Odczyt komputera pokladowyego zafira b

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
ReGe1973

Odczyt komputera pokladowyego zafira b

#1 Post autor: ReGe1973 »

Witam! Mam mam Zafirę b już dwa miesiące, ale dzisiaj przez przypadek wpadłem jak odczytać dane komputera pokładowego tj; Tem. silnika, zużycie paliwa, tem. powietrza, GPS i inne dane o których nie wiem co oznaczają. dokonałem to poprzez wciśnięcie przycisku settings następnie kluczyk do stacyjki w położenie 2, po usłyszeniu sygnału( jak przy włączeniu radia) nacisnąć przycisk BC, po wciśnięciu pojawiają się ekrany z danymi komputera pokładowego. Jeśli ktoś wie co oznaczają dane na szóstym ekranie BC i chce się podzielić to proszę ;) .

kicaj

#2 Post autor: kicaj »

poszukaj moj temat o test mode...
tutaj albo na opel24

PATI

#3 Post autor: PATI »

Ma swoją Zafcie też dwa miesiące i głowiłam się jak się dostać do tych opcji na pewno spróbuje i podzielę się obserwacjami. Jak się uda.....bo to już nie pierwsza próba.

kicaj

#4 Post autor: kicaj »

PATI pisze:Ma swoją Zafcie też dwa miesiące i głowiłam się jak się dostać do tych opcji na pewno spróbuje i podzielę się obserwacjami. Jak się uda.....bo to już nie pierwsza próba.
mala podpowiedz - musisz byc w glownym oknie tzn albo radio albo navi albo chwilowe spalanie i wtedy settings na 10sek. jesli bedziesz w podmenue nie da rady...

ReGe1973

#5 Post autor: ReGe1973 »

Hej ;) dzięki! otwieram okienka w BC oglądam magiczne cyfry, ale nie widzę wypalenia się procentowego filtra cząstek stałych nie wiem czy jest na ekranach BC ? Czy można sprawdzić takie procentowe wypalenie jak i gdzie?

PATI

#6 Post autor: PATI »

No dzięki ReGe1973 wreszcie zobaczyłam te magiczne ekrany, teraz tylko rozszyfrować te magiczne liczby i jestem w domu. Jeszce raz dzięki. No i pozdrowionka dla kicaj-a za podpowiedź. :D

Anony Mous

#7 Post autor: Anony Mous »

Jak wchodzicie w to menu przyciskiem Settings to widzicie średnie i chwilowe spalanie???
U mnie jest to nieaktywne.

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#8 Post autor: Lorry »

Ale ale, wejście w setings niweluje pokazywanie spalania i w ogóle pokazuje tylko opcje do zmiany. Przynajmnniej tak jest u mnie, radio CD 30 wyświetlacz ten większy ale bezzakładkowy, mam uaktywnione wszelkie funkcje

Anony Mous

#9 Post autor: Anony Mous »

Pytam,bo wchodząc w BC mam tylko stoper.Wchodząc natomiast w menu przyciskając settings na którymś z kolei ekranie są dane odnośnie spalania itp ale jakby nie aktywne.Więc aby w tym podmenu wyświetlane były dane należy to aktywować np op-komem?I czy po aktywacji średnie spalanie będzie wyświetlane już po wejściu w BC czy dalej w podmenu po wciśnięciu settings?Mógłby to ktoś wyjaśnić?

Lorry
Zafiromaniak

#10 Post autor: Lorry »

aha.

Nie wiem czy OP COM pomoże, napewno Tech2 da rade, a wtedy spalanie bedziesz przełaczał miedzy zasiegiem itp. poprzez BC, settings do zmian w audio zegarka itp. ;)

Anony Mous

#11 Post autor: Anony Mous »

Wygląda na to,że muszę dać zarobić ASO.Dziękuję za uświadomienie.

Edit:/

Po wciśnięciu BC mam tylko TIMER
Obrazek

Po wejściu w menu przyciskiem settings i przełączając przyciskiem BC na testmode BC mam coś takiego
Obrazek

Jak się to aktywuje to potem pokazuje na BC średnie spalanie,zasięg itp tak?

rysiaczek!vippp

#12 Post autor: rysiaczek!vippp »

Dzięki forum też dostałem sie wczoraj do tych danych. Szkoda tylko że nie miałem wiecej czasu. Super dzieki.
Dziś lub jutro sie pobawię to pozostawie tu swoje wrażenia. :lol:

Lorry
Zafiromaniak

#13 Post autor: Lorry »

tak jak uaktywnisz, to po samym BC bedziesz mógł pokrętłem wybierajacym zmieniać wyświetlane dane miedzy timerem, zużytym paliwem z ostatnich km, zużyciem paliwa na 100km, średnia predkoscia, i chwilowym spalaniem ;)

rysiaczek!vippp

#14 Post autor: rysiaczek!vippp »

No i wszedłem odnalazłem wszystkie okna ale za chiny nie wiem co one oznaczaja:

OKNO HEATER

HW
SW
Code Ver DD
LCD-Temp SCL-LS
Heat-St SCL-MS

OKNO Dimming

Mode U-Term30
Input U-Reference
Chart LED/LCD Tmp
Leds Brightness
Delay A Delay B

OKNO Clock

GPS Set Corr
RDS Set CorrRDS
Local offset PI-Radio
RDS-Max-Diff Pi-Prog

OKNO OA-Tem

Dist-RC
Speed
Coolant tu jest temperatura Ice-Enable
Sensor Ice-Active
Display Ice-Ack

OKNO BC

Inj-RC Range
TC-Inst RC-Inst
TC-time RC-time
TC-Dist RC-Dist
FCO RFC CSD -- FCO = Fuel Cut Off

OKNO CC

Bus 1
Warn 2
Ack 3
Store 4
5 6 7 8

przeczytałm post kicaja na opel24 trochę mi wyjaśnił, ale nie wiem gdzie można odnależć jakieś błedy (jeśli występują) lub stan wypalenia dpf.(chyba że nie można) może ktoś pomoże to rozszyfrować.

Anony Mous

#15 Post autor: Anony Mous »

Błędy możesz sam odczytać :arrow: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=157

Stopień nasycenia DPF-a tylko przez podłączenie kompa.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”