[B]Demontaż tylnego zderzaka

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Piotrek413

[B]Demontaż tylnego zderzaka

#1 Post autor: Piotrek413 »

Witam i mam pytanie jak zdjąć tylny zderzak w Zafirze B gdyż chcę zamontować hak. Czy mógł by mi ktoś poradzić jak go zdjąć? Nie chciał bym niczego niepotrzebnie uszkodzić.
Ostatnio zmieniony 15 gru 2011, 10:56 przez Piotrek413, łącznie zmieniany 1 raz.

shell'a

#2 Post autor: shell'a »

1) Wymontować lampy tylne
2) Wykręcić po bokach 4 śruby ( wnęka koła ) i lekko odgiąć zderzak na zewnątrz
3) Wyciągnąć u dołu ( po środku z tyłu ) 2 zaczepy
4) ostrożnie wyczepić zderzak ( pchając do góry ) z prowadnic

tomkey

#3 Post autor: tomkey »

Panowie . Wczoraj miałem nie miłe zdarzenie bo ktoś mi chciał z du** garaż zrobić i.... :( . Na szczęście ucierpiał w zasadzie tylko zderzak i moje pytanie jest następujące : czy ktoś już zciągał cały z auta ? Znalazłem jakieś wzmianki w temacie z czujnikami parkowania ale to dotyczyło listwy bodajże na czujniki . No chyba , że coś mi umknęło .
T.

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#4 Post autor: Lorry »

Powtórzę to co przeczytałem:

Najpierw demontujesz lampy tylnie. Pod nimi są śruby które trzymają zderzak. Potem się go wyciąga, ale gdzieś są zatrzaski i tam trzeba uważać troszkę by ich nie połamać. Podobno całkiem prosta operacja ;)

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#5 Post autor: MieHor »

Opiszę po kolei zdejmowanie zderzaka tylnego w ZB - bez fotorelacji - z pamięci tak jak ja to robiłem:

- zdemontować obie tylne lampy (od strony schowków w bagażniku są do każdej lampy po dwie śruby radełkowe, odłączyć wtyczki zasilające, lampy odłożyć w bezpieczne miejsce);
- odkręcić po dwie śrubki z łbem na torx z każdego nadkola;
- zdemontować 3 plastikowe kołki rozprężne pod spodem zderzaka;
- wyczepić zderzak z zaczepów znajdujących się pod gumową uszczelką wzdłuż bagażnika;
- wypchnąć zderzak z zaczepów znajdujących się na dole każdej wnęki lampy (widoczne po zdemontowaniu lamp);
- w celu wyczepienia zderzaka z 3 zaczepów znajdujących się na połączeniu błotnik- zderzak z obu stron, unieść ostrożnie zderzak do góry w kierunku drzwi wyczepiając ostrożnie zderzak z błotnika - czynności powtórzyć dla drugiej strony;
- w tym momencie można zdjąć zderzak - można to wszystko zrobić samemu, ale przydatna jest druga para rąk.

Zalecam daleko idącą ostrożność, ponieważ bardzo łatwo uszkodzić podłużne otwory montażowe do zaczepów znajdujące się po obwodzie zderzaka

tomkey

#6 Post autor: tomkey »

Super , dzięki jutro zabieram się do roboty , bo czekam jeszcze na rzeczoznawce .
Pozdrówko .
T.

Piotrek413

#7 Post autor: Piotrek413 »

Jakoś w tym tygodniu nasze Zośki ucierpiały :/
Ostatnio zmieniony 30 mar 2011, 17:53 przez Piotrek413, łącznie zmieniany 1 raz.

Dafi
Świeżak
Model:

#8 Post autor: Dafi »

Witam , mógłby ktoś podesłać fotki na pw zwłaszcza tych zaczepów na błotniku jak to tam trzyma?
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”