 Post autor: Harry200 »

Można by podłączyć OP-COM,połączyć się z licznikiem,wpisać dowolną ilość km przebiegu i zobaczyć czy ta wartość zostanie wyświetlona..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”