[A] Żarówki
Moderator: Sebu$
[A] Żarówki
zamieszczam spis żarówek zastosowanych w Zafirach i ich zdjęcia, może się przydadzą
(jest o tym w książce "sam naprawiam..." ale na forum też się może przyda oczywiście wszystkie żarówki są 12V
światła drogowe HB3 60 W
światła mijania H7 55 W
światła pozycyjne przednie 5W trzonek szklany
światła przeciwmgłowe przednie H3 55 W
kierunkowskazy przednie (żarówka pomarańczowa) 21W oprawka bagnetowa
kierunkowskazy tylne 21W oprawka bagnetowa
kierunkowskazy boczne 5W trzonek szklany
światła hamowania/światła pozycyjne tylne 21W/5W oprawka bagnetowa
światła przeciwmgłowe tylne 21W oprawka bagnetowa
światła cofania 21W oprawka bagnetowa
oświetlenie tablicy rejestracyjnej 10W żarówka rurkowa [36mm]
oświetlenie bagażnika 10W żarówka rurkowa [40mm]
oświetlenie schowka przed pasażerem 10W żarówka rurkowa [40mm]
oświetlenie konsoli (regulacja nawiewu) 1.2W trzonek szklany
(jest o tym w książce "sam naprawiam..." ale na forum też się może przyda oczywiście wszystkie żarówki są 12V
światła drogowe HB3 60 W
światła mijania H7 55 W
światła pozycyjne przednie 5W trzonek szklany
światła przeciwmgłowe przednie H3 55 W
kierunkowskazy przednie (żarówka pomarańczowa) 21W oprawka bagnetowa
kierunkowskazy tylne 21W oprawka bagnetowa
kierunkowskazy boczne 5W trzonek szklany
światła hamowania/światła pozycyjne tylne 21W/5W oprawka bagnetowa
światła przeciwmgłowe tylne 21W oprawka bagnetowa
światła cofania 21W oprawka bagnetowa
oświetlenie tablicy rejestracyjnej 10W żarówka rurkowa [36mm]
oświetlenie bagażnika 10W żarówka rurkowa [40mm]
oświetlenie schowka przed pasażerem 10W żarówka rurkowa [40mm]
oświetlenie konsoli (regulacja nawiewu) 1.2W trzonek szklany
Ostatnio zmieniony 12 lut 2012, 14:17 przez rzadki, łącznie zmieniany 2 razy.
wykorzystałem do tego zestawienia - inną stronę o Oplach no i jeszcze jakieś zagraniczne strony, nie wiem tylko jaka żarówka się mieści w tych światełkach w suficie, i czy w każdej Zafirze A są takie same, bo wydaje mi się że jest kilka rodzajów tych lampek nad głwą kierowcy, a co do oświetlenia zafiry B nic nie wiem, ale w wolnym czasie postaram się poszukać i jakoś to zestawić
Bardzo ładnie.
Kolega mnie uprzedził bo właśnie byłem w połowie zbierania tych informacji.
Brakuje jeszcze żaróweczki od podświetlania liczników i wyświetlacza MID/TID R5 oczywiście nie są one diodowe
Wymieniałem ostatnio na diodowe więc dokładnie zdjąłem wymiar.
Kolega mnie uprzedził bo właśnie byłem w połowie zbierania tych informacji.
Brakuje jeszcze żaróweczki od podświetlania liczników i wyświetlacza MID/TID R5 oczywiście nie są one diodowe
Tutaj musze się nie zgodzić z kolegą bo one są 36mm a nie 40 i z tego co pamiętam 5W.rzaki pisze:oświetlenie tablicy rejestracyjnej 10W żarówka rurkowa [40mm]
Pozwoliłem sobie skopiować fotkę od cmb80
W tym rodzaju lampki mieszczą się 4 szt żarówek W5W czyli te same co w postojówkach dwie zapala się przez wyciągnięcie przełącznika świateł reflektorów a pozostałe dwie tzw. do czytania pojedynczo włącza się tymi przyciskami co widać na foto.
