Amortyzatory przód - tył - co polecacie

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
leeoon

#16 Post autor: leeoon »

Mam bilstein B6, rewelacja! POLECAM!
marwisn

#17 Post autor: marwisn »

Koledzy czy zafira ma te same amory co astra G ?

Możecie podać numery katalogowe oryginałów na przód i tył.
Nidhogg

#18 Post autor: Nidhogg »

Do przodu te same do tyłu nie
tradelux

#19 Post autor: tradelux »

Z tanszych polecam KYB 349018 - moge je miec za ok. 170-180zl (faktura, gwarancja).
Przod to samo co Astra, tyl jest tylko do Zafiry.
robertgl17
Przeglądacz
Imię: Rob
Auto: Opel Zafira A 1.9 Comfort
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y20DTH
#20 Post autor: robertgl17 »

Witam.

Ostatnio byłem na przeglądzie i wyszło, że tylny prawy amortyzator jest wywalony.
Wyszło, że ma 33% lewy miał 63%.

Oczywiście mistrz od przeglądu stwierdził, że nie może tak być-ale obok jest warsztat ( oczywiście zaprzyjaźniony ) i można tam naprawić usterkę i nie trzeba będzie jechać jeszcze raz na przegląd i dodatkowo płacić.

Nie bardzo chciało mi się kombinować więc się zgodziłem.

Wymienili na KAYABA KYB 343308 gazowo olejowe w cenie po 150 zł sztuka i 80 zł za wymianę.

Poszukałem w necie na wiadomym portalu aukcyjnym i najtaniej znalazłem ten amorki za 104 zł sztuka plus 17 zł przesyłka.
Jak widać przycięli trochę na cenie i 80 zł jak za odkręcenie 4 śrub to też niemało.
(Chyba jakiś sknera jestem :> )

Ale prawdę powiedziawszy zmierzam do tego, że po wymianie pojechałem z powrotem na stację diagnostyczną-Oczywiście tą zaprzyjaźnioną z warsztatem i okazało się, że sprawność nowych amortyzatorów z tyłu wynosi 68% i 69 %.

Poprosiłem ponadto o sprawdzenie przednich amortyzatorów.

Wynik 76% i 74% :shock:
Samochód mam od ponad roku, amortyzatorów z przodu nie wymieniałem a i poprzedni właściciel nie chwalił się aby je wymieniał.

Po przejrzeniu Allegro znalazłem amorki BILSTEIN-a taniej niż Kayaba u mechanika

http://allegro.pl/listing.php/search?sg ... Poka%C5%BC

Co wy na to?

Chyba się trochę zfrajerowałem :/
Korn

#21 Post autor: Korn »

Gdzie byłeś na tym przeglądzie ? I u którego mechanika ?
robertgl17
Przeglądacz
Imię: Rob
Auto: Opel Zafira A 1.9 Comfort
Oznaczenie silnika: Y20DTH
#22 Post autor: robertgl17 »

Na ul. Grabiszyńskiej
Awatar użytkownika
JARO
Mieszkaniec
Imię: Jarek
Auto: Opel Zafira A 1.8/Insignia A 2.0CDTI
Oznaczenie silnika: X18XE1
#23 Post autor: JARO »

witam w zeszłym tygodniu byłem na przeglądzie i przy sprawdzeniu przednich amorków wyszło mi po 63% czy tak powinno być czy może powinny być mocniejsze jeśli tak to jakie polecacie w miare dobrej firmy a żeby nie były zbyt drogie
Trutniak

#24 Post autor: Trutniak »

Koledzy powiedzcie gdzie znajdę amorki olejowe tył , bo już nie mam pomysłów gdzie szukać? Jestem nastawiony na wygodę podróżowania dlatego takich szukam.
marco1067

#25 Post autor: marco1067 »

Z tego co słyszałem to te sprawdzanie na stacjach diagnostycznych to nie do końca prawda mamy przykład na koledze robertgl17 i nówki założyli a wartości nie sa zgodne
kamyk

#26 Post autor: kamyk »

nawet na nowych amorach, będą (z reguły) różne wartości... Nie tylko amor odpowiada za amortyzację... To tak po krótce, bo będzie, że się wymądrzam :)

Ps. I u mechanika zawsze będzie drożej niż na Allegro...
Skasowany użytkownik 6483

#27 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

No oprócz amortyzatorów za amortyzację zapewne również odpowiada fotel :lol: , bo innych pomysłó :lol: w to nie mam
kamyk

#28 Post autor: kamyk »

a sprężyna zawieszenia, lub odboje (tzw. bałwanki), coś koledze mówią..? Albo łożysko amortyzatora? Jak się o czyś nie ma pojęcia, to lepiej wyśmiać?
marco1067

#29 Post autor: marco1067 »

A co sądzicie o amortyzatorach na przód firmy DECKERMANN czy jakoś tak?
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Opel Zafira
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#30 Post autor: Bodek »

marco1067 pisze:A co sądzicie o amortyzatorach na przód firmy DECKERMANN czy jakoś tak?
Kup coś solidnego: BILSTEIN, SACHS ewentualnie KYB = będziesz zadowolony.

Jeżeli chodzi o denckermann, chcieli mi wcisnąć w sklepie tarcze i klocki, ale to podobno niemiecka chińszczyzna i mechanik mi odradził montowania wynalazków.

Chociaż czytałem też pozytywne opinie o tej firmie. Nigdy nie miałem nic tej firmy, więc nie mogę powiedzieć jakie są faktycznie, ale osobiście nie eksperymentuje, kupują to co dobre, nawet jeżeli jest droższe.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”