[A] Żarówki

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
kinio

#76 Post autor: kinio »

w mojej zosce spryskiwacze mam orginalnie ale niemam xenonów ,ate hidy dostałem w spadku od znajomego . pozdrawiam i dzieki za info 8)

podbiel

#77 Post autor: podbiel »

kinio pisze:czy moge założyc xenony z przetwornicami firmy hid
pierwszy normalny diagnosta wywali cie ze stacji na przeglądzie,poza tym to g.... nie ma homologacji

Jacek_Do

#78 Post autor: Jacek_Do »

A Panowie policjanci zabiorą ci dowód rejestracyjny.

kamil1989_1989

#79 Post autor: kamil1989_1989 »

Zafira A 2001
Mam pytanko, przeszukałem temat i nie znalazłem do końca odpowiedzi. Chcę wymienić żarówki podswietlenia w środku (podsufitowe) na żarówki LED białe i do rejestracji z tyłu. Chciałbym się Was spytać bo pewnie już ktoś wymieniał. Czy są to:
Lampki podsufitowe: przód, środek i tył: C10W 10x42mm; przy bocznych drzwiach po środku: C5W 10x36mm;
Natomiast podświetlenie rejestracji tył: C5W 10x36mm;
Zgadza się?

Szuwarek
Mieszkaniec
Imię: Andrzej
Auto: ASTRA-G + ZAFIRA-A
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z22SE
#80 Post autor: Szuwarek »

A jaka żarówka idzie do podświetlenia wyłącznika świateł ?

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Imię: Jorg
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
#81 Post autor: Dziadek13 »

Szuwarek pisze:A jaka żarówka idzie do podświetlenia wyłącznika świateł ?
Może ci to coś podpowie podświetlenie wyłącznika świeteł lub tu Podświetlenie

Szuwarek
Mieszkaniec
Imię: Andrzej
Auto: ASTRA-G + ZAFIRA-A
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z22SE
#82 Post autor: Szuwarek »

O dzięki widzę że lutownica się przyda :)

strif3r

#83 Post autor: strif3r »

witam wszystkich chciał bym odpowiedzieć na pytanko użytkownika Marekww33 a mianowicie. jak już mój poprzednik stwierdził żarówki led świecą oszczędniej dla akumulatora. Ja osobiście zawsze używam ledowych żarówek gdyż dodatkowo według mnie świecą jaśniej. Piszesz że ktoś tam krzyknął sporą sumkę za ledowe hb3. szczerze używam Ebay.uk z racji mieszkania w tym kraju i od dawien dawna kupuję żaróweczki na tej stronce. Najtaniej wychodzi kupno z Hong Kongu minus takich zakupów jest tylko taki że czekasz na odbiór do 3 tyg ale żarówki docierają świecą i nie są drogie a dostarczają produkty na cały świat. Porównaj ceny na Ebay.uk dla mnie jest tanio nie wiem jakie ceny macie w polsce ale dla porównania kupiłem ostatnio h3 ledowe o barwie 7000k z Hong Kongu za 2.58 (funty) 26 diód na żarówkę. Dostarczyli mi to w 16 dni roboczych. Polecam i mam nadzieje że pomogłem troszeczkę.

MAXIS

#84 Post autor: MAXIS »

strif3r pisze:… zawsze używam ledowych żarówek gdyż dodatkowo według mnie świecą jaśniej … kupiłem ostatnio h3 ledowe o barwie 7000k z Hong Kongu za 2.58 (funty) 26 diód na żarówkę …
A u nas w podobnych: http://allegro.pl/zarowka-led-diodiowa- ... 85596.html uczciwie piszą: "Jest to żarówka przeznaczona do wykorzystania w charakterze ozdobnym/tuningowym. Nie nadaje się do jazdy nocą!!!"

BTW czy w Zafirze A OPC przeciwmgłowe z przodu to też H3, bo w http://www.samnaprawiam.com/download/ka ... k_opel.pdf twierdzą że tak?
Przy okazji, może warto stamtąd zaczerpnąć i uzupełnić symbole wszystkich żarówek wymienionych w pierwszym poście?
A

strif3r

#85 Post autor: strif3r »

No tak możliwe że w Polsce nie wolno jeździć na ledowych tu w UK policja się nie czepia tyle że ja do swojej zośki zapodałem podobne tylko że 72 ledy/żarówkę. Przy xenonach to i tak bez różnicy. Można sobie tylko pomrygać innym kierowcą długimi. Pozdro dla Zośko ownerów.

vinopij

#86 Post autor: vinopij »

Panowie i Panie potrzebuję pomocy :) u mnie w podświetleniu kabiny, w lampce przy lusterku są 4 żarówki - do czytania są normalne natomiast te które zapalają się po otwarciu drzwi są ledowe - dokładnie na jedną "żarówkę" przypadają 4 diody led no i jedna taka żarówka mi się przepaliła a w drugiej świecą tylko 2 z 4 diod.. wie ktoś jak to się fachowo nazywa i gdzie to można dostać? bo np. na stacji BP w Warszawie na Grochowskiej tego nie mają :)

[EDIT]

to chyba to: http://allegro.pl/zarowka-led-w5w-lub-b ... 45449.html

A tutaj taki bonus:

Obrazek

Awatar użytkownika
Jaymzarf
Mieszkaniec
Model:
Kontakt:

#87 Post autor: Jaymzarf »

vinopij, jeśli chodzi o te rurkowe ledki to poszukaj w Auchan. Ja tam takowe kupiłem i jeszcze dodatkowo pozycyjne przednie białe.
Koszt tych rurkowych to o ile dobrze pamiętam 12,-zł / 2 sztuki w blistrze. Założyłem taką u siebie, ale niestety, nie zdała egzaminu bo ciągle się jarzyła i wróciłem do starych żarnikowych. Natomiast w bagażniku mam led i sprawdza się idealnie.
Nie ma rzeczy niemożliwych, czasami tylko brakuje czasu, chęci... i funduszy...
Obrazek

Awatar użytkownika
micaddo
Przeglądacz
Model:

#88 Post autor: micaddo »

Witam,pozwólcie że sie podlącze ,jezeli chodzi o lampke przy lusterku,są tam cztery żarówki,wiem że wszystkie cztery są dobre bo zmieniałem je miedzy sobą,ale swiecą dwie te od kabiny po otwarciu drzwi,te od szyby nie swiecą,pytanie brzmi,jak sie je włącza,bo tymi guziczkami obok nie mogę ich włączyć. :roll:

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#89 Post autor: MieHor »

micaddo, a próbowałeś pociągnąć do siebie pokrętło włącznika świateł :?:

Awatar użytkownika
micaddo
Przeglądacz
Model:

#90 Post autor: micaddo »

tak ,to wtedy dzialają te dwie żarówki od kabiny, a te dwie od szyby?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”