Z pewną przykrością piszę, że w dniu 14 grudnia przesiadam się z Zosi na Grand Scenica, rocznik 2011, silnik 1.4 TCe. Naprawdę fajnie jeździło się Zośką, ale wraz z żonka stwierdziłem, że diesel przerasta nas we wszystkim... Padł rozrusznik, pedał sprzęgła (wina mechanika, który przyszczypnął wąż od niego i po kilkudziesięciu km wąż pękł). Wymieniałem również EGR, ponownie olej z filtrami... Wydałem 820zł na to, że mechanik stwierdził, że dwumasa jest NA RAZIE OK. Na ile... Pół roku... miesiąc...
Doszliśmy do wniosku, że lepiej miec nowe auto, nawet francuza (miałem z nimi wiele wspólnego - laguna I, II, megane II) niż auto z przelotem ponad 150 tyś km... Chyba ma rację. Co nowe to nowe. Ja jeżdżę, ja zepsuję, narzekam na siebie. Poza tym: nigdy więcej jakiegokolwiek diesla. Nigdy, nawet nowego. Wolę benzynę. Więcej pali, ale jest bardziej przewidywalna co widać na każdym forum. 80% postów dotyczy diesli... Być może kiedyś kupię jakąś Zafirę III z silnikiem benzynowym (z turbo), ale to dość odległa przyszłość.
Dziękuję wszystkim, którzy w większym lub mniejszym stopniu pomogli mi przy Zafirce B. Pełen szacunek oraz
Radek, pomimo zmiany marki kiedyś melduję się u Ciebie na kawce

a jakże. Oczywiście zapraszam nadal na swojego chomika po wiedzę w pigułce na temat Zafiry B.
Pozdrawiam całe ZKP, Norbert.
Jeśli ktoś szuka Zośki, zadbanej to niech jedzie do Rzeszotar k/Legnicy. Przelot 165 tyś km. Wymieniony rozrząd z filtrami (faktura), wymieniony EGR (widać gołym okiem), wymieniony rozrusznik (paragon), nowe opony letnie continentale (z roku 2011) na strukturach od Andrzeja z Gorzowa (szacunek i

). Kampanie na CIM (można sprawdzić w GM), wymieniona chłodnica wody w ramach akcji GM (potwierdzone w książce serwisowej - oryginalnej, nie z allegro za 100zł!). Autentyczny, potwierdzony przebieg (potwierdzenie z niemieckiej firmy na maila). Zapomniałem o wymienionym tłumiku (końcowym) na oryginalny GM oraz o usunięciu dpfa i chipie na 160km.
W zawieszeniu nie robiłem NIC. Nic nie stuka i nic nie puka. Wsio jest ok. Może wycieraczki są do wymiany (wszystkie trzy). Ostatnio dokupiłem bdb wycieraczki petex gumowe na podłogę (4 sztuki).