Problem z oświetleniem wnętrza/kabiny samochodu

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
szymek

#31 Post autor: szymek »

panowie problem tkwi na pewno z sterownikiem airbag(znajduje się pod lewarkiem zmiany biegów).
temat przerabiałem osobiście,mój przypadek to wystrzelona poduszka w fotelu kierowcy,objawy to po przekręceniu stacyjki w pozycje 2 WŁ się światła awaryjne gasna po dwukrotnym naciśnięciu ,nie gaśnie oświetlenie nad konsolom i to z tyłu,oczywiście zapala się kontrolka poduszek.
ja kupiłem drugi sterownik airbag cena 100zł po wymianie problem oświetlenia i awaryjnych przestał istnieć jedynie miałem problem z zaprogramowaniem poduszek czyli zmiana vin.
także oddałem do czyszczenia mój fabryczny sterownik z crash daty cena 100zł giełda poznan i wszystko działa.

Mihó

#32 Post autor: Mihó »

To, że nie gaśnie światło i migają awaryjne to oczywiście kwestia sterownika poduszki. W temacie o procedurach OP-COM wrzuciłem angielski skan jak rozwiązać problem. Testowałem w Astrze H, działa 100%

ronin

#33 Post autor: ronin »

Mihó pisze:To, że nie gaśnie światło i migają awaryjne to oczywiście kwestia sterownika poduszki. W temacie o procedurach OP-COM wrzuciłem angielski skan jak rozwiązać problem. Testowałem w Astrze H, działa 100%
Rozumiem że to rozwiązanie na stałe ? Trochę się jednak boję podłączać do SDM'a. OP-COM to w końcu chińszczyzna a w razie odpalenia poduch straszne koszta :P

Mihó

#34 Post autor: Mihó »

W trzech Astrach się łączyłem, w dwóch Zafirach, w dwóch Vectrach. Nigdy nic nie było :)

ronin

#35 Post autor: ronin »

Mihó pisze:W trzech Astrach się łączyłem, w dwóch Zafirach, w dwóch Vectrach. Nigdy nic nie było :)
Ale mówisz że wystarczy twój tutorial i po sprawie ? Można to zrobić w dowolnym czasie czy trzeba poczekać aż znowu pojawi się błąd ?

Mihó

#36 Post autor: Mihó »

Ja nie miałęm problemu, robiłem w dowolnym czasie. Problem został rozwiązany na stałe

Orbit

#37 Post autor: Orbit »

witam :) mi dzisiaj włączyło sie światło w podsufitce , domyślam sie ze to sprawa softowa, ostatnio grzebałem w sterownikach Air-beg ... chciałem uruchomić brzęczyk który przypomina o nie zapiętych pasach .. ... czy procedura o ktorej Pisze Mihó TO JEST TO ?

.P.S zrobiłem podana procedurę ... i ...
NO I JEST PIĘKNIE ! lampka zaczęła działać poprawnie , wykasował się błąd Poduszki .P. wszystko działa Cacy ... na innych forach piszą aby wykręcić żarówkę ... hmmmm.. :)
Ostatnio zmieniony 09 lut 2011, 11:32 przez Orbit, łącznie zmieniany 1 raz.

ronin

#38 Post autor: ronin »

Orbit pisze:witam :) mi dzisiaj włączyło sie światło w podsufitce , domyślam sie ze to sprawa softowa, ostatnio grzebałem w sterownikach Air-beg ... chciałem uruchomić brzęczyk który przypomina o nie zapiętych pasach .. ... czy procedura o ktorej Pisze Mihó TO JEST TO ?
Tak

Awatar użytkownika
Tomek-77
Przeglądacz
Imię: Tomasz
Auto: Zafira Tourer
Model: ZC
Oznaczenie silnika: B16DTH

#39 Post autor: Tomek-77 »

A ja mam inny problem. U mnie po otwarciu tylnych lewych drzwi nie zapala się oświetlenie wnętrza. Po otwarciu pozostałych drzwi wszystko jest OK. ktoś ma jakiś pomysł - nie wiem gdzie jest krańcówka, bo może tam coś nie kontaktuje.
I druga sprawa - nie jest to może ten wątek forum ale zapytam - czasami, nie działa mi lewe "pokrętło" w sterowaniu radiem z kierownicy (odpowiada ono m.in. za zmianę trybu pracy głównego wyświetlacza między radiem navi a komputerem pokł.). W momencie gdy nie działa, wystarczy wyłączyć zapłon i będzie OK. Może ktoś miał podobny problem?
Pozdro, Tomek

lordwoj
Debiutant
Model:

#40 Post autor: lordwoj »

Tomek-77 pisze:czasami, nie działa mi lewe "pokrętło" w sterowaniu radiem z kierownicy (odpowiada ono m.in. za zmianę trybu pracy głównego wyświetlacza między radiem navi a komputerem pokł.). W momencie gdy nie działa, wystarczy wyłączyć zapłon i będzie OK. Może ktoś miał podobny problem?
Pozdro, Tomek
Tak ten problem mają wszyscy albo prawie wszyscy :) Zmniejsz podświetlenie zegarów i zacznie działać normalnie. :) Już ten temat był wałkowany na forum :)

Mihó

#41 Post autor: Mihó »

Tomek-77 pisze:A ja mam inny problem. U mnie po otwarciu tylnych lewych drzwi nie zapala się oświetlenie wnętrza. Po otwarciu pozostałych drzwi wszystko jest OK. ktoś ma jakiś pomysł - nie wiem gdzie jest krańcówka, bo może tam coś nie kontaktuje.
Uszkodzony mikrus w zamku, lub kabel w przelotce

Awatar użytkownika
Tomek-77
Przeglądacz
Imię: Tomasz
Auto: Zafira Tourer
Model: ZC
Oznaczenie silnika: B16DTH

#42 Post autor: Tomek-77 »

Wyciągnąłem zamek, ale nie odważyłem się go rozebrać, bo nie chciał się poddać. Popryskałem do wnętrza trochę środkiem do czyszczenia styków, ale niestety nie pomogło :(

rafcio442

#43 Post autor: rafcio442 »

pytaliscie o oswietlenie wnetrza, w kompie mozna ustawic ze po otwarciu drzwi swiatlo wnetrza sam nie bedzie sie swiecic, wiec sprawdz sobie kompa.

Ja mam problem ze swieci mi sie kontrolka otwartych drzwi, nie gasnie po zamknieciu drzwi, po zamknieciu samochodu gasnie po ok 10 do 30min (roznie), ale w czasie jazdy caly czas swieci. W kompie brak bledow, ??????????????

Mihó

#44 Post autor: Mihó »

Podłącz się kompem do RECa i sprawdź, czy wszystkie drzwi masz oznaczone jako zamknięte

Przemcio

#45 Post autor: Przemcio »

Czy przy błędzie airbag świeci się kontrolka? U mnie dziś zaświeciło się oświetlenie wnętrza i nie gaśnie.Innych oznak brak.Czy ktokolwiek ma jakieś wskazówki :?:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”