[TUT] Demontaż Zderzaka Przedniego
[TUT] Demontaż Zderzaka Przedniego
Witam
Naprawa przy pomocy "zestawu naprawczego" by GM
Potrzebne narzędzia
- klucz nasadkowy 8'mka
- śrubokręt krzyżakowy
- torx T10 lub T15 nie pamiętam już
- szczypce, cęgi po prostu coś do wyciągnięcia kołków które trzymają zderzak od spodu
- druga para rąk do ściągnięcia i założenia zderzaka.
Krok 1
Przy pomocy "krzyżaka" pozbywamy się czterech kołków trzymających grill od góry.
Najprościej środek kołka śrubokrętem wepchnąć do środka (oczywiście łapiemy drugą rączką ) i delikatnie wyciągnąć kołek. Kołki są wielorazowego użytku.
Może okazać się, że wcześniejszy właściciel zamiast kołków użył blachowkrętów lub czegoś
podobnego. Wtedy wykręcamy to śrubokrętem.
Krok 2
Dół grilla trzyma się na pięciu, bądź sześciu plastikowych zaczepach. Odchylamy delikatnie grill, wkładamy rękę i podginamy zaczepy tak aby wyskoczyły ze zderzaka.
Ze zderzaka wyciągamy dwa plastikowe kołeczki.
Krok 3
Grill mamy zdemontowany i leży sobie ładnie z boku więc zabieramy się za zderzak.
Odkręcamy dwie śruby nasadką ósemką.
Krok 4
Przy pomocy torxa od strony nadkola odkręcamy po dwie śrub z każdej strony zderzaka.
Krok 5
Wskakujemy pod auto i wyciągamy sześć plastikowych kołków - z nimi jest troszkę kłopotu.
Krok 6
Musimy teraz delikatnie zdjąć zderzak:
- wkładamy rękę pomiędzy odkręcone nadkole i zderzak
- drugą ręką delikatnie podnosimy zderzak do góry
- ręką która znajduje się pomiędzy nadkolem i zderzakiem wypychamy zderzak od środka
Najtrudniejszy moim zdaniem moment do którego potrzebujemy drugą osobę.
Po ściągnięciu zderzaka musimy odpiąć czujnik temperatury zewnętrznej.
Krok 7
Przyszedł czas na lampę
Odkręcamy trzy śruby nasadką ósemką. Delikatnie wysuwamy lampę i odpinamy wiązkę elektryczną.
Dokręcamy zaczepy z zestawu naprawczego by GM.
Niestety okazało się że pękły dwa zaczepy dolny i górny. Dodatkowo dolny pękł w innym miejscu niż przewidział producent, więc nowy zaczep został przyklejony na kleju, może być poxipol.
Kolejność składania jest oczywiście odwrotna:
Składanie
1.Podpinamy lampę do wiązki elektrycznej
2.Przykręcamy lampę na miejsce
3.Delikatnie zakładamy zderzak na sanki i przypinamy czujnik temperatury
4.Montujemy sześć kołków od spodu zderzaka
5.Montujemy dwa kołki od góry zderzaka
6.Przykręcamy 2 śruby ósemki na górze zderzaka
7.Dopasowujemy zderzak do błotników podczas przykręcania czterech śrub torx (po dwie z każdej strony) w nadkolu.
8.Montujemy grill na "wcisk"
9.Montujemy cztery kołki na górze grilla.
PS. Jeżeli boicie się że połamiecie kołki przy wyciąganiu zakupcie kilka w aso jeden kosztuje około 1zł.
Naprawa przy pomocy "zestawu naprawczego" by GM
Potrzebne narzędzia
- klucz nasadkowy 8'mka
- śrubokręt krzyżakowy
- torx T10 lub T15 nie pamiętam już
- szczypce, cęgi po prostu coś do wyciągnięcia kołków które trzymają zderzak od spodu
- druga para rąk do ściągnięcia i założenia zderzaka.
Krok 1
Przy pomocy "krzyżaka" pozbywamy się czterech kołków trzymających grill od góry.
Najprościej środek kołka śrubokrętem wepchnąć do środka (oczywiście łapiemy drugą rączką ) i delikatnie wyciągnąć kołek. Kołki są wielorazowego użytku.
Może okazać się, że wcześniejszy właściciel zamiast kołków użył blachowkrętów lub czegoś
podobnego. Wtedy wykręcamy to śrubokrętem.
Krok 2
Dół grilla trzyma się na pięciu, bądź sześciu plastikowych zaczepach. Odchylamy delikatnie grill, wkładamy rękę i podginamy zaczepy tak aby wyskoczyły ze zderzaka.
Ze zderzaka wyciągamy dwa plastikowe kołeczki.
Krok 3
Grill mamy zdemontowany i leży sobie ładnie z boku więc zabieramy się za zderzak.
Odkręcamy dwie śruby nasadką ósemką.
Krok 4
Przy pomocy torxa od strony nadkola odkręcamy po dwie śrub z każdej strony zderzaka.
Krok 5
Wskakujemy pod auto i wyciągamy sześć plastikowych kołków - z nimi jest troszkę kłopotu.
