UWA w Zafira B
Moderator: Sebu$
johny34 dwie uwagi:
1. tak jak napisali przedmówcy, w menu radia definiujesz sobie kod taki jaki chcesz i w telefonie również, z tego co się orientuje to nie ma domyślnie żadnego kodu ustawionego, musisz sobie sam go zdefiniować.
2. w zależności od wersji softu jaki masz wgrany w aucie, może się okazać że będziesz musiał zrobić upgrade aby Nokia 72 połączyła Ci się z CD70, u mnie łączyła się na 2 sekundy i automatycznie rozłączała (początkowo myślałem że bez przyczyny ale winny był stary soft do UHP). Po podegraniu najnowszego softu do UHP telefonik śmiga rewelacyjnie
więcej informacji tutaj: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=3463
1. tak jak napisali przedmówcy, w menu radia definiujesz sobie kod taki jaki chcesz i w telefonie również, z tego co się orientuje to nie ma domyślnie żadnego kodu ustawionego, musisz sobie sam go zdefiniować.
2. w zależności od wersji softu jaki masz wgrany w aucie, może się okazać że będziesz musiał zrobić upgrade aby Nokia 72 połączyła Ci się z CD70, u mnie łączyła się na 2 sekundy i automatycznie rozłączała (początkowo myślałem że bez przyczyny ale winny był stary soft do UHP). Po podegraniu najnowszego softu do UHP telefonik śmiga rewelacyjnie
więcej informacji tutaj: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=3463
Astra G 1.6 X16SZR (w gazie) - sprzedana
Zafira B 1.9 Z19DTH (chip V-Tech) - sprzedana
...teraz japoniec...
...teraz japoniec...
- pivovar
- Bywalec
- Imię: Jarek
- Auto: Zafira B 1,9 Cosmo Panorama Aut
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Przestał działać mi BT w CD70, działał cały czas elegancko, ale ostatnio w zeszłym roku
wszystko jest ok, wchodzę w sekcje BT mogę zmieniać PIN, włączać BT i UHP,
ale kiedy daję aby szukał telefonu - nic sie nie dzieje - żadnego komunikatu,
że nie znalazł. Oczywiście sprawdzałem kilka telefonów, które prędzej działały i też nie znajdują zestawu.
Podłączyłam nawet ten moduł po kablu (bo prędzej go schowałem aby mieć więcej miejsca po hamulcem) - bo może w nim jest BT, ale lipa .
W zeszłym roku w grudniu zmieniłem akumulator na nowy i to niby od tego czasu nie próbowałem.
Bezpiecznik jest wspólny od radia, telefonu, nawi - sprawdzałem - wyzerowały mi sie liczniki,
ale co tam dalej nie działa, czy OP-COMem coś sprawdzę - warto podjechać i sprawdzić, i czy od razu można by było wgrać nowszy soft przy pomocy OP-COMu
wszystko jest ok, wchodzę w sekcje BT mogę zmieniać PIN, włączać BT i UHP,
ale kiedy daję aby szukał telefonu - nic sie nie dzieje - żadnego komunikatu,
że nie znalazł. Oczywiście sprawdzałem kilka telefonów, które prędzej działały i też nie znajdują zestawu.
Podłączyłam nawet ten moduł po kablu (bo prędzej go schowałem aby mieć więcej miejsca po hamulcem) - bo może w nim jest BT, ale lipa .
W zeszłym roku w grudniu zmieniłem akumulator na nowy i to niby od tego czasu nie próbowałem.
Bezpiecznik jest wspólny od radia, telefonu, nawi - sprawdzałem - wyzerowały mi sie liczniki,
ale co tam dalej nie działa, czy OP-COMem coś sprawdzę - warto podjechać i sprawdzić, i czy od razu można by było wgrać nowszy soft przy pomocy OP-COMu
zadowolony kierowca Zafirowca ;-)
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Kolego - a może masz wykorzystany limit przypisanych telefonów do BT (podobno może być przypisanych maksymalnie - 3). Wykasuj wszystkie telefony i spróbuj zalogować na nowo.
U mnie problem jest inny - mam Nokię E66 i często po wykryciu telefonu jeśli nie odpowiem w jak najkrótszym czasie czy się zgadzam na połączenie, to prawie natychmiast po połączeniu zrywa łączność. Rozmawiałem w tej sprawie z Sig_Man'em i powiedział, że wgranie nowego softu powinno sprawę załatwić.
A jeszcze tak się zastanawiam
U mnie problem jest inny - mam Nokię E66 i często po wykryciu telefonu jeśli nie odpowiem w jak najkrótszym czasie czy się zgadzam na połączenie, to prawie natychmiast po połączeniu zrywa łączność. Rozmawiałem w tej sprawie z Sig_Man'em i powiedział, że wgranie nowego softu powinno sprawę załatwić.
A jeszcze tak się zastanawiam
masz u siebie moduł UWA czy UWB?pivovar pisze:Podłączyłam nawet ten moduł po kablu (bo prędzej go schowałem aby mieć więcej miejsca po hamulcem) - bo może w nim jest BT, ale lipa .
