Niepoprawna praca silnika - Diesel
Moderator: Sebu$
przepływkę niestety wymienię dopiero dzisiaj - wczoraj próbowałem wyczyścić moją i chyba się nie udało. Czyściłem wacikami oraz spirytusem, założyłem i nic, nawet jakby gorzej.
ten samochód to po prostu strasznie zamula, żadnego przyśpieszenia. Wiem, że ma tylko 80 koników, ale chyba nie powinien aż tak zamulać
macie jakieś pomysły ?
ten samochód to po prostu strasznie zamula, żadnego przyśpieszenia. Wiem, że ma tylko 80 koników, ale chyba nie powinien aż tak zamulać
macie jakieś pomysły ?
Witam,H,Łajszczak pisze:Jeżeli 1.9 bara to uważam że jest dobrze,ja u siebie jak dam gwałtownie gazu to na chwilę doładuje do 2 ale po chwili ciśnienie jest zmniejszane do ok 1.5 i więcej nie daje,odejście uważam mam prawidłowe i nie zauważyłem u siebie ''turbo-dziury''.manio85 pisze:Na tescie wyszlo tylko 65 % (ok 1,9 bara)
Jak masz jakis pomysł to pomoz pliss:) Wyciscielem czujnik cisnienia doladowania byl strasznie zasyfiony ale to niestety nie pomoglo. Jeszcze zauwazylem ze w momencie kiedy ma sie zalaczac turbina to mam straszny klekot (warkot). Na jedynce jeszcze jest ok, ale na trojce np to klekocze odrazu.Ale duzo bardziej jak jest juz cieply.I przy tym oczywiscie caly czas brak mocy i nie wkreca sie na wysokie obroty, jakby go cos przytkalo. Oczywiscie bez zadnych bledów już po wymianie EGR. Help pliss:)
-
- Zafiromaniak
- Imię: Henryk
- Auto: Zafira
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y22DTR
manio85 jakim fejsem sprawdzałeś u siebie że wyszło Ci 65% i 1.9 bara,jeżeli OP COM to trzeba od tego odjąć ciśnienie atmosferyczne czyli ok.1 bar i wtedy rzeczywiście Ci wychodzi te 65 % a bo masz tylko 0.9 bar doładowania,spróbuj zamienić zawór odpowiedzialny za doładowanie z innym takim samym w samochodzie..
no i tak: wymieniłem przepływkę - nie zdawałem sobie sprawy, ze mój nowy samochód ma taką moc i przyśpieszenie.
Jest tylko następujący problem: po przekroczeniu 3500 obrotów na minutę zapala się pomarańczowa lampka w kształcie samochodu.
Jutro będę miał elektrozawory i będę próbował: wymienię najpierw ten koło turbiny, następnie ten odpowiedzialny za klapki zawirowań, a na końcu ten od EGR.
Czy mam szukać rozwiazania gdzie indziej?
Jest tylko następujący problem: po przekroczeniu 3500 obrotów na minutę zapala się pomarańczowa lampka w kształcie samochodu.
Jutro będę miał elektrozawory i będę próbował: wymienię najpierw ten koło turbiny, następnie ten odpowiedzialny za klapki zawirowań, a na końcu ten od EGR.
Czy mam szukać rozwiazania gdzie indziej?
- Mattai
- Zafiromaniak
- Imię: Maciej
- Auto: Zafira
- Model: C
- Oznaczenie silnika: A20DT
A powiedz mi prosze czy w oplu jest z tym zerowaniem podobnie jak w BMW, ze mimo wylaczenia akku trzeba jeszcze przekrecic stacyjke zeby podac mase (zwarte klemy) na ECU?boogoo pisze:mattaiJarek, , po prostu czujnik przekłamuje i sterownik zbyt wcześnie przyspiesza moment wtrysku.Lub w sterowniku macie nagromadzone napięcie resztkowe,a to też może negatywnie działać...
Wiem,że to dziwnie brzmi.Tak jest z tą kochaną elektroniką zaawansowaną.
Bo zrobilem odlaczenie bez adaptacji ale nie wnioslo jakis radykalnych zmian. Dzisiaj sprubuje machnac z adaptacja, ale nie jestem pewien czy da sie tak ladnie wyzerowac bez odpowiedzniej procedury. Odnosze wrazenia ze jeszcze jakis czujnik mnie oklamuje bo ostatnio pomimo wysokiej temperatury powietrza , zimny silnik , auto tak stracilo moc w czasie wyprzedzania ze malo co mialbym czolowke. pedal byl do konca a auto wogole nie przypieszalo.
Scorpio I Lift-back 2.0(OHC)>VW Golf III Variant 1.9TDI(ALE)> ZA 2.0(Y20DTH)>ZC 2.0 (A20DT)
W bmkach też były te pompy.A możesz wtedy przekręcić kluczyk,to może pomóc,ale ja większej różnicy nie widzę.U nas to idzie stopniowo, powoli.Z każdym resetem komp poprawia czas wtrysku i wraca do swojej mapy,ale podkreślam wszystkie czujniki i styki masy muszą być odświeżone.Poprawę można zauważyć przy łagodniejszym włączaniu silnika i przyspieszaniu na 3 w pełnym zakresie,bez niepotrzebnych dźwięków i szarpnięć.