Jestem w trakcie wymiany żarówek ze zwykłych na diodowe jak narazie wymieniłem tylko pare:
-postojówki przód
-postojówki tył/hamowania
-podświetlenie tablicy rej.
-oświetlenie wew. nad kierowcą
a dletego jak kiedyś policzyłem wszystkie żarówki w czasie jazdy biorą prąd ok. 180W
a robie krótkie trasy więc akumulator jest ciągle niedoładowany, więc po założeniu wszędzie diód spadnie 10-ciokrotnie, chodzą mi po głowie też swiatła dzienne (diodowe) albo takie o to H7 http://translate.google.pl/translate?hl ... D%26sa%3DG widział ktoś takie cudo facet chciał 90 zł za nie ale nie wiem jak świecą czy dają takie światło jak zwykłe H7 bo dioda to dioda świeci różnie.
W tym rodzaju lampki mieszczą się 4 szt żarówek W5W czyli te same co w postojówkach dwie zapala się przez wyciągnięcie przełącznika świateł reflektorów a pozostałe dwie tzw. do czytania pojedynczo włącza się tymi przyciskami co widać na foto.
Jestem w trakcie wymiany żarówek ze zwykłych na diodowe jak narazie wymieniłem tylko pare:
-postojówki przód
-postojówki tył/hamowania
-podświetlenie tablicy rej.
-oświetlenie wew. nad kierowcą
a dletego jak kiedyś policzyłem wszystkie żarówki w czasie jazdy biorą prąd ok. 180W
a robie krótkie trasy więc akumulator jest ciągle niedoładowany, więc po założeniu wszędzie diód spadnie 10-ciokrotnie, chodzą mi po głowie też swiatła dzienne (diodowe) albo takie o to H7 http://translate.google.pl/translate?hl ... D%26sa%3DG widział ktoś takie cudo facet chciał 90 zł za nie ale nie wiem jak świecą czy dają takie światło jak zwykłe H7 bo dioda to dioda świeci różnie.
U mnie w poliftowej Zafirce sa na pewno 2 rurki 10W. Tez je kiedys wymienilem na najsilniejsze diodowe. Niestety po 2-3 miesiacach padly, a sprzedawca olewa moje reklamacje. Przy okazji nie polecam www.ledy.pl na Allegro oraz ich 9-diodowych zarowekMarekww33 pisze:Tutaj musze się nie zgodzić z kolegą bo one są 36mm a nie 40 i z tego co pamiętam 5W.rzaki pisze:oświetlenie tablicy rejestracyjnej 10W żarówka rurkowa [40mm]
Pozostaly jeszcze zarowki w podswietleniu nad 2 rzedem - sa to zwykle W5W, 2 sztuki.
Natomiast jako odpowiedniki diodowe najlepiej brac te wersje boczne, gdzie tasma klejaca trzeba zaizolowac 2 styki zeby poprawnie dzialaly.
Po prostu te zarowki jako dosc nietypowe maja 4 styki. W sumie oprawki do zarowek W5W tez maja 4 styki, ale wiadomo, ze sa one umieszczone parami - 2xlewa i 2xprawa.
W tych bocznych trzeba zakleic o i ile pamietam 1 styk z jednej a drugi z drugiej strony, odpowiednio z przodu i z tylu (po przekatnej).
W tych bocznych trzeba zakleic o i ile pamietam 1 styk z jednej a drugi z drugiej strony, odpowiednio z przodu i z tylu (po przekatnej).
witam padły mi żarówki podświeetlające zegary 1 lub 2 wolałbym wiedziec jakie mam założyc bo jak rozbiore deske to nie chciałbym biegac do sklepu tylko już wymienic może zmienie na niebieskie albo mocno białe prosze o porade