- pivovar
- Bywalec
według VIN mam UWA zresztą działał BT - ale miałem także tą podstawkę do telefonu pod Nokię 6230, którą zdemontowałem i schowałem - nie sprawdzałem czy działa.
Niestety nie widzę żadnych sparowanych telefonów chociaż czy nie trzeba po wejściu w "sparowane telefony" przekręcić gałką ????
Niestety nie widzę żadnych sparowanych telefonów chociaż czy nie trzeba po wejściu w "sparowane telefony" przekręcić gałką ????
- pivovar
- Bywalec
MieHor - za instrukcję dzięki, ale robiłem wszystko dobrze,
sprawdziłem w aucie - brak jakichkolwiek sparowanych telefonów i po wciśnięciu "Start searching" z prawej strony jest opis "Starts the pairing" i nic nie wypisuje potem, że znalazł/nie znalazł - pamiętam chyba predzej wypisywał "searching" co wskazywało, że coś się dzieje, gdyby się moduł uszkodził UWA to bym chyba zakładki nie miał ? a może coś z nadajnikiem/odbiornikiem BT ?
sprawdziłem w aucie - brak jakichkolwiek sparowanych telefonów i po wciśnięciu "Start searching" z prawej strony jest opis "Starts the pairing" i nic nie wypisuje potem, że znalazł/nie znalazł - pamiętam chyba predzej wypisywał "searching" co wskazywało, że coś się dzieje, gdyby się moduł uszkodził UWA to bym chyba zakładki nie miał ? a może coś z nadajnikiem/odbiornikiem BT ?
cruyf, to w takim razie w Twojej okolicy jest bajecznie tanio w ASO! Na Śląsku, a dokładniej w ASO Mucha w Mikołowie życzą sobie 200zł za aktualizację softu! Ja robiłem aktualizację softu w serwisie JARO w Krakowie za 100zł.cruyf pisze:OP-Comem nie wgra się nowego softu, można jednak sprawdzić czy nie wykazuje błędów (jakby co pisz PW). Soft aktualizują w ASO (ok.80-90 zł) lub ktoś z Techem 2 (można spróbować zebrać grupę i poprosić np. Sig_Mana).
Zapomniałem dodać (pisałem to w innym poście), że po aktualizacji softu moja nokia e72 jak i e52 jak i 5530 działają wyśmienicie, czasami zdarza się jakiś drobny 'zwis' ale wyłączenie i włączenie BT w telefonie załatwia sprawę.
Astra G 1.6 X16SZR (w gazie) - sprzedana
...teraz japoniec...
...teraz japoniec...
Dzień dobry
Kupiłem moduł UWA i chcę go zamontować, jednak nie wiem gdzie.
Czy jest ktoś, kto to robił i zna to tajemne miejsce w Oplu Zafira B?
Podobno pod kierownicą z lewej strony, za osłoną.
Pozdrawiam Marcin
Kupiłem moduł UWA i chcę go zamontować, jednak nie wiem gdzie.
Czy jest ktoś, kto to robił i zna to tajemne miejsce w Oplu Zafira B?
Podobno pod kierownicą z lewej strony, za osłoną.
Pozdrawiam Marcin
- pivovar
- Bywalec
i już po mini spocie thanks to cruyf błędy z op-coma (a raczej warningi):
U2117-00 Brak komunikacji magietrali CAN z wyświetlaczem
U2117-00 Brak komunikacji magistrali CAN z wyświetlaczem
U2117-71 Nieprawidłowe dane z wyświetlacza (DIS)
U2206-00 Brak komunikacji magistrali CAN z wyświetlaczem
U2207-00 Nieważny kod usterki, proszę ignorować!
B1025-03 Zwarty obwód głośnika przedniego lewego
B1035-03 Zwarty obwód głośnika prawego przedniego
U2207-00 Nieznany kod błedu
błędy skasowane i OK
a dalej nic sie nie dzieje - w zakładce UHP brak błędów, może ktoś ma jakiś pomysł,
testy też wyszły bez błędów
Generalnie dobrze, dobrze a nawet bardzo dobrze bo z resztą auto nie ma problemów, więc trzeba być zadowolonym, czas na
U2117-00 Brak komunikacji magietrali CAN z wyświetlaczem
U2117-71 Nieprawidłowe dane z wyświetlacza (DIS)
U2207-00 Nieważny kod usterki, proszę ignorować!
B1025-03 Zwarty obwód głośnika przedniego lewego
B1035-03 Zwarty obwód głośnika prawego przedniego
U2207-00 Nieznany kod błedu
błędy skasowane i OK
a dalej nic sie nie dzieje - w zakładce UHP brak błędów, może ktoś ma jakiś pomysł,
Generalnie dobrze, dobrze a nawet bardzo dobrze bo z resztą auto nie ma problemów, więc trzeba być zadowolonym, czas na
No niestety nie doszliśmy z Pivovarem OCK (o co kaman). Wszystko zachowuje się poprawnie poza "start searching" - kompletny brak reakcji na wybór. I nic oczywiście nie daje się sparować czyli obecnie zestaw bezużyteczny.pivovar pisze:błędy skasowane i OK
Zagadka: wina softu czy hardware'u