Problemy z użytkowaniem alarmów fabr., montowanych dodatkowo

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#16 Post autor: Harry200 »

Najprędzej zostawić uchyloną szybę(jak nie ma funkcji domykania szyb),zamknąć samochód z pilota i po minucie otworzyć klamką od środka,no i oczywiście O_C można sprawdzić.....U mnie kierunki migają po zamykaniu drzwi i też dioda miga ale niestety alarmu nie mam.. :/

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#17 Post autor: MieHor »

Czasem pojawia się kod wyposażenia w alarm fabryczny podczas dekodowania nr VIN

jaro9

#18 Post autor: jaro9 »

Niestety w VIN'ie tego nie mam ale sprawdze jeszcze wieczorem motyw z uchyloną szybą.
Pewnie nie ma ale sprawdzić muszę.

Anony Mous

#19 Post autor: Anony Mous »

Fabryczny alarm ma czujki wewnętrzne wbudowane w osłonę od lampki przedniej w kabinie

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Oprócz tego, włącznik do maski przedniej jest taki gruby, w gumowej obudowie bliżej podszybia, jeśli dobrze pamiętam. Bo zwykle jak jest dokładany alarm to włącznik jest wiercony do przedniego pasa.

Natomiast nie mam pojęcia gdzie jest dioda fabrycznie.
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez Anony Mous, łącznie zmieniany 1 raz.

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#20 Post autor: Lorry »

Fabrycznie dioda jest w przycisku od zamykania auta od środka ;) Tym co każda Zośka B go ma koło awaryjnych. Sobie tam miga potem co jakiś czas na czerwono ;)

lgum
Przeglądacz
Imię: Leszek
Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Cosmo Panorama
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#21 Post autor: lgum »

Witam!

Od niedawna jestem posiadaczem Zafirki i myślę o założeniu do niej syst. alarmowego. Ponieważ jestem elektronikiem (z tym że ostatnio niepraktykującym) to pomyślałem o samodzielnym montażu jakiegoś alarmu (mało inwazyjnego w elektrykę) wpinanego do MAGISTRALI CAN_BUS. Jest tego mnóstwo na Allegro.
Moje wstępne wymagania (np. przedmiot nr 1499909658):
# Alarm odcina zapłon,
# Funkcja panic możliwość włączenia alarmu pilotem,
# Funkcja antynapadowa,
# Możliwość uzbrojenia alarmu bez czujników dodatkowych,
Np. chcemy zastawić np. dziecko w samochodzie,
# Pamięć o stanie alarmu,
# Tryb serwisowy,
# Domykanie szyb,
# Informacja o uszkodzonych sektorach,
# Prealarm czyli alarm ostrzegawczy,
# Sygnalizacja syreną i kierunkowskazami,
# Zamykanie drzwi po załączeniu stacyjki - opcja,
# Samouzbrojenie alarmu po nieumyślnym rozbrojeniu i nie otwarciu drzwi,
# Współpraca z fabrycznym pilotem;
# Możliwość dołączenia czujników zewnętrznych;
# Możliwość dołączenia powiadomienia radiowego o alarmie;

Moje pytania:
1. Czy ktoś może ma doświadczenie z tym tematem i może podsunąć jakąś ciekawą ofertę? Co najlepiej wybrać?
2. Czy może w Zafira B przypadkiem nie ma przygotowanego złącza do włączenia takiego alarmu do magistrali (np. w bagażniku)?
3. Gdzie można pozyskać schemat instalacji elektrycznej Zafira B 2006 1,9CDTI (Enjoy)?
4. Mile widziane różne wskazówki montażowe.

Z góry dzięki za porady - pozdrawiam Lgum
Pozdrawiam-
LGUM z Lublina

Anony Mous

#22 Post autor: Anony Mous »

Ad.1 Ja mam alarm seo perfecta http://oferia.pl/usluga/item143679-alarm-seo-can-montaz.

z opcji które wypisałeś na pewno mam
+# Alarm odcina zapłon,
?# Funkcja panic możliwość włączenia alarmu pilotem,
?# Funkcja antynapadowa,
+# Możliwość uzbrojenia alarmu bez czujników dodatkowych,
Np. chcemy zastawić np. dziecko w samochodzie,
# Pamięć o stanie alarmu,
+# Tryb serwisowy,
zafira ma tą opcje w standardzie# Domykanie szyb,
?# Informacja o uszkodzonych sektorach,
?# Prealarm czyli alarm ostrzegawczy,
+# Sygnalizacja syreną i kierunkowskazami,
zafira ma tą opcje w standardzie# Zamykanie drzwi po załączeniu stacyjki - opcja,
+# Samouzbrojenie alarmu po nieumyślnym rozbrojeniu i nie otwarciu drzwi,
+# Współpraca z fabrycznym pilotem;
+# Możliwość dołączenia czujników zewnętrznych;
+# Możliwość dołączenia powiadomienia radiowego o alarmie;

jestem z niego bardzo zadowolony.

