Kolor Oleju po 1300 km

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Orbit

Kolor Oleju po 1300 km

#1 Post autor: Orbit »

Witam ...
chce wam na coś zwrócić uwagę , gdyż od jakiegoś czasu jestem mocno zdziwiony !
Jak wiecie OLej w silnikach Diesla robi sie bardzo szybko czarny , gdy jeździłem na Castrolu robił się czarny nawet po przejechaniu 50 km , ale do rzeczy .. w Lato zmieniałem Castrol Edge 5W-30 na GM-DEXOS2 ... przed zmianą użyłem płukanki do silnika Liqui Moli , to co spłynęło to był prawdziwy SZLAM , filtr miał gruby osad na plastikowej obudowie . użyłem oleju GM-DEXOS2 , lecz nie podobało mi sie jak pracuje silnik wydawało mi sie ze jest mocniej słyszalny klekot , więc po 8000 kkm znowu płukanka zlałem Dexos2 , zalałem silnik Liqui Moly 4600 + Militec-1 , kiedyś wspominałem o tym środku tutaj na forum , zmieniłem także stacje benzynowa na nowo otwarty Lotos , po przejechaniu 500 km .. sprawdzałem stan Oleju był idealny poziom Sam olej czysty ... , no ale 500 km to jeszcze nie tak dużo , dzisiaj po przejechaniu dokładnie 1310 km od zmiany oleju sprawdziłem raz jeszcze jego stan , Jest Idealnie ... ale nie to mnie zadziwia ... a mianowicie Kolor ... Jest czysty prawie jak nowy ( moje Auto posaida DPF ) !!!! poleciałem po aparat i zrobiłem zdjęcie, ...... zaczynam się zastanawiać co powoduje ze olej nie robi się czarny ? Dobre Paliwo ? , wypłukany 2 X silnik czy tez Militec-1 ? dzisiaj nawet przemknęło mi przez myśl ze coś jest nie halo , ostatnio niskie temperatury otoczenia powodowały ze trzeba było przejechać kilka km aby się zagrzał ... w każdym razie definitywnie coś się zmieniło ...
Obrazek
Ostatnio zmieniony 11 mar 2011, 19:23 przez Orbit, łącznie zmieniany 1 raz.
otko

#2 Post autor: otko »

Kurde, faktycznie kolor ma piękny
Orbit

#3 Post autor: Orbit »

Pisałem wcześniej ze mi DPF wypala się co 200 KM ... na trasie 400 ,,na tym Oleju wypalał się już 4 Razy .. i to jest ciekawostka .. zaczynam się zastanawiać O CO KAMAN ??? może sadze wywala gdzieś bokiem :) :lol:
grze123

#4 Post autor: grze123 »

Nie masz aby za dużo tego oleju? ;)
Orbit

#5 Post autor: Orbit »

nie ... tyle było od samego początku sprawdzam co 500 Km a poza tym jak widzisz ... drut jest odwrócony do góry nogami ,
DD

#6 Post autor: DD »

Czy podczas ostatniej wymiany oleju skasowałeś inspekcję? Jeśli tak, to jakie masz teraz wskazanie inspekcji? I co ile km powinieneś wymieniać olej (wg inspekcji) w Twoim silniku?
Mam nadzieję, że te 4 wypalania filtra podczas 1310 km nie spowodowały Ci zbyt dużych rozbieżności między przebiegiem (1310km) a spadkiem wartości inspekcji. Bo to świadczyłoby o "małej zawartości oleju w oleju".
norbert_p

#7 Post autor: norbert_p »

Orbit, mógłbyś podać przykładowe aucje tych produktów, które używałeś? Kolor jest zadziwiający. Napisałbym wręcz, że... niepokojący... Przecież nawet w nowych dieslach (prosto z salonu) olej się robi czarny po kilkudziesięciu km... Skąd więc u Ciebie taki stan rzeczy? Nie przybywa go?
DD

#8 Post autor: DD »

