[A/B] Spryskiwacze mgłowe od Opla Insigni.

To jest miejsce do prezentowania własnych modyfikacji w Zafirach - co ulepszyliśmy, usprawniliśmy i chcemy podzielić się tym z innymi.
Wiadomość
Autor
waldik782

#196 Post autor: waldik782 »

Też już mam i dla mnie bomba... :lol:

piowit

#197 Post autor: piowit »

Zamontowałem do Zafiry A
Czas Montażu: około 15 minut
Koszt: (ASO Warszawa, ul. Radzymińska) ~18,30zł za komplet
Satysfakcja: Ogromna!

PS. Zrobiłem wiele zdjęć i mógłbym zrobić instrukcje wymiany w Zosi A, tylko nie wiem czy w tym temacie (sądzę że jak zrobię to na 16 stronie tego tematu to może się zapodziać dla innych) czy w jakimś nowym. Powiedzcie co o tym sądzicie?

13thghost

#198 Post autor: 13thghost »

Mnie osobiscie przydalby sie taki instruktaż. Własnie zakupiłem te cudowne spryskiwacze i sam będe je montował. Także mam ogromną prośbę o wrzucenie fotoinstruktażu, na pewno ułatwi sprawę.

Przemcio

#199 Post autor: Przemcio »

Na pewno ułatwi sprawę przeczytanie wcześniejszych postów ;)

13thghost

#200 Post autor: 13thghost »

Przemcio pisze:Na pewno ułatwi sprawę przeczytanie wcześniejszych postów ;)
Przeczytać przeczytałem, ale zawsze to lepiej jak się coś widzi (mniejsza szansa ze cos sie spierdzieli :) ). Tym bardziej, że jeszcze do końca nie znam zakamarków auta :).

David

#201 Post autor: David »

13thghost pisze:mniejsza szansa ze cos sie spierdzieli :)
dasz rade wczytaj się , jak pamiętam to nawet ja coś tam pisałem jak i co po kolei. :mrgreen:

13thghost

#202 Post autor: 13thghost »

David pisze:
13thghost pisze:mniejsza szansa ze cos sie spierdzieli :)
dasz rade wczytaj się , jak pamiętam to nawet ja coś tam pisałem jak i co po kolei. :mrgreen:
Dać to dam radę (tak myślę), ale tutaj nie o to chodzi :) czy sobie poradze czy nie, tylko o to ze takie cos na pewno byloby przydatne.

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#203 Post autor: MieHor »

piowit, załóż nowy temat - nazwij go "Spryskiwacze mgłowe - instrukcja krok po kroku", a w tym temacie będzie nadal dyskusja

piowit

#204 Post autor: piowit »

Instrukcja montażu spryskiwaczy mgłowych z Opla Insignii do Opla Zafiry A

Potrzebny czas: 15-25minut (mi zajęło to około 20minut, przy zerowej wiedzy jak to się robi)
Koszt: zakup spryskiwaczy w ASO, komplet 18,20zł (Warszawa, ul. Radzymińska, marzec 2011)

Potrzebne przedmioty
1. Opel Zafira A
2. Spryskiwacze z Opla Insygnii, nr katalogowe 1451329 oraz 1451330
3. Śrubokręt płaski (opcjonalnie w celu pomocy)
4. Młotek albo coś cięższego (też opcjonalnie w celu perswazji)

Krok Po Kroku - Kliknij na zdjęcie by powiększyć

:arrow: 1. Podnosimy maskę i zdejmujemy pokrywę z podszybia, trzyma się na dwóch zaczepach zaznaczonych na obrazku.

Obrazek

:arrow: 2. Odginamy zaczep (Uważajcie żeby nie wyłamać) i wypychamy naciskając od góry stare zaczepy. U mnie z tym zeszło najwięcej czasu bo siedziały strasznie mocno, o ile od strony pasażera wypchnąłem kciukiem, to od strony kierowcy uderzałem w stary spryskiwacz kombinerkami (ciężkimi) przez "zderzak" (żeby nie zniszczyć nic użyłem prawie skończonej, spłaszczonej rolki papieru toaletowego :D )

Zaczepy zaznaczone na żółto na zdjęciu
Obrazek

:arrow: 3. Kolejnym i ostatnim krokiem wymagającym odrobiny wysiłku jest zdjęcie wężyków ze starych spryskiwaczy i założenie ich na nowe. Trzeba jedynie uważać żeby nie ułamać końcówek spryskiwaczy.

Obrazek

:arrow: 4. Po założeniu wężyków wpychamy spryskiwacze na nowe miejsce, aż do usłyszenia charakterystycznego kliknięcia i zakładamy pokrywę podszybia z powrotem na miejsce :D

Mam nadzieję że pomogłem niektórym z was :) Jak coś nie jest jasne to pytać, choć sam mam o tym nikłe pojęcie :)
Szerokości koleżanki i koledzy.

piowit

#205 Post autor: piowit »

Instrukcja napisana, narazie tylko dla Zafiry A, bo tylko taką mam na stanie :)

Wymiana Sprysków - Fotoinstrukcja

Awatar użytkownika
guma75
Bywalec
Imię: Waldek
Auto: Opel Zafira B 1,9CDTI
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#206 Post autor: guma75 »

również założyłem. Ktoś pytał o zapadkę pod spodem, która trzyma dyszę. Widać ja na obrazku:
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

u mnie spryski pięknie chodzą bez regulacji.
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez guma75, łącznie zmieniany 1 raz.
GUMA75

David

#207 Post autor: David »

Właśnie jestem po rozmowie z Panem z Opla, niestety muszę Was zmartwić, w Insigni kombi z tyłu jest taki sam "siusiak" jak u nas w ZA., Więc nie ma co wymieniać, podobno w Peugeocie 407 jest mgiełka z tyłu , tylko czy da się to jakoś zaadoptować? Jakby ktoś potrzebował jakieś części do swojej Zosi to dajcie znać może się coś załatwi.

dymonmarek

#208 Post autor: dymonmarek »

Mam i ja. :lol:

Genialna sprawa nie wiem czy to efekt psychologiczny ale złuzycie płynu do spryskiwacza spadło.

Mała sugestia jeżeli komuś nie chce wyjść orginalna dysza z poszybia pomaga WD40.

Pozdrawiam
Marek.

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#209 Post autor: Bodek »

Wymieniłem i ja, fajnie chodzą tyle, że trzeba podregulować, dowiedziałem się w ASO, że mają do tego specjalny przyrząd :lol:.

Wie ktoś może, jak wygląda końcówka przewodu przed spryskiem od strony kierowcy :?: , u mnie helmut ułamał końcówkę przy starym i poobwijał taśmą izolacyjną, normalnie - załamka :!:
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

norbert_p

#210 Post autor: norbert_p »

Bodek_K pisze:fajnie chodzą tyle, że trzeba podregulować
Może musisz je bardziej wcisnąć. Wtedy będą bardziej wystawać i psikać trochę wyżej (jeśli psikają za nisko). U siebie wcisnąłem bardzo mocno i nic nie muszę regulować.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Własne modyfikacje”