[B]Demontaż tylnego zderzaka
[B]Demontaż tylnego zderzaka
Witam i mam pytanie jak zdjąć tylny zderzak w Zafirze B gdyż chcę zamontować hak. Czy mógł by mi ktoś poradzić jak go zdjąć? Nie chciał bym niczego niepotrzebnie uszkodzić.
Ostatnio zmieniony 15 gru 2011, 10:56 przez Piotrek413, łącznie zmieniany 1 raz.
Panowie . Wczoraj miałem nie miłe zdarzenie bo ktoś mi chciał z du** garaż zrobić i.... . Na szczęście ucierpiał w zasadzie tylko zderzak i moje pytanie jest następujące : czy ktoś już zciągał cały z auta ? Znalazłem jakieś wzmianki w temacie z czujnikami parkowania ale to dotyczyło listwy bodajże na czujniki . No chyba , że coś mi umknęło .
T.
T.
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Opiszę po kolei zdejmowanie zderzaka tylnego w ZB - bez fotorelacji - z pamięci tak jak ja to robiłem:
- zdemontować obie tylne lampy (od strony schowków w bagażniku są do każdej lampy po dwie śruby radełkowe, odłączyć wtyczki zasilające, lampy odłożyć w bezpieczne miejsce);
- odkręcić po dwie śrubki z łbem na torx z każdego nadkola;
- zdemontować 3 plastikowe kołki rozprężne pod spodem zderzaka;
- wyczepić zderzak z zaczepów znajdujących się pod gumową uszczelką wzdłuż bagażnika;
- wypchnąć zderzak z zaczepów znajdujących się na dole każdej wnęki lampy (widoczne po zdemontowaniu lamp);
- w celu wyczepienia zderzaka z 3 zaczepów znajdujących się na połączeniu błotnik- zderzak z obu stron, unieść ostrożnie zderzak do góry w kierunku drzwi wyczepiając ostrożnie zderzak z błotnika - czynności powtórzyć dla drugiej strony;
- w tym momencie można zdjąć zderzak - można to wszystko zrobić samemu, ale przydatna jest druga para rąk.
Zalecam daleko idącą ostrożność, ponieważ bardzo łatwo uszkodzić podłużne otwory montażowe do zaczepów znajdujące się po obwodzie zderzaka
- zdemontować obie tylne lampy (od strony schowków w bagażniku są do każdej lampy po dwie śruby radełkowe, odłączyć wtyczki zasilające, lampy odłożyć w bezpieczne miejsce);
- odkręcić po dwie śrubki z łbem na torx z każdego nadkola;
- zdemontować 3 plastikowe kołki rozprężne pod spodem zderzaka;
- wyczepić zderzak z zaczepów znajdujących się pod gumową uszczelką wzdłuż bagażnika;
- wypchnąć zderzak z zaczepów znajdujących się na dole każdej wnęki lampy (widoczne po zdemontowaniu lamp);
- w celu wyczepienia zderzaka z 3 zaczepów znajdujących się na połączeniu błotnik- zderzak z obu stron, unieść ostrożnie zderzak do góry w kierunku drzwi wyczepiając ostrożnie zderzak z błotnika - czynności powtórzyć dla drugiej strony;
- w tym momencie można zdjąć zderzak - można to wszystko zrobić samemu, ale przydatna jest druga para rąk.
Zalecam daleko idącą ostrożność, ponieważ bardzo łatwo uszkodzić podłużne otwory montażowe do zaczepów znajdujące się po obwodzie zderzaka