Ad.2.Nie wiem ale raczej nie ma takiego miejsca
Ad.3. TIS 2000

PS. tu masz manuala http://elsmed.pl/pobierz.php?baza=autoa ... k=seop.pdf

Awatar użytkownika
jacek754
Przeglądacz
Model:
Kontakt:

#23 Post autor: jacek754 »

Witam
Też mam zainstalowany SEO Perfect CAN montowany w warsztacie. Nie chciałem się podejmować montażu, mimo posiadanej potrzebnej wiedzy. Gość się na tym znał i poradził sobie znakomicie, a mi odeszła obawa o połamane jakieś zaczepy tapicerki itp itd. Rozmawiałem z fachowcem odnośnie pre-alarmu, radio-powiadomienia i innych pierół i nie polecał z uwagi na przepisy unijne :czerwona: oraz na jakość np. radio-powiadamiaczy. Ogólnie rzecz ujmując alarm powinien być cicho dopóki nie ma próby faktycznego włamania, czyli żadne pre-alarmy, oraz ciche uzbrojenia i rozbrojenie. Odnośnie szyb - Zośka to ma i bez alarmu.
Obrazek

kaka32

#24 Post autor: kaka32 »

Jak sprawdzić czy alarm działa?? Jest chyba fabryczny.Zamknąłem auto z pilota,póżniej jeszcze jedno naciśnięcie kierunkowskazy mignęły.Podniosłem auto na podnośniku zdjąłem wszystkie koła posprawdzałem klocki założyłem koła.A alarm milczy.Może go nie ma??

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
#25 Post autor: MieHor »

kaka32, jeśli byłby fabryczny to musiałby pojawić się kod wyposażenia UA6 SYSTEM AUTOALARMU

kaka32

#26 Post autor: kaka32 »

Nie ma tego kodu.Jaki alarm zamontować żeby był włączany z orginalnego pilota??

stapaw
Mieszkaniec
Imię: Paweł

#27 Post autor: stapaw »

kaka32 pisze:Nie ma tego kodu.Jaki alarm zamontować żeby był włączany z orginalnego pilota??
Alarm bezpilotowy CAN jest włączany z oryginalnego pilota.

jesion0102

#28 Post autor: jesion0102 »

Witam,
jestem nowym posiadaczem Zafiry 1.7 2010 chciałem założyć alarm do samochodu i problem zaczyna sie z podłaczeniem pod kierunkowskazy lub swiatla pozycyjne bo podłączenie np. pod jedna z żarówek z lewej strony nie zapala mi reszty to samo z pozycyjnymi ja podepne z przodu nie ma z tyłu i nie wiem czy mam podpinac kable do każdej żarówki z osobna czy jest gdzies jedno wyjscie na wszystkie?

I jeszcze wie ktoś jak najlepiej podłączyć sie pod + ze stacyjki po przekreceniu kluczyka?

Dzieki.

drahe
Mieszkaniec
Model:

#29 Post autor: drahe »

Potrzebujesz alarmu pod magistralę CAN w przeciwnym wypadku musisz się podpinać pod każdą żarówkę.Szkoda zachodu.
Diagnostyka komputerowa.Odzyskiwanie kodu security (Opel carpass). Rozszerzanie funkcji komputera pokładowego - wszystkie modele Opla.Dokładanie tempomatu i inne mody.Wymiana modułu CIM.

jesion0102

#30 Post autor: jesion0102 »

No to mnie pocieszyles Alarm już kupiony i większość podlaczylem zostały tylko te światła i + z zaplonu. Chyba podłącze bezpośrednio pod same postojowki tylko nie wiem czy na dłuższy okres to będzie dobrze czy czasem nie zastosować polprzewodnika żeby napięcie nie wracalo na listwe

[ Dodano: Wto Sie 13, 2013 14:02 ]
Może ktoś napisać czy podłączenie zwnetrznego zasilania do jakiej kolwiek żarówki może uszkodzić cos w tej listwe CAM i gdzie najlepiej podpiac sie pod + od zaplonu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”