Łączówka: drzwi kierowcy - słupek A - jak rozłączyć

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
opelmen
Mieszkaniec
Imię: Janusz
Auto: Opel Zafira B 1.8 Cosmo Pb & LPG
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
Łączówka: drzwi kierowcy - słupek A - jak rozłączyć

#1 Post autor: opelmen »

Chciałem dzisiaj zerknąć na złącze w drzwiach kierowcy (szukam wolnych pinów) i nie wiem jak się do niego dobrać, napotkałem na takie 'cuś' i nie chciałbym czegoś popsuć:

Obrazek

Czy toto czerwone to jakieś zabezpieczenie ?
Ostatnio zmieniony 31 mar 2011, 17:50 przez opelmen, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Imię: Jorg
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
#2 Post autor: Dziadek13 »

firek pisze:Tu akurat jak naprawiałem ten problem z głośnikami:
Już kroczek po kroczku postaram sie podac jak dostac sie do wiązki
Po pierwsze otwieramy drzwi: te w których mamy awarię
Znajdujemy wiązkę elektryczną wchodzącą do drzwi-jest dosyc nisko, jest ona włożona w gniazdo w drzwiach i zabezpieczona takim niebieskim kółkiem-zabezpieczeniem. Aby odbezpieczyc nalezy to zabezpieczenie wcisnąc w kierunku drzwi i jednocześnie pociągnąc za wtyczke z wiązką.
Wiązke mamy juz w ręku ale dostęp nie najwygodniejszy, aby ułatwic sobie prace otwieramy drzwi przednie i zamykając drzwi tylne robimy sobie tyle miejsca miedzy drzwiami a nadwoziem aby wtyczka mogła przejśc w kierunku drzwi przednich.
Teraz jak juz wtyczke z gumka mamy w miare dostepną to nalezy zdjac zabezpieczenie które naszą gumka mocuje do wtyczki( u mnie koloru zielonego) do tego przyda sie mały płaski śrubokręt.Pozdro
Może coś takiego pomoże.
firek
Zafiromaniak
Imię: Mirek
Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
#3 Post autor: firek »

Dziadek13, to akurat dotyczy demontażu wiązki drzwi tylnych, a kolega szuka pomocy z wiązką drzwi przednich-tam jest troszkę inaczej.

opelman z tego co kojarzę to to złącze się poprostu rozkręca. Obracasz o chyba 90 stopni(do oporu) a następnie wyciągasz(albo to się samo rozjedzie). U mnie już troszke ciemno ale śmignę zaraz i lukne jak to leci...

Dziadek13 zgadza się aby obrucić złącze trzeba najpierw wyjąć to czerwone zabezpieczenie-poprostu do góry. Reszta odbywa się tak jak pisałem wyżej: obrót o 90 stopni(przeciwnie do wskazówek zegara) i wyciągnąć wtyczkę. Najtrudniej po ciemku włożyć spowrotem :lol:
Ostatnio zmieniony 31 mar 2011, 19:49 przez firek, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Imię: Jorg
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
#4 Post autor: Dziadek13 »

Niestety nie też należy odblokować tą blokade.
podbiel

#5 Post autor: podbiel »

Dziadek13 pisze:Po pierwsze otwieramy drzwi
a co zrobić jak drzwi są zablokowane. Jest jakiś sposób żeby odryglować no i otworzyć drzwi.
firek
Zafiromaniak
Imię: Mirek
Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
#6 Post autor: firek »

podbiel, Podejrzewam że będzie ciężko, ale kilku kolegów juz miało podobny problem i jakoś sobie z tym poradzili-poszukaj na forum i popytaj poszkodowanych...
podbiel

#7 Post autor: podbiel »

no właśnie dlatego wpisałem może się ktoś odezwie zanim znajdę
Awatar użytkownika
opelmen
Mieszkaniec
Imię: Janusz
Auto: Opel Zafira B 1.8 Cosmo Pb & LPG
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
#8 Post autor: opelmen »

dziękuję firek, udało się dobrać do złącza. Z tego co popatrzyłem chyba wszystkie piny są 'zajęte'. Trzeba będzie zdjąć tapicerkę drzwi, żeby zobaczyć czy wszystkie przewody od złącza są wykorzystane... ;)
Obrazek
Obrazek
radziko

#9 Post autor: radziko »

Aby rozłączyć to gniazdo w drzwiach należy:
- zdjąć zabezpieczenie na złączeniu wtyczki i gniazda ( to czerwone)
- uchwycić wtyczkę z przewodem tę od strony samochodu i przekręcić w przeciwnym kierunku do ruchu wskazówek zegara ( wtedy rozłącza się gniazdo z wtyczką)
- gniazdo, które zamontowane jest w drzwiach jest zablokowane na zatrzaskach i pasuje ono jedynie w jednej pozycji ( jest tam specjalny kołek który pasuje tylko w jednym miejscu)
- po zdjęciu tapicerki z drzwi mamy dojście do gniazda od wewnątrz i po wciśnięciu chyba 3 zatrzasków możemy gniazdo z przewodem wyciągnąć
- przy skręcaniu wtyczki z gniazdem należy przyłożyć wtyczkę do gniazda aby środek dopasować do pinów w gnieździe i przekręcić nakrętkę w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara ( środek wtyczki jest nieruchomy i zabezpiecza jedynie nakrętka)
- za złączeniu całości założyć to czerwone zabezpieczenie
- czasem zdarza się, że gniazdo obraca się nam wraz z wtyczką i nie można odkręcić, wtedy należy zablokować to gniazdo np wkrętakiem
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”