[A] Montaż CB Radia w ZAFIRA A

Modyfikacje dla Zafiry A
Wiadomość
Autor
Besiek

#106 Post autor: Besiek »

Czas na edycję minął więc proszę o scalenie.

Rzeczywiście kabel wisi w taki sposób iż widzę go zerkając w lusterko, ale tak jak wcześniej pisałem rzadko korzystam z wew. lusterka i mnie osobiście za bardzo nie przeszkadza.
Jest jeszcze jeden sposób z którego korzystałem jeżdżąc kangurem, a mianowicie zawieszanie gruchy za lusterko. W takiej sytuacji przewód jest naciągnięty i się nie "dynda" przed oczami. Niestety w mojej Zosi przegub na którym obraca się lustro jest bardzo luźny i powieszenie na nim gruchy kończyło by się przestawieniem lusterka i spadnięciem gruszki.
keshi

#107 Post autor: keshi »

Witam , moje radio zaś jest ulokowane w schowku pod siedzeniem pasażera głos słychać bardzo dobrze i wyraźnie , kabel od mikrofonu mam przedłużony i umiejscowiony przy popielniczce . Pozdrawiam
noovick

#108 Post autor: noovick »

Ja mam zestaw Gamma I i antenkę Hustler IC-100. Idealny zestaw do Zośki. Posiada filtry ANL i NB.
Zainstalowany zestaw wraz z głośnikiem zewnętrznym Nokia w mojej Zosi wygląda tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wykorzystałem do tego otwory mocujące konsolę środkową i tunel. Nic nie wierciłem bo szkoda w razie zmiany koncepcji. Zaczep gruszki też zamocowany do istniejącego otworu.
Zasilanie pociągnąłem kabelkiem 2x0,75 z gniazda zapalniczki z bagażnika. Kabelek poprowadziłem pod szyną tylnej kanapy, potem pod przednim fotelem pasażera i ukryłem w tunelu środkowym. Tak samo kabel od anteny. Kabel zasilający CB i kabel z zapalniczki połączyłem zwykłą kostką elektryczną żeby nie przecinać w razie przeniesienia do innego samochodu. Przewody po odkręceniu 2 wkrętów po prawej stronie tunelu dają się łatwo włożyć pod tunel. Żeby przeciągnąć kabel od głośnika zewnętrznego trzeba odkręcić analogicznie 2 wkręty tunelu od strony kierowcy. Do przeciągania kabli bardzo pomocny jest odpowiednio wygięty druciany wieszak na ubrania - bo przecież szkoda rąk kaleczyć ;) Całość zajęła mi z przemyśleniami jakąś godzinkę.
Powodzenia w instalacji.
kamil12luty

#109 Post autor: kamil12luty »

a ja ma radio założone tak. Bardzo brakowało mi lampki podsufitki to zaadoptowałem lampki podświetlenia rejestracji ( nie pamiętam od jakiego auta ). Żarówki 5W dają rade dobrze oświetlić kabine. Lampki sa na szerokość radia , więc całkiem nieźle sie to komponuje. W środku wywierciłem dziurke i zamontowałem pod motylki .
Radio delikatnie wchodzi w zarys lustrka ale jakoś szczególnie mi to nie przeszkadza
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
Imię: ROBERT
Auto: ZAFIRA B
Model: CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTL
#110 Post autor: Rybka »

Obrazek
Obrazek
rad25

#111 Post autor: rad25 »

No tak, lecz w mojej Zośce tak nie mogę zamontować? Może znajdę jakieś sensowne miejsce.
chabretti

#112 Post autor: chabretti »

rad25 pisze:No tak, lecz w mojej Zośce tak nie mogę zamontować? Może znajdę jakieś sensowne miejsce.
Ja mam tu Obrazek Obrazek
pablo2374

#113 Post autor: pablo2374 »

Moje tak jest zamontowane

Obrazek Obrazek
Arczi

#114 Post autor: Arczi »

pablo2374 pisze:Moje tak jest zamontowane
Tez mam w tym miejscu zamocowane i to blizniacze radyjko tyle ze nie mocowalem uchwytu na gruche : wisi sobie na manetce :D
pablo2374

#115 Post autor: pablo2374 »

Też nie mam mocowanego uchwytu tak tylko wciśnięty jest uchwyt między plastiki :lol:
Arczi

#116 Post autor: Arczi »

pablo2374 pisze:tak tylko wciśnięty jest uchwyt między plastiki
No fakt ale ja nei chcialem uszkodzic plastiku i finalnie zamocowalem ten uchwyt w 2-gim aucie.
rad25

#117 Post autor: rad25 »

A czy mocowanie radia w ten sposób nie przeszkadza w czasie jazdy? Lewa noga nie zawadza? Skąd masz poprowadzone zasilanie, bo chyba nie z gniazda zapalniczki na środkowym tunelu?
Ostatnio zmieniony 03 lut 2013, 13:28 przez rad25, łącznie zmieniany 1 raz.
pablo2374

#118 Post autor: pablo2374 »

Mi osobiście nie, jeszcze sporo zostaje miejsca :roll:
Arczi

#119 Post autor: Arczi »

Mialem tez umocowane radio na klapce zaslaniajacej bezpieczniki. W czasie jazdy w niczym nei przeszkadza ale zdazylo mi sie ze 2x przy wysiadaniu zahaczyc noga ale to w pospiechu bylo.
Wtedy tez mialem zasilanie podlaczone do gniazda zapalniczki.
rad25

#120 Post autor: rad25 »

A czy ma ktoś zamontowane radio w siatce obok lewej nogi pasażera? Jak to wygląda i jak sie spisuje w czasie eksploatacji?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira A”