Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Witam
Mam takie pytanko otóż interesuje mnie jak będzie zachowywał się alternator oraz lampka kontrolna ładowania w przypadku gdy jedna dioda wzbudzenia zostanie przepalona ??
Witam
Jeżeli pytasz o jedną z diod prostowniczych ( 6 szt ) znajdujących się na "wyjściu" stojana - to - spadek napięcia przy większym obciążeniu i delikatne żarzenie kontrolki ładowania ( przy CAN BUS - niekoniecznie )
na jednym z forum znalazłem coś takiego :
"uszkodzenia jednej diody odpowiadającej za wzbudzenie. W momencie przepalenia się jednej diody następuje żarzenie się kontrolki ładownia, alternator ładuje pełnym napięciem ale jest w stanie wytworzyć zaledwie 2/3 całkowitej mocy. Diody wzbudzenia można bardzo łatwo zlokalizować, są to 3 diody najmniejsze z diod z alternatora"
tak i dodam że podczas małych obrotów silnika lub przy włączonej instalacji elektrycznej przy wyłączonym silniku wirnik alternatora nie jest magnesowany i nie pobiera prądu z akumulatora- można to sprawdzić - np amperomierzem ( cęgami Dietza ) , ale najlepiej zdemontować " altka " i pomierzyć diody