Krok 6
Musimy teraz delikatnie zdjąć zderzak:
- wkładamy rękę pomiędzy odkręcone nadkole i zderzak
- drugą ręką delikatnie podnosimy zderzak do góry
- ręką która znajduje się pomiędzy nadkolem i zderzakiem wypychamy zderzak od środka
Najtrudniejszy moim zdaniem moment do którego potrzebujemy drugą osobę.
Po ściągnięciu zderzaka musimy odpiąć czujnik temperatury zewnętrznej.
Krok 7
Przyszedł czas na lampę
Odkręcamy trzy śruby nasadką ósemką. Delikatnie wysuwamy lampę i odpinamy wiązkę elektryczną.
Dokręcamy zaczepy z zestawu naprawczego by GM.
Niestety okazało się że pękły dwa zaczepy dolny i górny. Dodatkowo dolny pękł w innym miejscu niż przewidział producent, więc nowy zaczep został przyklejony na kleju, może być poxipol.
Kolejność składania jest oczywiście odwrotna:
Składanie
1.Podpinamy lampę do wiązki elektrycznej
2.Przykręcamy lampę na miejsce
3.Delikatnie zakładamy zderzak na sanki i przypinamy czujnik temperatury
4.Montujemy sześć kołków od spodu zderzaka
5.Montujemy dwa kołki od góry zderzaka
6.Przykręcamy 2 śruby ósemki na górze zderzaka
7.Dopasowujemy zderzak do błotników podczas przykręcania czterech śrub torx (po dwie z każdej strony) w nadkolu.
8.Montujemy grill na "wcisk"
9.Montujemy cztery kołki na górze grilla.
PS. Jeżeli boicie się że połamiecie kołki przy wyciąganiu zakupcie kilka w aso jeden kosztuje około 1zł.
Ostatnio zmieniony 18 cze 2017, 11:09 przez Anony Mous, łącznie zmieniany 6 razy.
a powiedzcie mi jeszcze czy halogen sklada sie tylko z atrapy i halogenu czy tez jest jeszcze na poczatku atrapy jakies szklo przed samym halogenem ,jezeli mozna prosilbym o zdjecia,najlepiej z jakich czesc sklada sie caly halogen z tego co sie orientuje to atrapa i sam halogen ale jak jest naprawde,,,,
- Pszczyna
- Zafiromaniak
- Imię: Dariusz
- Auto: Zafira B 1,9
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
A czy ktoś byłby łaskawy podać nr. wtyczek instalacji do halogenów ( wtyczki wchodzące do lamp oraz wtyczkę od strony instalacji ) lub nr. katalogowy wiązki elektrycznej dla lamp przeciwmgłowych ASO na dzień dobry ma cenę 280zł -rozbój w biały dzień
Mój garaż ----- viewtopic.php?f=87&t=32387&p=477253#p477253
fotek nie widać - a by mi się przydały.
Sprawa jest prosta, przeczytaj spokojnie to sobie poradzisz, potrzebna będzie druga osoba do pomocy.
Jak gdzieś fotki znajdę to dorzucę - Bodek
to nie dla mnie koledze chce to wydrukować bo on szybciej kuma jak zobaczy - ja mam zafire a
Sprawa jest prosta, przeczytaj spokojnie to sobie poradzisz, potrzebna będzie druga osoba do pomocy.
Jak gdzieś fotki znajdę to dorzucę - Bodek
to nie dla mnie koledze chce to wydrukować bo on szybciej kuma jak zobaczy - ja mam zafire a
Ostatnio zmieniony 28 sty 2012, 21:06 przez ferre, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam,
Wczoraj jakiś życzliwy (SIC!) puknął mi Zosieńkę na parkingu, w efekcie czego zerwał mi spinki zderzaka (te widoczne w pierwszym poście w kroku 2).
Chciałem dziś w Norauto kupić nowe, ale niestety pracownik sklepu nie był mi w stanie pomóc.
Może mi ktos napisac jaki jestrozmiar albo nr katalogowy tych spinek?
Wczoraj jakiś życzliwy (SIC!) puknął mi Zosieńkę na parkingu, w efekcie czego zerwał mi spinki zderzaka (te widoczne w pierwszym poście w kroku 2).
Chciałem dziś w Norauto kupić nowe, ale niestety pracownik sklepu nie był mi w stanie pomóc.
Może mi ktos napisac jaki jestrozmiar albo nr katalogowy tych spinek?
- siwy1538
- Przeglądacz
- Imię: Adam
- Auto: Vectra
- Model: C
- Oznaczenie silnika: Z20NET
Cześć
Według mnie to jest ten, ale można sprawdzić po VINie
http://sklep.dixi-car.pl/rozprezny-p-41.html
Według mnie to jest ten, ale można sprawdzić po VINie
http://sklep.dixi-car.pl/rozprezny-p-41.html
- Flora
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Nazywa się to hokej. Na alledrogo znajdziesz pojedynczo.
http://allegro.pl/show_item.php?item=6579381729
http://allegro.pl/show_item.php?item=6579381729