[B]Jakie opony letnie wybrać ?

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
imalas

#91 Post autor: imalas »

Zacytowałem chyba wystarczająco precyzyjnie!? :lol:
,...i odpowiedziałem na pytanie, odnośnie energy saver! :lol:

[ Dodano: Sob Mar 12, 2011 20:09 ]
kaliope pisze:
imalas pisze:
3X NIE
1.Są za miękkie na nasze drogi, a na autostrady ok.
2.W koleinach myszkowanie
3.W zakrętach niestabilne

:lol: ktoś póbuje :jeb: Cię!
ale głupoty gadasz, jedne z najlepszych opon na rynku. Najlepsza trójka to Pirelli p6 lub 7, Energy Saver i Conti II

W fabii jeżdze na pirelli p6 a w zafirrze na Energy Saver. Według mnie pirelli jest lepsze na deszczu ...ale mimo wszystko Saver to znakomita guma....wysoko oceniana w wielu testach. W zakretach niestabilne? dobre....ja uważam, że znakomite...zafira chodzi jak po szynach.

Tak jakbyś kogoś zapytał czy kupić Opla a on ci powie 3 razy nie, bo on jeździ tylko Audi

Opony można podzielić na 4 grupy pod wzgledem jakości
1. np Michelin, Pirelli, Yokohama, Bridgestone. Te firmy uczestniczą w projektach gum, doświadczają najnowsze technologie, Stosują potrójne zbrojenie.

2. np Fulda, Uniroyal, Firestone

3. np Dębica, Barum - Dębica np stosuje tylko jedną warstwe zbrojenia. Stąd m.in niższa cena.

4. Chińszczyzna
Nawet Opel zaprzestał ich dawanie na montaż fabryczny po serii reklamacji w okresie gwarancyjnym (bąble na boku opony i pęknięcia)

Wszyscy cieszymy się, że dobrze Tobie służą, poczytaj na forach o tych oponach, to przestaniesz wypisywać dyrdymały oraz podawać żałosne klasyfikacje i przykłady(Opel...Audi)!

Następne opony to np. zakup Bridgestony ER300, to zrozumiesz, że to była pomyłka.
Tak właśnie zrobiłem i nigdy nie zakupię tego dziadostwa, kryjącego się pod ogólnie znaną marką!!

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#92 Post autor: Bodek »

imalas pisze:Następne opony to np. zakup Bridgestony ER300
Polecasz te oponki :?: , bo jest to mój drugi typ po CPC2, trzecie to Nokian H.
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

imalas

#93 Post autor: imalas »

Zdecydowanie TAK!, ta opona wygrywa testy ADAC, zależy w jakim rozmiarze, ale zawsze jest w ścisłej czołówce! Wersję nową tej opony tzn. ECOPIA mam już jeden sezon ...same superlatywy!

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#94 Post autor: Bodek »

imalas pisze:Zdecydowanie TAK!, Wersję nową tej opony tzn. ECOPIA
I taką właśnie chce kupić, na Alledrogo około 280 za sztukę:

ECOPIA
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

Anony Mous

#95 Post autor: Anony Mous »

imalas pisze: Wszyscy cieszymy się, że dobrze Tobie służą, poczytaj na forach o tych oponach, to przestaniesz wypisywać dyrdymały oraz podawać żałosne klasyfikacje i przykłady(Opel...Audi)!!

http://www.auto-motor-i-sport.pl/wiadom ... -5453.html

http://www.motonews.pl/wiadomosci/news- ... drogi.html

Tutaj ją użytkownicy ocenili średnio na 4.6
http://www.opony.com/testy-opon/osobowy ... ergy-saver

a tutaj Twój o niebo lepszy Bridgestone na 4.5
http://www.opony.com/testy-opon/osobowy ... tone/er300

więc wszyscy sie mylą i piszą dyrdymały ...a Michelin Enegry Saver do dziadostwo.... i dostaję od Ciebie 3x nie

imalas

#96 Post autor: imalas »

Mylą się wszyscy co wystawiają oceny typu "same szóstki" i to ma być argument?, jest ich ok.80% i to są dyrdymały, które powtarzasz. Nie będę polemizował z takimi opiniami, bo nie ma opon idealnych.
Tak na koniec, to warto żebyś wiedział to ... co każdy baca wie, że .... o mocy płotu nie stanowi ilość sztachet! :lol: :lol: :lol:

Anony Mous

#97 Post autor: Anony Mous »

imalas pisze:Mylą się wszyscy co wystawiają oceny typu "same szóstki" i to ma być argument?, jest ich ok.80% i to są dyrdymały, które powtarzasz. Nie będę polemizował z takimi opiniami, bo nie ma opon idealnych.
Tak na koniec, to warto żebyś wiedział to ... co każdy baca wie, że .... o mocy płotu nie stanowi ilość sztachet! :lol: :lol: :lol:
Za to Ty jesteś Bogiem i Ty napewno masz rację. Tak bo zjadłeś wszystkie rozumy.

Ja akurat w Zosi mam takie letnie i nie widzę na nich efektów w prowadzeniu i zużycia jakie opisujesz.
Po za tym wolę wierzyć takim testom niż komuś komu się wydaje że pozjadał wszystkie rozumy i wie lepiej.

A co do Bridgestonów to ja ich nie polecam. Miałem zakupione takie do astry F (ale inny model opon). Ciągle problemy. Albo się rozwarstwiały, albo wychodziły bąble. 3 reklamacje i w końcu zamiana na Nokian.

TOMASZ_2010

#98 Post autor: TOMASZ_2010 »

Mam pytanie jeździł ktoś na oponach Bridgestone Potenza RE050 225/45/17?. Ja mam takie u siebie założone ( z takimi kupiłem samochód). Niestety mam wrażenie jakby łożyska kół się kończyły. Czy one tak "mają" wyć ???.

smaru

#99 Post autor: smaru »

mam dokladnie to samo - masakra

u mnie dwie ida do wymiany niedlugo wiec poszukuje jakiejs alternatywy...
dwie pozostale sa z 2010 - zobaczymy jak wymienie tylko te dwie co sa od nowosci czy sie cos poprawi
kupilem autko z takim zestawem - byly dwie z 2010 i dwie od wyjazdu z fabryki...

sapienti

#100 Post autor: sapienti »

A czy ktoś w Zosi testował Pirelli P7? Czeka mnie zakup letnich kapci, a takie mam w naszym starym Focusie i tam spisują się fantastycznie. Nie wiem tylko czy przy szerszej oponie nie będą zachowywały się inaczej (lepiej - gorzej - tak samo).
Jako alternatywę mam dokupienie dwóch takich, jakie mi zostały po poprzednim właścicielu, tj. Continental ContiPremiumContact2, ale o nich to w ogóle nic nie wiem, auto kupiłem zimą :roll:

Awatar użytkownika
raszmen
Bywalec
Model:

#101 Post autor: raszmen »

sapienti pisze:A czy ktoś w Zosi testował Pirelli P7? :roll:
Ja u siebie mam założone P7 205/55 R16 i powiem szczerze że nie polecam ich. Są dośc głośne i niestety za twarde jak na nasze dziurawe drogi.

marlow

#102 Post autor: marlow »

Witam,
Ponawiam pytanie dotyczące Uniroyal Rainexpert 205/55R16 91V - może ktoś ma jakieś doświadczenia. Czekam na info bo wiosna już nadchodzi i czas na zmianę opon.
Pozdrawiam
marlow

norbert_p

#103 Post autor: norbert_p »

marlow pisze:Ponawiam pytanie dotyczące Uniroyal Rainexpert 205/55R16 91V
Może aktualny Auto Świat Ci pomoże, bo jest w nim test opon (1 część). Jest w nim również wymieniana przez Ciebie opona.

marlow

#104 Post autor: marlow »

Dziękuję norbert_p - dobra informacja.
Może jeszcze znajdzie się ktoś na forum, kto już miał na nich przyjemność zrobić kilka kilometrów.

tomkey

#105 Post autor: tomkey »

Panowie Może trochę z innej beczki . Szukam niezłych opon dla mojej zośki o rozmiarze 225/45/17 . Do tej pory miałem założone GOOD YEAR EGLE F1 . Bez fajerwerków się na nich jeździ ( na mokrej nawierzchni lekki uślizg odczuwałem ) ale mogą być takie same . Byle by były w miare rozsądne ceny . Czy może ktoś mi polecić jakiś sklep w okolicach Wa-wy ??
T.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”