Problemy związane z użytkowaniem EGR
Moderator: Sebu$
Witam
dzięki za opinie, co do EGR to mi szwankuje jak postoi dłużej ,jeszcze go wyczyszczę to powinno pomóc a w alfie kumpel zaślepił i myślałem że ktoś już to robił i sprawdzał
.Szukając informacji na stronach Z K i kombinując z moim autem
czuje się jak Gumiś otwierający swoją księgę zaklęć(ZK) i próbujący coś wyczarować ale nie zawsze to mi wychodzi
kto bajkę oglądał to zrozumie
pozdrawiam
dzięki za opinie, co do EGR to mi szwankuje jak postoi dłużej ,jeszcze go wyczyszczę to powinno pomóc a w alfie kumpel zaślepił i myślałem że ktoś już to robił i sprawdzał
.Szukając informacji na stronach Z K i kombinując z moim autem
czuje się jak Gumiś otwierający swoją księgę zaklęć(ZK) i próbujący coś wyczarować ale nie zawsze to mi wychodzi
kto bajkę oglądał to zrozumie
pozdrawiam
Witam.
Mam problem, podczas jazdy przy prędkości ok. 115 km/h na tempomacie, auto nagle traci moc zapala się sławetna kontrolka "auto z kluczykiem"no i z tego co przeczytałem auto weszło na tryb awaryjny. Po sekundzie może dwóch sytuacja wraca do normy. Ale po przejechaniu kilkunastu kilometrów znowu ta sama awaria, ale już nie ustępuje. Gaszenie auta pomaga, ale na krótko. Po dojechaniu do domu koleś sprawdził kompem co się dzieje (nie wiem jakim programem) wyskoczyło P0400 (EGR). Tu moje pytanie co może być przyczyną pojawienia się tego błędu? Czy sygnał jakiegoś czujnika, czy mechaniczne zblokowanie zaworu, czy może podciśnienie....
Wiem że można wyczyścić zawór EGR, nie znalazłem jednak opisu jak to zrobić w moim silniku(tam jest chłodzenie płynem) chyba że to nie ten zawór.
Ma ktoś jakieś pomysły co można zrobić we własnym zakresie, żeby było lepiej.
Z góry dzięki za zainteresowaniem tematem.
Mam problem, podczas jazdy przy prędkości ok. 115 km/h na tempomacie, auto nagle traci moc zapala się sławetna kontrolka "auto z kluczykiem"no i z tego co przeczytałem auto weszło na tryb awaryjny. Po sekundzie może dwóch sytuacja wraca do normy. Ale po przejechaniu kilkunastu kilometrów znowu ta sama awaria, ale już nie ustępuje. Gaszenie auta pomaga, ale na krótko. Po dojechaniu do domu koleś sprawdził kompem co się dzieje (nie wiem jakim programem) wyskoczyło P0400 (EGR). Tu moje pytanie co może być przyczyną pojawienia się tego błędu? Czy sygnał jakiegoś czujnika, czy mechaniczne zblokowanie zaworu, czy może podciśnienie....
Wiem że można wyczyścić zawór EGR, nie znalazłem jednak opisu jak to zrobić w moim silniku(tam jest chłodzenie płynem) chyba że to nie ten zawór.
Ma ktoś jakieś pomysły co można zrobić we własnym zakresie, żeby było lepiej.
Z góry dzięki za zainteresowaniem tematem.
Witajcie
Dzisiaj zamontowałem w mojej astrze emulator EGR (silnik taki jak w zafirach). Silnik pracuje poprawniej wyraźnie czuć poprawę dynamiki podczas przyśpieszania no i poza tym kolektor nie jest już zabrudzany syfem z wydechu. Każdemu polecam, jak ktoś jest zainteresowany z chęcią pomogę w montażu.
Dzisiaj zamontowałem w mojej astrze emulator EGR (silnik taki jak w zafirach). Silnik pracuje poprawniej wyraźnie czuć poprawę dynamiki podczas przyśpieszania no i poza tym kolektor nie jest już zabrudzany syfem z wydechu. Każdemu polecam, jak ktoś jest zainteresowany z chęcią pomogę w montażu.
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
Przejżjcie strone http://www.z22se.co.uk/viewtopic.php?f=86&t=5891LoKi pisze:w mojej Zafirce A 1.6. 16B też by to działało ?
jakimś tłumaczem ja to w google tłumaczyłem tam jest wszystko schemat w linku żeby
działał w 16,18 to należy dodać przekaźnik ale zainteresowanych na strone.
Lub tu żeby łyknąć troszke wiedzy.
http://www.czarnik.neostrada.pl/x16sz.html
A tu znalazłem dobry i działający emulek.
Są handlarze co nie chcą wypuścić schematów na światło dzienne bo stracą dochód.
Ostatnio zmieniony 04 kwie 2011, 18:59 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 2 razy.
Jeśli masz silnik X16XEL to tak.LoKi pisze:w mojej Zafirce A 1.6. 16B też by to działało ?
[ Dodano: Pon Kwi 04, 2011 23:14 ]
to się niestety nie sprawdzi, sprawdzałem.marsuc pisze:znalazłem również jakieś info na tej stronce emulator EGR
[ Dodano: Pon Kwi 04, 2011 23:15 ]
dziwisz się , jak ktoś coś wymyślił to chce na tym zarobić.Dziadek13 pisze: Są handlarze co nie chcą wypuścić schematów na światło dzienne bo stracą dochód.
[ Dodano: Pon Kwi 04, 2011 23:18 ]
Składałem już różne konstrukcje, problemem było np wyskakiwanie błędu podczas hamowania silnikiem. Nigdzie nie znalazłem schematu spięcia całości z map sensorem.marsuc pisze:możemy mamy jakiegoś zdolnego elektronika wśród nas, który mógłby to zrobić i ocenić