[A] TYLNA WYCIERACZKA

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
SH'Raku

[A] TYLNA WYCIERACZKA

#1 Post autor: SH'Raku »

Problem natury technicznej :(

Normalna praca tylnej wycieraczki jak do dnia dzisiejszego,
trudno to będzie zobrazować czy też wytłumaczyć ale postaram się.

Mamy normalny ruch wycieraczki tak ? 1....1 1....1 1....1
Dziś załączając wycieraczkę poszła w górę i w dół w takim tempie 1...........1 .1...........1
tak jakby z tempa żółwia lądowego wrzucił się bieg ślimaka z nadbagażem.
Wycieraczka jakby porusza się tempem ospałym, ktoś spotkał się z czymś takim ?
co może być powodem ? Dodam, że oczywiście z przodu działają bez zarzutów,
z spryskami i tył i przód także wszystko ok.

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#2 Post autor: Harry200 »

Ja u siebie w przednich tak miałem,okazało się że zatarła mi się oś ramienia prawej wycieraczki,rozebrałem,wyczyściłem papierkiem ściernym,nasmarowałem i teraz śmiga tak jak powinna.Sądząc z opisu to u Ciebie tęż pewnie jest to samo,jak ma mechaniczne opory to radziłbym za długo z tym nie jeździć bo spalisz silniczek albo polecą Ci plastikowe kółka zębate w przekładni..

SH'Raku

#3 Post autor: SH'Raku »

No dziś również nie najlepsza pogoda i wycieraczka szła jeszcze wolniej i do tego w 1 momencie zaskrzypiała, chyba tylko 3 razy jej użyłem, ok od dziś już tego nie robie jak tylko zmini się pogoda będzie trzeba wykorzystać wasze porady i usterkę wyeliminować dzięki bardzo ;)

sobit
Bywalec
Model:

#4 Post autor: sobit »

Tak jak koledzy radzą, lepiej z tym nie jeździj. U mnie działała w miarę normalnie, ale pewnego zimowego dnia zapomniałem ją oderwać od szyby i niestety trybo poszło. Jak rozkręciłem mechanizm, zdziwiłem się, skąd tam może się nazbierać tyle brudu. Musiałem użyć młotka, śrubokręta i WD-40, aby rozruszać mechanizm. Całe trybo miało zjechane zęby. Teraz niestety czeka mnie kupienie używki, bo samego tryba się chyba nie dostanie.

sQcha

#5 Post autor: sQcha »

Mnie czeka wymiana ramienia wycieraczki tylnej. Do tej pory nie miałem problemów z tylną wycieraczką. Czy wystarczy jak podczas wymiany wyczyszczę ośkę i zapuszczę ośkę WD-40?
Ostatnio zmieniony 18 mar 2011, 19:07 przez sQcha, łącznie zmieniany 1 raz.

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#6 Post autor: Harry200 »

Jeżeli niema oporów mechanicznych to takie nasmarowanie WD 40 bez rozbierania mechanizmu powinno wystarczyć..

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”