Orbit, pytamy Cię czy nie przybywa oleju, ale mamy na myśli rozrzedzanie oleju silnikowego olejem napędowym. Stały poziom to jeszcze nie gwarancja, że silnikowego nie ubywa a ON nie przybywa. (Ja tak miałem).
Orbit

#9 Post autor: Orbit »

DD pisze:Orbit, pytamy Cię czy nie przybywa oleju, ale mamy na myśli rozrzedzanie oleju silnikowego olejem napędowym. Stały poziom to jeszcze nie gwarancja, że silnikowego nie ubywa a ON nie przybywa. (Ja tak miałem).
Nic z tych rzeczy , wiem co chcesz powiedzieć, 1) olej z ropą DOSŁOWNIE wali ROPĄ , to nie to ...
mam kanał u ojca na ogrodzie olej spływa około 1,5 h , potem ściągam strzykawką resztki z pojemnika na Filtr , niektórzy mogą powiedzieć ze jestem wariat , no ale może to właśnie wszystko do kupy spowodowało ze mam czysty olej po przejechaniu 1300 km ..poza tym Płukanka ostatnie dwie zmiany . następnie PALIWO !!! tankuje na stacji która jest otwarta pół roku temu LOTOS , możliwe ze MIlitec-1 pomaga ten preparat zmniejsza tarcie i na pewno zmiana Oleju pomogła ... ...nie dopatruje się jakiegoś cudu z DPF zwłaszcza ze za każdym razem wypala się krótko , op-com po wypałce pokazuje 30 % zapełnienia zawsze .
PŁUKANKA TA
OLEJ
nie chodziło mi o OLej LM, tylko o olej z normą DEXOS2 , nie skasowałem Inspekcji ... uuuu szkoda , ale mnoze dlatego tego nie zrobiłem iż wymieniałem olej po przejechaniu 8KKm
Protas

#10 Post autor: Protas »

Kolor oleju wygląda jakby był świeżo zalany . Ale jest to możliwe . Kilka lat temu mając Ducato wymieniałem olej co 10 tys. km przy zalecanych co 20 tys. km . I faktycznie do 3-4 tys. km olej był czyściutki .
Jeśli teoretycznie polepszyła się praca silnika ( czyt. czyste wnętrze silnika po jego oczyszczeniu ) to czy spadło również zużycie paliwa ?
Orbit

#11 Post autor: Orbit »

Dzisiaj sprawdzałem Olej po przejechaniu 1800 km od ostatniej zmiany , 500 km od ostatniego zdjęcia .. jak widać stan oleju sie nie zmienił , kolor się troszkę przyciemnił .... ale nadal wygląda Super :) nie wiem czy jest to zasługa Milteka czy płukanki ... w każdym razie coś dobrze robi dla silnika :)

Obrazek
Grisza1

#12 Post autor: Grisza1 »

Orbit pisze:Dzisiaj sprawdzałem Olej po przejechaniu 1800 km od ostatniej zmiany , 500 km od ostatniego zdjęcia .. jak widać stan oleju sie nie zmienił , kolor się troszkę przyciemnił .... ale nadal wygląda Super :) nie wiem czy jest to zasługa Milteka czy płukanki ... w każdym razie coś dobrze robi dla silnika :)

Obrazek
A ty i tu swoje głupoty pokazujesz :lol:
Pierwszy raz w CDTI widzę taki olej .Nie przesadź z dodatkami bo ci auto w kosmos poleci :mrgreen:
Orbit

#13 Post autor: Orbit »

A ty i tu swoje głupoty pokazujesz :lol:
Pierwszy raz w CDTI widzę taki olej .Nie przesadź z dodatkami bo ci auto w kosmos poleci
Widzisz kolego , jak mało w życiu widziałeś.. wpadaj częściej może zobaczysz jeszcze większe cuda ... :lol:
olsen

#14 Post autor: olsen »

koledze pomyliła się miarka ten typ miarek oleju występuje w silnikach benzynowych opla a nie disla
Lorry

#15 Post autor: Lorry »

olsen, mylisz się ;) Mam benzynę i mam zupełnie inny wskaźnik na bagnecie. Nawet w 13 letniej astrze z benzyną jest inny ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”