Zawieszenie tył
Moderator: Sebu$
- arebuk
- Bywalec
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira B Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Zawieszenie tył
Witam, dziś przy zmianie opon na letnie (nowe Uniroyal RainExpert) wulkanizator zwrócił mi uwagę że tylne koła "nie trzymają pionu", przednie stoją pionowo | | a tylne są pochylone góra do wewnątrz / \. Czy to normalne czy coś nie tak z zawieszeniem??
Wyczytane w necie:
koła tylne w większości aut mają kąt pochylenia ujemny i czasem bywa to widoczne gołym okiem. W uproszczeniu kąt pochylenia kół tylnych wynosi - (minus)1 stopień 30 min z dopuszczalną odchyłką +/- 30 minut.
W cm jest to ok 1,5 cm (+/- 0,5 cm) od pionu na wysokości felgi. Jednakże nadmierne pochylenie kół, widoczne i rzucające się w oczy jest oznaką uszkodzenia ułożyskowania tylnej belki.
-
- Zafiromaniak
- Imię: Henryk
- Auto: Zafira
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y22DTR
U mnie jak mierzyłem stoją prosto,przy belkach zawieszenia jakie jest w Zośkach mocowanie osi potrafi się lekko odkształcić przez co widoczny jest przechył koła albo kół.Trochę będzie opony przez to szybciej od środka zużywać..No i zostaje jeszcze zużyte łożysko tylnego koła ale to byłoby raczej słychać..
- Jaymzarf
- Mieszkaniec
- Model:
- Kontakt:
Rzeczywiście koła powinny się nieznacznie schodzić górą do siebie / \ ale NIEZNACZNIE.
W mojej Zosi jest to niezauważalne gołym okiem przy nawet nieobciążonym aucie. Wiem na 100%, że z zawieszeniem jest wszystko ok bo jestem 2 tygodnie po przeglądzie a wcześniej dokładnym sprawdzeniu auta.
Zauważalne zejście się kół może świadczyć poza opisanymi wyżej problemami uszkodzenie (pęknięcie) sprężyn, uszkodzenie mocowania zawieszenia.
W mojej Zosi jest to niezauważalne gołym okiem przy nawet nieobciążonym aucie. Wiem na 100%, że z zawieszeniem jest wszystko ok bo jestem 2 tygodnie po przeglądzie a wcześniej dokładnym sprawdzeniu auta.
Zauważalne zejście się kół może świadczyć poza opisanymi wyżej problemami uszkodzenie (pęknięcie) sprężyn, uszkodzenie mocowania zawieszenia.
Nie ma rzeczy niemożliwych, czasami tylko brakuje czasu, chęci... i funduszy...
-
- Bywalec
- Imię: Adrian
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y22DTR
Ja już na etapie poszukiwania Zafiry zauważyłem to zjawisko i jest ono tym bardziej widoczne im szersze są opony.
U mnie na 205 widać to wyraźnie natomiast na zimówkach 195 praktycznie nie widoczne.
Podobnie jest przy trzech innych zafirach które widuję codziennie nie zależnie od rocznika.
Na początku się przestraszyłem, że jakaś bita ale po oględzinach innych i poczytaniu trochę na forach uznałem - że ten typ tak ma.
pozdrawiam
U mnie na 205 widać to wyraźnie natomiast na zimówkach 195 praktycznie nie widoczne.
Podobnie jest przy trzech innych zafirach które widuję codziennie nie zależnie od rocznika.
Na początku się przestraszyłem, że jakaś bita ale po oględzinach innych i poczytaniu trochę na forach uznałem - że ten typ tak ma.
pozdrawiam