Amortyzatory przód - tył - co polecacie
Moderator: Sebu$
-
marwisn
-
tradelux
-
robertgl17
- Przeglądacz
- Imię: Rob
- Auto: Opel Zafira A 1.9 Comfort
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Ostatnio byłem na przeglądzie i wyszło, że tylny prawy amortyzator jest wywalony.
Wyszło, że ma 33% lewy miał 63%.
Oczywiście mistrz od przeglądu stwierdził, że nie może tak być-ale obok jest warsztat ( oczywiście zaprzyjaźniony ) i można tam naprawić usterkę i nie trzeba będzie jechać jeszcze raz na przegląd i dodatkowo płacić.
Nie bardzo chciało mi się kombinować więc się zgodziłem.
Wymienili na KAYABA KYB 343308 gazowo olejowe w cenie po 150 zł sztuka i 80 zł za wymianę.
Poszukałem w necie na wiadomym portalu aukcyjnym i najtaniej znalazłem ten amorki za 104 zł sztuka plus 17 zł przesyłka.
Jak widać przycięli trochę na cenie i 80 zł jak za odkręcenie 4 śrub to też niemało.
(Chyba jakiś sknera jestem :> )
Ale prawdę powiedziawszy zmierzam do tego, że po wymianie pojechałem z powrotem na stację diagnostyczną-Oczywiście tą zaprzyjaźnioną z warsztatem i okazało się, że sprawność nowych amortyzatorów z tyłu wynosi 68% i 69 %.
Poprosiłem ponadto o sprawdzenie przednich amortyzatorów.
Wynik 76% i 74%
Samochód mam od ponad roku, amortyzatorów z przodu nie wymieniałem a i poprzedni właściciel nie chwalił się aby je wymieniał.
Po przejrzeniu Allegro znalazłem amorki BILSTEIN-a taniej niż Kayaba u mechanika
http://allegro.pl/listing.php/search?sg ... Poka%C5%BC
Co wy na to?
Chyba się trochę zfrajerowałem
Ostatnio byłem na przeglądzie i wyszło, że tylny prawy amortyzator jest wywalony.
Wyszło, że ma 33% lewy miał 63%.
Oczywiście mistrz od przeglądu stwierdził, że nie może tak być-ale obok jest warsztat ( oczywiście zaprzyjaźniony ) i można tam naprawić usterkę i nie trzeba będzie jechać jeszcze raz na przegląd i dodatkowo płacić.
Nie bardzo chciało mi się kombinować więc się zgodziłem.
Wymienili na KAYABA KYB 343308 gazowo olejowe w cenie po 150 zł sztuka i 80 zł za wymianę.
Poszukałem w necie na wiadomym portalu aukcyjnym i najtaniej znalazłem ten amorki za 104 zł sztuka plus 17 zł przesyłka.
Jak widać przycięli trochę na cenie i 80 zł jak za odkręcenie 4 śrub to też niemało.
(Chyba jakiś sknera jestem :> )
Ale prawdę powiedziawszy zmierzam do tego, że po wymianie pojechałem z powrotem na stację diagnostyczną-Oczywiście tą zaprzyjaźnioną z warsztatem i okazało się, że sprawność nowych amortyzatorów z tyłu wynosi 68% i 69 %.
Poprosiłem ponadto o sprawdzenie przednich amortyzatorów.
Wynik 76% i 74%
Samochód mam od ponad roku, amortyzatorów z przodu nie wymieniałem a i poprzedni właściciel nie chwalił się aby je wymieniał.
Po przejrzeniu Allegro znalazłem amorki BILSTEIN-a taniej niż Kayaba u mechanika
http://allegro.pl/listing.php/search?sg ... Poka%C5%BC
Co wy na to?
Chyba się trochę zfrajerowałem
-
robertgl17
- Przeglądacz
- Imię: Rob
- Auto: Opel Zafira A 1.9 Comfort
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
- Mieszkaniec
- Imię: Jarek
- Auto: Opel Zafira A 1.8/Insignia A 2.0CDTI
- Oznaczenie silnika: X18XE1
witam w zeszłym tygodniu byłem na przeglądzie i przy sprawdzeniu przednich amorków wyszło mi po 63% czy tak powinno być czy może powinny być mocniejsze jeśli tak to jakie polecacie w miare dobrej firmy a żeby nie były zbyt drogie
-
Trutniak
-
marco1067
-
kamyk
-
Skasowany użytkownik 6483
-
kamyk
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Opel Zafira
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Kup coś solidnego: BILSTEIN, SACHS ewentualnie KYB = będziesz zadowolony.marco1067 pisze:A co sądzicie o amortyzatorach na przód firmy DECKERMANN czy jakoś tak?
Jeżeli chodzi o denckermann, chcieli mi wcisnąć w sklepie tarcze i klocki, ale to podobno niemiecka chińszczyzna i mechanik mi odradził montowania wynalazków.
Chociaż czytałem też pozytywne opinie o tej firmie. Nigdy nie miałem nic tej firmy, więc nie mogę powiedzieć jakie są faktycznie, ale osobiście nie eksperymentuje, kupują to co dobre, nawet jeżeli jest droższe.